İZMİR ÖRNEK OLSUN

Güncelleme Tarihi:

İZMİR ÖRNEK OLSUN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2021 10:11

İzmir Bayraklı’da depremden sonra riskli yapı tespitinin Büyükşehir Belediyesi ve İMO ortaklığıyla sağlandığını belirten İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Biz de Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne birlikte çalışmayı önerdik” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’daki çarpık kentleşmenin uzun yıllardır uygulanan planlama anlayışından kaynaklandığını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Mustafa Balcı, bu durumun düzeltilmesi için parsel bazlı değil, mahalle bazlı kentsel dönüşüm projelerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Antalya’da parsel bazında ruhsat verilmiş 5 bin civarında yapı bulunduğunu dile getiren Balcı, Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca yazı yazarak yeni ruhsat verilmemesi konusunda uyardıklarını açıkladı. Uyarılarına rağmen ruhsat verilmeye devam edildiğini kaydeden Balcı, kentsel dönüşüm için iyi bir planlama ve güçlü bir iradeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

BÜYÜKŞEHİR’LE ORTAK ÇALIŞMA

Afet riski olan alanlarla ilgili yerel yönetimlerin uzmanlarla birlikte adımlar atmasının önemini vurgulayan Balcı, geçen yıl İzmir’de yaşanan depremden sonra Büyükşehir Belediyesi ve İMO İzmir Şubesi arasında Bayraklı’daki riskli yapıların tespiti için başlatılan ortak çalışmayı örnek gösterdi. Çok sayıda yapının yıkıldığı afetten sonra yapılan bu iş birliği ile bölgede yapı envanterinin çıkarıldığını ve binalarda risk değerlendirmesi yapıldığını belirten Balcı, “Biz de Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kentin merkezi bölgelerindeki yapıların risk durumlarının tespiti için birlikte çalışmayı önerdik. 2000 yılından önce ruhsat almış bütün yapıların vakit kaybedilmeden incelenmesi gerekiyor. Eylül ayı içinde bu konuyla ilgili Başkan Muhittin Böcek’le görüşme talebinde bulunacağız” dedi.

İMAR BARIŞI DOSYALARI RİSKLİ

Haberin Devamı

Mustafa Balcı şu öneride bulundu: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ‘İmar Barışı’ için müracaat edilen dosyalar incelenirse risk tespitinde çok hızlı yol kat edilebilir. O dosyalardaki mühendislik hizmeti almamış ruhsatsız yapıların bir an önce yıkılması lazım. Ruhsat alınmış ama üzerine kaçak kat çıkılmış yapıların da mühendis tarafından hazırlanmamış kaçak kısımları yıkılmalı. İnsan hayatı değerlidir. Siyasetçilerin oy kaygısına, sermayenin kar hırsına, niteliksiz mühendislik hizmetine ve denetimsizliğe terk edilemez.”

BAKMADAN GEÇME!