KAPIKULE'Yİ AŞAMADIK

Güncelleme Tarihi:

KAPIKULEYİ AŞAMADIK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 09:49

Avrupa ülkelerine ihraç edilen yaş meyve ve sebzeleri taşıyan yaklaşık 600 tır, laboratuvar krizi nedeniyle 4 gündür Bulgaristan sınırında bekletiliyor. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Ürünler çöp olmadan sorun çözülmeli” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen yaş meyve ve sebzeleri taşıyan yüzlerce tır, Bulgaristan’da ürün analizlerinin yapıldığı laboratuvarlar faaliyette olmadığı için 4 gündür Kapıkule Sınır Kapısı’nda bekliyor. Yaş sebze ve meyve yüklü yaklaşık 600 tır, Edirne-Bulgaristan sınırında uzun bir kuyruk oluştururken, yaş meyve sebze ihracatçıları Avrupa ülkelerine ürün sevkiyatını kilitleyen krizin çözülmesini bekliyor. Ticaret Bakanlığı ve Bulgaristan devlet yetkilileri arasında ürünlerin raf ömrü tükenmeden ve termin süreleri dolmadan kapıdaki krizin çözümü için temaslar sürüyor.

TERMİN SÜRELERİ DOLUYOR
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, sınırda yaşanan krizle ilgili şöyle bilgi verdi: “Bulgaristan sınır kapısından yaklaşık 4 gündür tırlarımız geçmiyor. Bulgaristan, kendi iç işleriyle ilgili bir nedenle bütün kapıları kilitlemiş durumda. Bütün bakanlıklar her kanaldan müdahale ediyor ama açamıyoruz. Uluslararası görüşmeler sürüyor ama henüz bir neticeye varamadık. Firmalarımız çok zorda. Ciddi cezalar gelecek. Çünkü bu ürünlerin termin süreleri var.”

Haberin Devamı

RAF ÖMÜRLERİ TÜKENİYOR
Sınırda bekleyen ürünlerin çoğunun yüksek maliyetli ve bozulacak ürünler olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Eğer birkaç gün daha geç kalınırsa ürünlerin büyük bir kısmını kaybederiz. Ürünler 4 gündür kapıda bekliyor, burada da birkaç günde işlenip gittiği için 7-8 gündür yoldalar. 3-4 gün daha beklerse hepsi raf ömrünü tükenmiş olur. Her tır 1 milyon lira civarında maliyetle gidiyor. Onun için çok ciddi sıkıntıdayız” dedi.

AVRUPA’YA AÇILAN KAPI
Kapıda bekleyen ürünlerin şu anda 600 tırı bulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bizim Avrupa’daki kapımız Bulgaristan. Burası dünyanın da en büyük 2’nci kapısı. Çok büyük bir kilitlenme yaşıyoruz. Tırlar Avrupa ülkelerine gittiği için bu durum Avrupa’yı da kilitlemiş durumda. Özellikle bizim bölgemiz Batı Akdeniz bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor. Mesele sadece zarar değil, pazar kaybımız da söz konusu. Avrupa’ya karşı güvenilirliğimizi kaybedeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KRİZİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Temaslara Ticaret Bakanlığı üzerinden devam edildiğini aktaran BAİB Başkanı Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı üzerinden krizi çözmeye çalışıyoruz. Çünkü sınır kapılarını tutuyorlar. Zaman daraldı. Artık polis zoruyla sınır kapılarının boşaltılıp geçişlerin serbest bırakılması gerekiyor. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nı ve Avrupa Birliği’ni de devreye sokmaya çalışıyoruz.”

ÇİFTÇİYİ VURACAK
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan da Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı’nda şu an geçişlerin durduğunu, 3 gündür tırların geçemediğini, kuyruğun her gün uzadığını söyledi. Sorunun Bulgaristan kaynaklı olduğunu belirten Doğan, “İhracatçımız büyük zararla karşı karşıya, ihracat durma noktasına geldi. Bu sorun kısa sürede çözülmezse çiftçimiz de büyük zarar görecek” dedi. Türkiye’den tüm Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, ürünlerin Bulgaristan’daki laboratuvarda analiz edildiğini belirten Doğan, “Bu laboratuvarı özel bir firma işletiyordu. Sonrasında hükümet el koydu ve kendi işletmeye başladı. Ancak haziran ayında Bulgaristan’da hükümet düştü, sonrasında firma hükümetin laboratuvara el koyma kararına karşı dava açtı. Şu anda ise laboratuvarı ne firma ne de devlet işletiyor. Bu yüzden 3 gündür bütün tırlarımız sınır kapısında bekletiliyor” dedi. BAİB olarak Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na sorunla ilgili başvurduklarını belirten Doğan, Bulgaristan kaynaklı sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini, özellikle yaş meyve sebze gibi raf ömrü kısa olan ürünlerin tamamen çürümesi ve ciddi kayıpların oluşması tehlikesi yaşadıklarını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!