KONYAALTI’NI BOĞMAYACAĞIZ

Güncelleme Tarihi:

KONYAALTI’NI  BOĞMAYACAĞIZ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2021 09:41

Hürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk olan Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, özellikle şehir planlamasına yönelik dikkat çekici tespitlerde bulundu.

Haberin Devamı

KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, Hürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk oldu. Bu yıl hayata geçirdikleri sosyal ve çevre öncelikli projelerden bahseden Esen, gece pazarlarından ‘Esnafım’ uygulamasına, Boğaçayı’nın geleceğinden kırsal planlamalara kadar belediyenin yeni projelerini Hürriyet’e anlattı. Esen’in bölgenin beklentileriyle 2022 için çizdiği projeksiyonun konu başlıkları şöyle:

GECE PAZARLARI KURULACAK
“2022 yılında gece pazarlarını açacağız. İnsanlar işleri nedeniyle, yazın havanın sıcak olması nedeniyle bazen pazara gidemiyorlar. Aynı bölgelerdeki pazarcı esnafıyla son derece şık, küçük gece pazarları kuracağız. Yüzme havuzu ve spor salonu projemizi hayata geçireceğiz. Koronavirüs salgını nedeniyle ertelediğimiz yurdun temelini bu sene atmaya çalışacağız. Kaldırım ve parke konusunda kendi ihtiyaçlarımızı giderecek bir tesis planımız var.”

Haberin Devamı

‘ESNAFIM’DA KOMİSYON YOK
“Esnaf projesi için işe koyulduk, esnafa elim dolu gidiyorum. Soyut tavsiyeler değil yeni müşteri götürüyorum onlara. Büyük internet satış kanallarının benzerini yaptık. Esnafım’ uygulaması ‘sıfır’ komisyonla çalışan bir sistem olacak. Sistem aracılığıyla ödeme almıyoruz. Kapıda nakit ya da kredi kartıyla ödeme yapılıyor. Belediyenin eli esnafın parasına değmiyor. Ucuz satış, gördüğün ürünü alma ve zamanında teslim koşullarının tamamı sağlanacak. İlk önce sadece kuryesi olan esnafla çalışacağız. Bir sonraki etapta teslimat ağını geliştireceğiz.”

BOĞAÇAYI’NA YENİ PROJE
“Boğaçayı’ndaki setlerin ortadan kalması, yukarıdan gelen taş, kum, çakılın hiçbir engelle karşılaşmadan denize ulaşması lazım. Suyu orada havuz görüntüsü vermek için tutmak doğal dengeyi bozuyor, kokuya, yosuna sebep oluyor. Suyun akışını eski haline döndürmek zorundayız. Büyükşehir Belediyemiz bunun farkında ve çalışıyor. Bentler kaldırılıp su akışı yeniden sağlandığında sorun çözülecek. O zaman Konyaaltı Sahili’ndeki erozyon da duracak. Devamında Büyükşehir’le ortaklaşa bir proje yapacağız.

AŞIRI YAĞIŞA ALTYAPI ÇÖZÜMÜ
“İç Anadolu’da bir şehre yılda metrekareye ortalama 150-200 gram yağış düşerken Antalya’da bazen saatte 450 kilogram yağış düşer. Bu, olağanüstü bir durum. Senede birkaç kez olan bu yağışı hiç sorun olmadan kaldıracak bir altyapı dünyanın hiçbir yerinde yok. Ama şehirden yağmur suyunun tahliyesi sırasında doğal akışı düzenleyerek etkiyi en aza indirebiliriz. Liman ve Sarısu mahalleleri, en yoğun sorun yaşanan bölgeler. Burada su 70–80 santimetreye yükseliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı’mızla görüştük. 20 milyon lira yatırımla Liman Mahallesi’nde yağmur suyu drenaj altyapısı yapılacak. Sarısu’da ise suyun Tünektepe’nin yanından akan kanala yönlendirilmesi için çalışma yapıldı. Su birikmesi olan birkaç noktada da biz çalıma yapacağız. Liman ve Sarısu’daki sorunlar önümüzdeki sene yaşanmayacak.”

Haberin Devamı

AYDA 300 TON ATIK
“Geri dönüştürülebilir atık konusunda bir ilki yaptık. Bu atıkları belediyemiz topluyor ve ihaleyle satıyor. Bu, geri dönüştürülebilir atıklardan maksimum düzeyde fayda, belediye bütçesine de katkı sağlıyor. Eşdeğer belediyelerden 5 kat fazla gelir elde ediyoruz. Ayda hemen hemen 300 ton dönüştürülebilir atık topluyoruz.”

KONYAALTI’NI  BOĞMAYACAĞIZ

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PARKI
“17 tane park yaptık. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 11.4 metrekare. Dünya Sağlık Örgütü, idealinin 9 metrekare olması gerektiğini söylüyor. Bu bakımından dünya standartlarını aştık. Çok yakın zamanda Türkiye’nin en büyük parkını yapacağız. Türkiye’de hiç olmayan çok farklı bir şey olacak. Eğlenceden sosyal yaşama aklınıza ne gelirse bu parkın içinde olacak. Böyle bir hayalimiz var.”

Haberin Devamı

KİMSE YERE ÇÖP ATMIYOR
“HayatPark’ın içerisindeki 4 üniteyi belediye olarak biz kârlılık değil memnuniyet esaslı çalıştırıyoruz. Çay 1 lira, termosla alırsanız 75 kuruş. Birkaç sandalye daha atalım kaygısıyla hareket etmedik, kuş sesleri içinde ferah bir ortam tasarladık. İnsanların birbirine olan saygısı da orayı nitelikli bir alan haline getirdi. Kullanan insanlar oranın güzelliğine güzellik kattılar. 120 bin metrekare büyüklüğündeki HayatPark’ın temizliği ile ilgili hiç sıkıntı çekmiyoruz. Çünkü hiç kimse yere çöp atmıyor.”

