KÖTÜ HİKÂYE BİTTİ ARTIK ÖVGÜ VAR

Güncelleme Tarihi:

KÖTÜ HİKÂYE BİTTİ ARTIK ÖVGÜ VAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2021 09:32

Hürriyet Gazetesi’nin Antalya’da düzenlediği ‘Sağlık Turizmi Zirvesi’nde konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Sağlık konusunda hep olumsuz hikayelerle büyüdük. Ama artık yurt içinde de yurt dışında da hep övgü var” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi’nin, Sevil Smile Studio, Turkish Medikal, Sanitas Spa-Wellnes, İşbir Yatak ve Anfaş sponsorluğunda Antalya’da düzenlediği ‘Sağlık Turizmi Zirvesi’ sektör paydaşları ve kamu kurumu temsilcilerini bir araya getirdi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Sağlık Bakanlığı Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ. (USHAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili İlknur Köker ve ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın katıldığı zirvede, sağlık turizminin dünü, bugünü ve geleceğine dair geniş kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.

Haberin Devamı

2022 DAHA İYİ OLACAK
Türkiye’nin sağlık alanındaki yatırımlarından övgüyle söz eden Vali Ersin Yazıcı, “Hep Almanya, Amerika, İngiltere’de sağlıkla ilgili problemlerimizi gidermek için insanlarımızın oraya gittiği, tedavi olduğu, bu kötü hikayelerle büyüdük. İyi ki Akdeniz Üniversitesi var, şimdi herkes bize geliyor. Dünya çapında bir üniversitemiz var, son 20 yıldır sağlıkta yapılanlar şükürler olsun ki bizi bu noktaya getirdi. Şimdi neyi tartışıyoruz, 700 bin geldi, daha fazla gelmeli. Gelecek, çok daha fazla gelecek, çünkü Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere tüm sağlık sektörü, üniversiteler, özel sektör dünya standardının üstüne çıktı. Dolayısıyla başkaları bize gelecek” dedi.

KÖTÜ HİKÂYE BİTTİ ARTIK ÖVGÜ VAR

ARTIK BAŞARI KONUŞULUYOR
Sağlık hizmetleri alanında örnek bir ülke olduğumuzu vurgulayan Yazıcı, “Biz bu konuda hep olumsuz hikayelerle büyüdük. Hep gözümüzde Almanya’da, Amerika’da, Houston’da, Londra’daki bilmem ne hastanesi, orada ameliyat olan, tedavi gören, estetik olan devlet büyükleri, sanatçılar ya da başkalarının hikâyelerini dinledik. Almanya’da çalışan büyüklerimiz, özlemle vatanına geldiğinde, ‘Hayır ben burada hastaneye gitmem, şu eksik, bu eksik, Almanya’ya döndüğümde tedavi olacağım’ cümleleri kuruyordu bize. Zannetmiyorum bugün hiç kimse bu türde bir cümleyi gençlerimize kurmuyordur. Çok mutluyum bu yüzden” diye konuştu.

Haberin Devamı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NE ÖVGÜ
Sağlık Bakanlığı’nın bizi getirdiği dünyadaki seviyenin yukarı doğru devam edeceğini dile getiren Yazıcı, “Üniversitelerimiz ve hele Akdeniz Üniversitemizin dünya çapındaki güzel örnek ve uygulamaları bizi zirveye taşımaya devam edecektir. Sevgili gençler siz çocuklarınıza daha güzel hikayeler anlatacaksınız. ‘Herkesin buraya geldiği, burada tedavi olduğu, Türkiye’yi örnek gösterdiği, sağlıkla ilgili sorunlarını gidermek için insanların Türkiye’yi tercih ettiği yılların başladığı gençliğiyiz’ diye anlatacaksınız. Kendimize güveniyoruz, güvenmeye devam edeceğiz” dedi.

