İş dünyası kredi paketini tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası kredi paketini tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2019 10:42

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ‘İstihdam Odaklı Kredi Paketi’, Antalya iş dünyasının öncelikli gündemi haline geldi.

Haberin Devamı

KREDİ PAKETİNE ŞARTLI DESTEK
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘İstihdam Odaklı Kredi Paketi’, yeni sezona hazırlanmak için finansmana ihtiyaç duyan iş dünyasının ilk gündemi haline geldi. Paketle birlikte 3 kamu bankası, işletmelere, esnafa ve üreticiye 2 yıla varan anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vade içeresinde kredi imkanı sundu. Düzenlemeye göre; ek istihdam başına kredi tutarı imalat, tekstil ve konfeksiyon için 100 bin TL, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 bin TL olacak.
KREDİLER ÖDENDİ KAYNAK DOĞDU
Reyting oranlarına göre uygulanacak yüzde 12 ile 15,3 arasında faizle 5 yıla kadar vadeli kredinin sektörleri rahatlatacağını ifade eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Krediler özel sektör için güzel adımlar. Ama önce iş dünyasının üstündeki maliyet yüklerinin iptal edilmesi lazım. Geçen yıl bankalarda kaynağın bittiğini, kredi alamadığımızı söylüyorduk. Ödenen krediler nedeniyle şimdi kaynak var. Ancak mevcut ekonomik ortamda iş insanlarının kredi alacak gücü kalmadı” dedi.
ENFLASYON DA DÜŞÜRÜLMELİ
Şirketlerin mevcut kredilerini ve diğer borçlarını ödeyebilmek için mücadele ettiğini dile getiren Çetin, “İstihdam destekli kredi de verilse tek başına etkili olmayacaktır. Doğal gazda yaşadığımız artış bir yılda yüzde 70, elektrikte yüzde 76 iken üreticinin ve iş insanının işi çok zorlaştı. Maliyetlerimiz ciddi ölçüde arttı. Enflasyonun düşürülerek insanların toparlanma sürecini mümkün hale getirmek gerekiyor” uyarısında bulundu.
YENİ SEZONA HAZIRLIK İMKANI
Kredi düzenlemesinin özellikle esnaf ve tüccarlar için çok olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Antalya’da turizm sezonunun bittiği günlerde bu paketin can suyu olacağını belirtti. Esnafın yeni sezon hazırlıkları için desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Dere, “Dükkanların tadilatı, ekipmanların yenilenmesi, yeni vitrin dizaynı gibi girişimler için esnaf düşük faizli kredilerle finansman imkanları bulacak” diye konuştu.
SİCİL AFFINA DA İHTİYAÇ VAR
Düşük faizli krediyle birlikte sicil affının da gündeme geldiğini vurgulayan Dere, sözlerine şöyle devam etti: “Esnafa yönelik çıkan kredilerde kırmızı çizgisi olan işletmeciler sicillerinden dolayı krediye ulaşamıyor. ‘Kredi notunuz düşük, takibe düşmüşsünüz, siciliniz bozuk’ gibi gerekçelerin sunulması esnafı zorluyor. Krediler verilirken en çok ihtiyacı olanların mahrum kalmaması için sicil affına ihtiyaç var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!