KİRLENEN DENİZDE SALYA OLUR

Güncelleme Tarihi:

KİRLENEN DENİZDE SALYA OLUR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2021 10:06

Marmara’da ortaya çıkan deniz salyasının kirlilik kaynaklı olduğunu söyleyen bilim insanları, kirliliğe karşı çevresel önlemler alınmazsa diğer denizlere de ortaya çıkabileceği uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

MARMARA Denizi’nde ortaya çıkan deniz salyası (müsilaj) Akdeniz’de de endişe yarattı. Deniz salyasının kirlenmeden kaynaklandığını söyleyen bilim insanları, bitkisel planktonların aşırı artması sonucu bakterilerin çoğaldığını, salya şeklindeki yapışkan maddenin de bu nedenle ortaya çıktığını belirtti. Yapışkan maddenin balık ölümlerine yol açtığı kaydedildi.

CANLILARIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLUR
Kirlenmenin olduğu her yerde bu tür şeylerin yaşanabileceğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Deniz salyasının aşırı çoğalması durumunda bunların içerisinde zararlı fitoplanktonlar da olabilir. Bunların çoğalması bazı canlılarda toksik etki yapabilir. Ayrıca kaykay denilen yapışkan yapı, midye, istiridye gibi dipte yaşayan canlıların üzerine çöktüğü zaman onların oksijen alışverişini, dipteki alglerin fotosentezini engellerler ve bu canlıların ölümüne sebep olur” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRESEL ÖNLEMLER ALINMALI
Deniz salyasının olduğu yerlerde balık ölümleri yaşandığını belirten Mehmet Gökoğlu, şöyle konuştu: “Besin olabilecek atıkların deniz ekosistemine girmesiyle birlikte deniz analarında da bir çoğalma görülür. Kirlenmenin olduğu her yerde bu tür sorunlar beklenir. Ancak kirlilik yaratan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla bu sorunun önüne geçilir. Aksi halde denizdeki canlı popülasyonu her geçen gün daha çok zarar görür. Zararlı bakteriler arttıkça bazı canlı türleri de giderek yok olur. O nedenle dikkatle incelenip çözüme yönelik çevresel önlemler alınmalı.”

DENİZ KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI
Denizlerde kirlilik arttıkça bu tür olayların artacağını dile getiren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici, “Nerede ‘ölü bir deniz’ varsa, orada denizanaları ve salyalaşma vardır. Kirlilik arttıkça bunlar da artar. Denizlerin aşırı kirliliği nedeniyle yaşanan deniz salyası su yosunlarının aşırı artışına neden olur. Denizlerdeki azot, fosfor, karbon gibi evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan su yosunları aynı zamanda denizanaları için önemli bir besin kaynağını oluşturmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

DENİZANALARINDA AŞIRI ARTIŞ
Kesici şunları söyledi: “Besin bulmakta güçlük çekmeyen istilacı denizanası gibi hayvan türlerinin aşırı artışları, kıyılara sürüklenmeleri, sıkışmalar ve oksijen yetersizliği sonucu oluşan ölümleri sonucu artan, denizcilerce lez ve kaykay adı verilen beyaz peltemsi salyalaşma görüntü kirliliğinin yanı sıra koku ve oksijen azlığına neden olmaktadır.”

PLANKTON NEDİR?
Planktonlar, suda akıntıya bağlı hareket eden canlılardır. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır.

 

BAKMADAN GEÇME!