YOLUMUZ ÇOK UZUN
USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, kovid döneminde güçlü sağlık altyapısıyla Türkiye’nin birçok ülkeye göre başarılı bir sınav verdiğini, en ağır sınavlardan başarıyla geçen sağlık sisteminin sağlık turizmine de katkı sunduğunu söyledi. Türkiye’de sağlık turizminin 2000’li yıllarda başladığını belirten Kılıçkaya, “Son 10 yılda artan ve 2019’da zirve yaparak yaklaşık 700 bin sağlık turisti ve 1 milyar doların üzerinde ciro yapan bir sektör. 2020’de pandeminin etkisiyle yarıya düşüş var ama 2021 yılında çok güçlü bir toparlanma, geriye dönüş var ve bu artışın süreceğini öngörüyoruz. Türkiye insan gücü kalitesi, modern tıbbi teknolojisi, coğrafi konumu, uygun tedavi maliyetleri ve etrafındaki ülkelerle kültürel benzerliği, doğal kaynakları ve iklimin sağladığı avantajlarla dünyada ilk 10 ülke arasında. Bazı branşlarda estetik cerrahi, saç ekiminde bir numarayız. Ama kat edeceğimiz daha çok mesafe var. USHAŞ’ın misyonu da Türkiye’yi sağlık turizminde en başarılı noktaya getirmek ve yıllık gelirimizi de 10 milyar dolar seviyelerine ulaştırmak” dedi.

Haberin Devamı

100 MİLYAR DOLARLIK HACİM
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, global ölçekte sağlık turizmi hacminin yaklaşık 100 milyar dolar hesaplandığını belirterek, “Ülkemiz sahip olduğu coğrafi avantajlardan dolayı dünyanın ilk 10 ülkesinden biri haline geldi. Sağlık turizminde ziyaretçi sayısı 2021’de ocak ve eylül ayları arasında 370.3 bin, gelir de eylül ayına kadar 704.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tespitlere göre, sektörde kişi başı harcama yaklaşık 1900 dolar olarak hesaplanıyor. Ancak hesaplanamayan gerçek rakamın 10 bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ülkemize gelen misafirlerin en çok tercih ettikleri alanlar estetik, saç ekimi, kalp cerrahisi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi” diye konuştu.

Haberin Devamı

SAĞLIK TURİZMİ UCUZ YAPILMAMALI
Sağlık turizminin nasıl yapılmaması gerektiğini örnekleri ile anlatan AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise “Bence sağlık turizminin önündeki en büyük tehlike bu işi ucuz yapmaya çalışmak. Antalya’da 5 yıl önce 3, 4, 5 klinik bunu yaparken, şimdi 100 klinik bunu yapıyor. Rakamlara baktığınızda eskiden hizmet 10 TL iken şu an 3 TL’ye düştü. Peki, sağlık hizmetinde maliyetler böyle mi oldu, tam tersi. En maliyetli hizmet sağlık hizmeti, dünyada da böyle. Neden Türkiye’de ucuz olması gerekiyor bunu bilmiyorum. Reklam yaparken ‘biz ucuz yapacağız’ diye reklam yapıyoruz” dedi.

BAZI MEVZUATLAR ENGELLİYOR
AÜ Hastanesi’nin sağlık turizmi için çok önemli olduğunu da belirten Rektör Özkan, şöyle dedi: “Biz salgın döneminde turizm iyi değilken bile sağlık turizmi yapabilen bir hastaneyiz. Ancak bazı mevzuatlar var ki bizi engelliyor. Bunu birkaç kez dile getirdik, yakın bir zamanda sağlık bakanımızla da bir toplantı yaptık. Mevzuatta bize, ‘Apandist ameliyatı veya meme kanseri için, Türk hasta bin lira ise yabancı üç bin lira zorunlu tutuluyor’ diyor. Yani böyle bir engel olması mantıklı değil

