İŞ DÜNYASINDAN İSTİHDAM ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

İŞ DÜNYASINDAN İSTİHDAM ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2018 10:25

İşsizlik rakamları, Antalya’nın ana sektörleri tarım, sanayi ve inşaatta küçülmeyi, turizmde ise büyümeyi işaret ediyor. İş dünyası, önlem alınmazsa 2019’da istihdam sorununun büyüyeceği uyarısında bulunarak, seferberliğin sürmesini istiyor.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamları, bölgenin temel sektörleri olan tarım, sanayi ve inşaatta istihdam kaybı yaşanırken, turizmin işgücü oranında ise yükseliş olduğunu gösterdi. İş dünyası temsilcileri, kentin taşıyıcı sektörlerinde oluşan değişimlerin ekonomiyi büyük ölçüde etkilediğini belirtti.

İSTİHDAM DESTEĞİ SÜRMELİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, istihdam rakamlarına işaret ederek “İstihdama seferberlik halinde desteğin verilmesine rağmen 10.4’lere çıkan işsizlik rakamları, önümüzdeki süreçte bizi zor günlerin beklediğine işaret ediyor. İş dünyasında karşı karşıya kalabileceği kara tabloyu önlemek için 2019’da desteklerin devam etmesi gerekiyor. Antalya’nın temel sektörlerine darbe vuran ekonomik sorunlarla bölgeye ve sektöre özgü çözümler getirilmeli” önerisinde bulundu.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN KAÇIYOR

Haberin Devamı

Başkan Çetin, tarım sektöründeki işgücünde yaşanan kaybı çiftçinin üretimden kaçma eğiliminde olmasına bağlayarak şunları söyledi: “Hal Yasası ve diğer yasal düzenlemelerin de etkisiyle oluşan bu kayıpların önüne geçmek için özellikle küçük üreticiye destek vermek gerekiyor. İnşaat sektöründeki düşüş beklenenin altında yaşandı. Yaklaşık 40 bin yapı stokunun bulunduğu Antalya’da, bu alanda ciddi oranda durgunluk yaşanıyor. Sanayideki istihdam azalışı ise, girdi maliyetlerindeki döviz kaynaklı artış ve üretimdeki düşüş nedeniyle yaşandı. Bütün bu kayıplar turizmdeki istihdam artışının yarattığı kazancı ortadan kaldırdı.”

TARIMDAN KAÇAN DÖNMÜYOR

Tarım dışı sektörlerdeki istihdam artışının üreticinin tarımdan kaçışını gösterdiğini ifade eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, şöyle konuştu: “Rakamlara göre, tarım sektörü işsizliği 2,1 oranında azaltıyor. Enflasyonu düşüren, işsizliği azaltan, kente göçü önleyen tarımın, ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olduğunu boşuna söylemiyoruz. Tarım göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir öneme sahip, korunması, yaşatılması, geliştirilmesi gereken bir sektör. Tarımsal üretimden kaçan insanımızı tekrar toprağa döndürme şansımız yok. Bu nedenle kaçışının önüne geçmemiz gerekiyor. En önemli adımımız girdi maliyetlerinin azaltılması olmalı. Çünkü üretici kazanamadığı zaman toprağını terk ederek, hizmet sektörü gibi diğer sektörlere kaymaya başlıyor.”

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ AZALDI, TURİZMCİ ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) son istihdam rakamları olan 2018 Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla tarım sektöründe çalışan sayısı 264 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 531 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,2’si tarım, yüzde 19,6’sı sanayi, yüzde 6,9’u inşaat, yüzde 54,3’ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,1 puan, inşaat sektörünün payı 0,8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,8 puan, hizmet sektörünün payı 1,2 puan arttı.

VERGİ İNDİRİMİ SEKTÖRLERE YAYILMALI

Haberin Devamı

İstihdamın devamlılığını sağlayıp işsizlik oranlarında artışın önüne geçmek için üretimin desteklenmesinin önemine işaret eden Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Başkanı Dr. Figen Sayın ise, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirli sektörlere özel uyguladığı vergi indirimi, üretimin, istihdamın ve piyasalardaki iyileşmenin sürekliliği için tüm sektörlerde belirli oranlarda uygulanmalı. Özellikle krizlerden ilk olarak olumsuz etkilenen kadın girişimcilerin özel vergi indirimi ve personel desteği konusunda daha büyük desteklere ihtiyacı olduğu görülmeli. Önümüzdeki süreçte kriz önleme konusunda yapılacak yeni paketlerin içinde kadın girişimciyi koruyacak bir yaklaşımın benimsenmesini hükümetimizden ısrarla istiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!