KARANTİNA KRİZİNE TAMPON ÇÖZÜMÜ

Güncelleme Tarihi:

KARANTİNA KRİZİNE TAMPON ÇÖZÜMÜ
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2020 09:20

Koronavirüs salgını sonrası Avrupa’ya yapılan yaş sebze-meyve ihracatında yaşanan ‘karantina’ sorunu tampon bölgelerde yapılmaya başlanan şoför ve dorse değişimi ile çözüldü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin sebze-meyve deposu Antalya, koronavirüs salgınının tarım üretim ve ihracatına yönelik olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmalarını dört koldan sürdürüyor. Meslek odaları, iç piyasadaki gerilemenin durdurulması ve üretimin desteklenmesine yönelik ardı ardına açıklama yaparken, ihracat sürecinde yaşanan 14 günlük karantina sorununun da tapon bölgelerde oluşturulacak yeni bir sistemle çözüleceği vurgulandı.

TAMPON BÖLGE OLUŞTURDUK
Çözümün detaylarını Hürriyet Akdeniz’e anlatan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, “18 Mart tarihinde sınır kapılarında yaşanan sıkıntıyı ilgili bakanlıklarımızla paylaştık. Bu kapsamda tıpkı doğu sınır kapılarımızda olduğu gibi batıda da tampon bölgeler oluşturuldu. Yurt içinde hazırlanan bir tır tampon bölgeye kadar gidiyor burada yurt dışından ikinci bir şoför tırı teslim alıyor ve yoluna devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

SINIRDA KUYRUK VAR
İkinci şoför uygulaması ile tırın 14 gün boyunca beklemediğinin altını çizen Bahar, “Ya tırı teslim ediyoruz ya da tır dorsesini bırakıyor sınırın diğer tarafındaki bir araç bu dorseyi alıp yoluna devam ediyor. Tabii bu sisteme rağmen halen sınırlarımızda uzun kuyruklar var. Güvenlik her şeyden önemli o yüzden elimizden geldiğince sürece sağduyulu bir biçimde yaklaşıyoruz. Bu süreçte bize destek olun tüm kamu kurumlarına bir kez daha teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

PAZAR BOŞ, FİYAT DÜŞTÜ
Yaş sebze ve meyvenin iç pazardaki durumunu anlatan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan da “Vatandaş semt pazarlarına gitmediği için fiyatlar elbette geriledi. İhracatta ise sıkıntı yok. Sadece güvenlik önlemleri süreci biraz daha uzatıyor. Bazı sebzelerde fiyatın yüksek olmasının nedeni ürünün kıştan çıkması. Ağacın başında ürün azaldığı için fiyatlar yükseliyor” dedi.

ÜRETİM ARTMALI
“Çiftçilerin de üretim yapması lazım. Üretim yapamazsa bu ileride daha yüksek fiyatlara ve daha büyük sıkıntılara neden olacaktır. Nisan ve mayıs itibariyle yaylada ekimler başlayacak. Şu an domates ekecek kişinin 1 dönüm için fide maliyeti sadece 5 bin TL. İşçiliği ve gübreyi saymıyorum bile. Şu anda halde 3-4 TL olması gereken domates 1 TL’ye satılıyor. Bu da çiftçinin zarar etmesine neden oluyor.”

SEBZE MEYVE FİYATLARI DÜŞTÜ

Haberin Devamı

23 Mart’ta Antalya Toptancı Hal’de kilosu 9 lira 50 kuruş ile 16 TL arasında seyreden biberin kilo fiyatı 25 Mart itibariyle 7 liraya kadar düştü. Bu dönemde kilo fiyatı 3-4 TL arasında seyreden domatesi çiftçi 1 TL’den Hal’e verirken, kabak ve patlıcan gibi sebzelerin fiyatlarında da düşüş yaşandı. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Biber fiyatı önceki güne göre epey düştü. Patlıcan 2 TL’ye, kabak 3 TL’ye düştü” dedi.

ANTALYA TOPTANCI HAL FİYATLARI ŞÖYLE: (TL) 

Domates 1.50 -2.50
Domates (yeşil) 2.70
Domates (kokteyl oval) 3.50
Domates (kokteyl yuvarlak) 2.50
Sivri biber (ince) 8.00
Sivri biber (kalın) 7.00
Sivri biber (kıl) 12.00
Dolmalık biber: 7.80
Kapya biber 5.00
Köy biberi 6.00
Patlıcan 2.50
Kabak 3.00
Salatalık 2.70
Salatalık (silor) 4.30 
*Fiyatlar 25 Mart 2020 tarihine aittir.

BAKMADAN GEÇME!