OTİZM MERKEZİ PROTOTİP OLACAK
“HayatPark’ın içinde 6 bin metrekare açık alanıyla 60 çocuğumuza hizmet verecek bir otizm merkezi planlıyoruz. İnşaat çalışmaları bitti. Eğitim modüllerinin oluşturulması için hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki örnekleri inceliyoruz. Tahminen yeni yılın ilk günlerinde açılacak. Bu merkez Antalya için bir pilot uygulama olacak.”

Haberin Devamı

İHTİYAÇ OLDUKÇA KREŞ ARTACAK
“Yoğun talep gören kreşlerin 4’üncüsünün inşaat çalışmaları bitmek üzere. Hurma Mahallesi’nde yeni yılın ilk günlerinde açılmış olacak. Bu kreşlerde özellikle İngilizce eğitimine çok özen gösteriliyor. Dışarıdaki özel kreşleri aratmayacak bir eğitim sistemi var. Amacımız ihtiyacı olan her mahallemizde de kreş olması.”

ÖĞRENCİLERE YURT VE İSTİHDAM
“Pandemiden önce ihalesini hazırladığımız 350 kişilik bir kız yurdu projemiz vardı. Biz o dönemde başka ihtiyaçların birinci sıraya gelmesi nedeniyle projeyi ertelemiştik. Ama önümüzdeki günlerde bu kız yurdunu açacağız. Aynı zamanda orada kalan 350 kızımıza belediyenin işletmelerinde ders saatlerine uyan bir programda part-time çalışma imkânı da vereceğiz.”

Haberin Devamı

KONYAALTI’NI  BOĞMAYACAĞIZ

GELECEK NESİL TEŞEKKÜR EDECEK
“Konyaaltı’nda ciddi bir konut talebi var ancak burası dağını taşını ev yapacağımız bir yer değil. İmara açılabilecek alanlar henüz bitmedi. Sağlıklı bir şekilde planlayıp şehirleşmeye açabileceğimiz yerler var ama bu kararları alırken çok hassas davranıyoruz. Şimdi belki kentleşme konusunda yavaş hareket ettiğimiz için eleştiriliriz ama gelecek nesiller bize teşekkür edecek.”

DİJİTAL HARİTA’ İLE DENETİM
“Konyaaltı’nın tüm cadde ve sokaklarının görüntüleneceği ‘Dijital Harita’, belediyenin kontrol mekanizmalarını daha hızlı ve verimli kullanmayı sağlayacak. İş yeri açılışları, kaçak yapılaşma, trafik ve ruhsat süreçleriyle ilgili denetim anlamında elimizi güçlendirecek. Google’ın ‘street view’ özelliğine benzer bir uygulama ama ölçek Konyaaltı olacak.”

ÜRETİCİYE MERA, AŞI VE İLAÇ
“Göreve geldiğimden beri Konyaaltı bölgesindeki 20 bin hayvanın planlı aşılarını biz ödüyoruz. Yem maliyetine destek için 6 bin metrekare meraya tohum ekerek bu alanlardaki ot miktarını 3 katına çıkardık. Dış parazite karşı hayvanların ilaçlanması konusunda araç ve ekipman temin ettik. Ekibimiz köyleri dolaşarak bunu uyguluyor.”

İKLİM FARKINDALIĞI ARTTI
“Konyaaltı’nda günde 3 kez çöp toplama işlemi yapılır. Burada hiçbir atık çöp konteynerinde 7-8 saatten daha uzun süre beklemez. Yağ, pil gibi kirleticiliği yüksek atıkları da muhtarlarımız aracılığıyla topluyoruz. Muhtarlarımız arasında ‘En fazla yağ ve pili kim toplayacak?’ hedefli yarışmalarımız oluyor. Bu konuda duyarlılığın en yüksek olduğu ilçe Konyaaltı.”

BAŞVURULAR BANA DA DÜŞÜYOR
“Halk Masa uygulamasını devreye aldık. Günde 300 civarı başvuru geliyor ve hepsi karşılanıyor. İnsanlar taleplerini 444-7001’i arayarak, belediyeye gelerek ya da Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarımıza yorum yazarak bildirebilirler. Gelen talep, şikayet ve teşekkürlerin tamamı tek bir sistemde toplanıyor ve o sisteme cep telefonumdan bizzat girip ben de bakıyorum.”

ÇANDIR’I BELKİ DÜNYA DUYAR
“Çandır fasulyesi, küçük taneli, nitelikli bir ürün. Ben göreve gelmeden önce tükenmek üzereydi. O dönemde belediyemiz 5 dönümlük bir alanda ekmeye başlamış ve yayılmış. Şimdi bölge çiftçimiz ciddi oranda bu ürünü ekiyor. Belki ilerde dış pazarlarda adını duyururuz, belki İngiltere’de Çandır fasulyesi talebi oluştururuz.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK: BEBEK PARK

“Konyaaltı Sahili’ne yakın doğanın içinde bebekler için hem zihinsel becerilerini hem de iletişim kabiliyetlerini geliştirecek bir ortam hazırladık. Bebek Park günlük 100 bebeği aileleriyle birlikte misafir edecek kapasiteye sahip. Burada 0 – 5 arası bebekler için oyunlar ve ebeveynlerinin vakit geçirebilecekleri sosyal imkânlar var. Zamanın koşullarına göre bebekler için tasarlanan programları güncelleyeceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!