KLİMANIZI UZMANA EMANET EDİ

Güncelleme Tarihi:

KLİMANIZI UZMANA EMANET EDİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2019 10:42

Yaz aylarının gelmesiyle Antalya’da klimalarda patlama tehlikesi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar klimalarda patlama ve yangın tehlikesi önlemenin ilk kuralının doğru bakım olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

KLİMALAR kimi zaman evde, kimi zaman da bir iş yerinde patlayarak faciaya sebep oluyor. Uzmanlara göre, klimanın olduğu binada standartlara uygun elektrik tesisatı yoksa, klima aksamı belirli aralıklarla denetlenmemişse, klima montajı yetkili firma tarafından yapılmamışsa ve onun öncesinde uzman bir elektrikçi tarafından elektrik tesisatı kontrol edilmemişse bu tür olaylarla karşılaşmak mümkün. Klimalarda patlama tehlikesini ve klima kaynaklı yangınları önlemek için öncelikle elektrik aksamına dikkat etmek gerekiyor. Bu durum eski evlerin elektrik tesisatlarının kontrol edilmesi ihtiyacını beraberinde getiriyor.

SORUN VARSA YENİLENMELİ
Klima montajı yapılan yerin elektrik alt yapısının, klimanın elektrik özelliklerine uygun olması ve montajın yetkin kişiler tarafından yapılmasının önemine değinen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, “Elektrik tesisatının eski ya da klimanın gücünü karşılayamayacak durumda olması, yangın riskini de beraberinde getirir. Özellikle eski binalardaki mevcut elektrik alt yapısı klima kullanımına uygun olmayabiliyor. Bu tür binalarda klima montajından önce elektrik tesisatının kontrol edilmesi çok önemli. Tesisatta bir sorun varsa yetkin kişilerce ve güncel yönetmeliklere uygun olarak yenilenmeli.

Haberin Devamı

ZAMANLA OKSİTLENEBİLİYOR
Doğru klima kullanımının nasıl olması gerektiğini anlatan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, klima tesisatıyla ilgili kontrollerin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Hamamcıoğlu, “Klima üzerinde elektriksel bağlantılar var ve bunlar zamanla oksitlenebiliyor. Bu nedenle klimanın duvardan sökülerek temizlenmesi gerekiyor. Eğer çıkarılarak temizleme yapılırsa elektrik tesisatının da en baştan bakımı yapılmış oluyor. Böylece elektrik kaynaklı bir klima yangını, patlama gibi ihtimaller de ortadan kaldırmış oluyor” diye konuştu.

YILDA BİR TEMİZLENMELİ
Antalya’da havanın nemli olması nedeniyle klima içerisindeki borularda küf, bakteri ve mantar gibi maddeler oluşmasının da sağlık riski oluşturduğunu belirten Hamamcıoğlu, klimaların yılda bir düzenli olarak temizlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Hamamcıoğlu, solunum yolu rahatsızlıklarına karşı da şu uyarılarda bulundu: “Klima temizliği özel kimyasallar kullanılarak basınçlı pompayla püskürtmek suretiyle yapılıyor. Temizleme işleminin yapıldığı kimyasalların suyla arındırılması gerekir. Aksi takdirde kendisi bir kirletici haline gelir. Filtrelerin de en geç 15 günde bir kullanıcı tarafından, yıkanarak temizlenmesi, bir bezle kurulanmadan ve güneş altına bırakılmadan kurutulması gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!