Haberin Devamı

1 SAATTE SORUNLAR ÇÖZÜLÜR
Kurumlar, bakanlıklar arasında oturulup bir saatte çözülebilecek sorunların maalesef büyüdüğünü kaydeden ATSO Başkanı Çetin, “O kadar büyük bir pasta, 100 milyar dolar deniyor. Türkiye’nin aldığı 860 milyon-1 milyar dolar para. 10 milyar dolara çıkma potansiyeli var. Turizm gelirlerinin neredeyse dörtte birine gelecek sadece sağlık turizmi. Elimizde dünyada marka üniversite hastanesi var ama pazarlayamıyoruz. Bu işin en önemli ayaklarından biri acentalar, tanıtımı biraz da onlar yapacak, bu işin içine dahil edemeyince bir ayak eksik kalıyor. Aracı kurumları da desteklememiz lazım. Tanıtımda Türkiye Turizmini Geliştirme Ajansı (TGA), Antalya 100 birim destek veriyorsa lütfen bunun 25 birimini Antalya’da bıraksınlar. Diş mi, SPA, estetik mi, organ nakli mi lütfen bizi rahat bıraksınlar kendi tanıtımımızı yapalım. Çünkü her destinasyonun farklı tanıtması gereken şeyler var. Yönünü biraz da destinasyonlar kendi çizmelidir” dedi.

HİZMETİMİZ ÇOK KALİTELİ
İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük, sağlık turizminde pahalı hizmet sunulduğu yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, ‘niye bizi tercih ediyorlar’ noktasında ise çok kaliteli hizmet verilmesinin yanı sıra bekleme sürelerinin çok kısa olduğunu söyledi. Avrupa’da 2-3 hafta beklemek gerekirken, burada günde birden fazla hekime ulaşma kolaylığı sağlandığını belirten Başıbüyük, “Antalya’ya bu yıl 9 milyon civarında turist girişi oldu. Bunların 2- 2.5 milyonuna bizim ertelenemez sağlık hizmeti sunumu yapmamız gerekiyor. Her sene gelenlerin 25-30’u, ertelenemez sağlık hizmeti için bize başvuracak. Geçen yıl sağlık hizmeti alan 850 bin kişi, 150 bin kişi de sağlık turizmi kapsamında ilimize gelmiş” diye konuştu.

PANDEMİ ETKİSİ KIRILACAK
Türkiye’de son yıllarda dijitalleşme, kamu, şehir hastaneleri ve özel hastanelerin yaptığı yatırımlarla birlikte sağlık turizminin niteliğinin dikkat çekici biçimde arttığını kaydeden Hürriyet Akdeniz Bölge Müdürü Salim Uzun, “2020’de pandemi nedeniyle sağlık turist sayısında düşüş yaşansa da sevindirici olan olağanüstü koşullarda dahi sağlık turisti Türkiye’den vazgeçmedi. Zaten bunu 2021 yılında ortaya çıkan rakamlarla da teyit etmiş olduk. Bana göre bu rakamlar Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyelinin en önemli kanıtı. İşte Antalya’da bu potansiyel içindeki inci tanesi. Neden inci tanesi dedim? Çünkü kabuğumuzu araladık ama henüz açamadık. Ama o kabuğu açmak için gerekli olan her türlü enstrümana sahibiz” diye konuştu.

BU İŞİN YÜZDE 60'INDA İYİYİZ

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı: “Antalya olarak dünyada turizm hareketini başlatan ve başarıyla sürdüren sayılı şehirlerden biriyiz. Sağlık turizmi dediğimizde 3 bacağı olan bir yapıdan bahsediyoruz. Koruyucu hizmetler, engelli turizmi kapsamında rehabilitasyon hizmetleri ve tedaviye yönelik tıbbi hizmetler. Koruyucu hizmetlerde SPA Wellness işinde ve 100’den fazla tesisle hizmet verdiğimiz termal turizmde çok iyiyiz. Engelliler için rehabilitasyon hizmetleri konusunda da çok hassasız. Otellerimiz engelsiz dizayn ediliyor. Sağlık yatırımları arttıktan sonra tedavi edici hizmetlerle ilgili de çalışmaları yoğunlaştırdık, daha fazla konuşur hale geldik. Bu konuda daha iyi olmak istiyoruz. Yani biz aslında işin yüzde 60’lık kısmında zaten iyiyiz. Diğer kısmında da mevzuatla ilgili sıkıntılar giderilip gerekli yasal düzenlemeler tamamlandığında çok daha iyi olacağız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!