KENTE GÖRE CEZA ÖZEL PLANA ENGEL

Güncelleme Tarihi:

KENTE GÖRE CEZA ÖZEL PLANA ENGEL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2020 10:43

Yeni İmar Kanunu çalışması TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan geçti. Düzenleme içindeki maddeler doğal ve tarihi değerleri ile öne çıkan kentler açısından büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

COĞRAFİ Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi. Düzenleme yasalaşırsa imar uygulamalarında ciddi bir dönüşüm yaşanacak. Her ilçe için çevresindeki diğer yapılara da bakılarak bir kat sınırı konacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, teklifte kaçaklar için tapuya şerh, iskele yapımına engel her kente farklı ceza ve kişiye özel plana engel gibi Antalya ve çevresini etkileyecek maddelerin yer aldığını duyurdu. Bakanlığın genel politikasının yatay mimariyi öne çıkararak komşuluk ilişkilerini güçlendirecek şekilde yapıların inşa edilmesi yönünde olduğunu belirten Antalya Çevre ve Şehircilik Müdürü Tevfik Altınay, bu yaklaşımın şehrin sağlıklı gelişimine önemli ölçüde katkı sağlanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM YAŞANIR
Yeni kanun teklifinin Antalya’da planlı yapılaşma, kaçaklarla mücadele ve ihlallere karşı denetim konularında önemli adımlar içerdiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Balcı, “Hazırlanan teklifi inceledik. Genel hatlarıyla olumlu bir çalışma olarak görüyoruz. Ama önemli olan yasanın komisyonlardan geçtikten sonra en son halini nasıl alacağı. Teklifte yer alan maddeler geliştirilerek yasalaşır ve uygulanırsa şehir planlama ve imar konularında önemli bir değişim yaşanır” dedi.

RİSKLİ YAPILARLA İLGİLİ ÇALIŞILSIN
Mevcut kanunlarda da inşaat sektöründe yapıların düzgün yapılmasıyla ilgili çok detaylı ve caydırıcı maddelerin yer aldığını dile getiren Balcı, uygulamada ve denetimlerde etkinliği artırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. İmar Barışı’ndan sonra riskli yapıları tespit etmenin önceye oranla çok daha kolay hale geldiğini hatırlatan Balcı, “Başvuru dosyalarındaki bilgilerle yapıların risk durumları kayıt altına alınmış oldu. Tespit edilen riskli yapılarla ilgili vakit kaybedilmeden çalışma yapılmalı” diye konuştu.

KAÇAKLA ETKİN MÜCADELE
Bakan Kurum’un verdiği bilgilere göre hazırlanan teklifte öne çıkan maddeler şöyle: “Yüksek yapılara sınır getirilecek. Kişiye özel plan değişikliği engellenecek. Parsel bazlı plan dönemi kapanacak, plan ada bazlı yapılacak. Kaçak yapıların satış ve kiralamasını engellemek için tapularına şerh konulacak ve rant vergisinin adil paylaşımı sağlanacak. Vatandaş, hak kaybı olmadan belediyelerden güçlendirme ruhsatı alabilecek. Her kente farklı ceza kesilecek. Sahillerde kumsalların rahatça kullanılabilmesi ve doğal yapının bozulmaması amacıyla iskele yapımına sınır getirilecek.”

Haberin Devamı

DÜZENLEMEDE NELER VAR?
*Yüksek yapılara sınırlanacak.
*Kişiye özel plan değişikliği engellenecek.
*Parsel bazlı plan dönemi kapanacak.
*Kentin özelliğine göre ceza uygulanacak.
*Sahillerde iskele yapımına sınır getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!