KAPUTAŞ YOLU’NA YARGI ‘DUR’ DEDİ

Güncelleme Tarihi:

KAPUTAŞ YOLU’NA YARGI ‘DUR’ DEDİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2019 12:38

Antalya’nın dünyaca ünlü Kabutaş Plajı’nı içine alan Kaş- Kalkan bölünmüş yol projesi için Koruma Kurulu’nun verdiği izin, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Haberin Devamı

KARAYOLLARI 13’üncü Bölge Müdürlüğü’nce yapılması planlanan 28 kilometre uzunluğundaki ‘Kaş-Kalkan Yolu’ projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararına 2 ay önce verilen iptal kararının ardından; yolun sit alanı içinde bulunan Kaputaş sırtlarından geçmesi için Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği izin de iptal edildi. Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Peyzaj Mimarları Odası ve bölgede yaşayan 76 kişi tarafından Koruma Kurulu’nun verdiği izne karşı açılan davada, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, 8 Ekim’de iptal kararı aldı. Bu kararla birlikte, ‘Kaş-Kalkan Yolu’ projesine verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptalinin ardından, Koruma Kurulu kararıyla ilgili dava da bölge halkı, dernek ve oda lehine sonuçlandı.


BİRİNCİ DERECEDE DOĞAL SİT
Kararı Kaş ve çevresinin korunması adına önemli bir karar olarak değerlendiren Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatı Tuncay Koç, şu bilgiyi verdi: “Kararda, ‘2 bin 842 metrelik kısmın koruma esaslarına uygunluğu bozacağı ve planlanan yolun 1’inci derece doğal sit alanının en uzun kenarından (takribi 3 km) geçerek, deniz ve kara tarafını ikiye böldüğü görülmektedir. Sit alanı ve bütünlüğüne bakılmaksızın planlama yapıldığı, sit bütünlüğünün mutlak suretle bozulmasına sebep olacağı kanaatine varılmıştır. Diğer taraftan 1’inci derece doğal sit alanı içerisinde yapılması planlanan yolun kuzeyinde köy ile dağ yolu, güneyinde sahil yolunun bulunduğu gerçeğinin tespit edilmesiyle, bu yolun yapılmasına olanak veren görüş yazısındaki zorunlu hali ortadan kaldırıldığı mütalaa edilmektedir’ görüşüne yer verildi.”

Haberin Devamı


5 KÖYÜN PLANLARI İPTAL EDİLMELİ
Avukat Tuncay Koç, “Üç ay önce Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği yolun, ‘ÇED gerekli değildir kararından sonra, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği izin de iptal edildi. Kaş’ı bölecek ve doğasını yok edecek yol için elde geçerli bir idari karar kalmamıştır” dedi. Bu kararların doğal sonucu olarak Kaş’ın 5 köyüne yapılan imar planlarının da iptal edilmesi gerektiğini belirten Koç, Kaş’ın tarım alanlarını yok eden imar planlarının bu yol planına göre yapıldığını, böylece dayanaklarının ortadan kalktığını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!