Komisyoncuya taslak şoku!

Güncelleme Tarihi:

Komisyoncuya taslak şoku
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2018 10:14

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan hal düzenlemesiyle ilgili detaylar Antalyalı komisyoncuyu memnun etmedi. Sektör temsilcileri olağanüstü toplantı kararı aldı.

Haberin Devamı

KOMİSYONCU YERİNE TÜCCAR
SEBZE ve meyve ticaretinde stokçuluğun ve yüksek fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için gündeme taşınan hal düzenlemesiyle ilgili detaylar belli oldu. Taslağa göre komisyonculuk faaliyetlerine son verildiğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “Taslağa göre komisyonculuk yerine tüccarlık getiriliyor” dedi.

AKSAKLIK OLABİLİR
Sistemin sadece komisyoncuyu değil, üreticiyi de mağdur edeceğini savunan Doğan, “Düzenlemenin enflasyon oranlarına katkısı olacağını düşünmüyorum. Üstelik komisyon sisteminde kesintiler ve Kâr marjı sınırlanmıştı. Tüccarlık sisteminde ise sınırlar belli değil. Sistemin oturma sürecinde de büyük aksaklıklar yaşanabilir” diye konuştu.

DEVİR HAKKINA DÜZENLEME
Yeni sistemle komisyoncular tarafından kullanılan dükkân ve depoların devir haklarının belediyelere geçtiğini kaydeden Doğan, şöyle devam etti: “Taslak aynen kabul edilirse komisyoncunun devir hakkı da elinden alınıyor. Biz elimizden geldiğince bu maddelerin yeniden görüşülmesini ve yeniden düzenlenmesini talep edeceğiz.”

Haberin Devamı

ANKARA’YA GİDECEĞİZ
“Düzenleme bizi şok etti” diyen Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, şöyle dedi: “Tüm girişimlerimize rağmen taslağın sektör aleyhine düzenlemesi hepimizi şaşırttı. Yönetim olarak olağanüstü toplantı kararı aldık. Toplantıdan çıkacak kararlara göre yeniden Ankara’ya gideceğiz ve yetkili kurumlardan destek isteyeceğiz.”

MAĞDURİYET OLACAK
Hal düzenlemesine ilişkin taslak hazırlanmadan önce yetkili kurumlara 40 dakika sunum yaptıklarını vurgulayan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Taslak niye böyle çıktı biz de anlamadık. Tabi bu taslak henüz kesinleşmedi. Biz yeniden konunun gündeme alınacağını düşünüyoruz. Eğer düzeltme yapılmazsa sadece komisyoncu değil, çiftçi de mağdur olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!