İhracatçıdan Ro-Ro önerisi

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıdan Ro-Ro önerisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2019 10:21

BAİB Başkanı Hakkı Bahar, ihracat ürünlerini Avrupa’ya taşıyan tırlara verilen yetersiz transit kota sorunun RO-RO gemileri ile yapılacak taşımacılıkla çözülebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘KOTA KRİZİ’ BAİB GÜNDEMİNDE
İHRAÇ ürünlerini Avrupa’ya taşıyan TIR’lara verilen yetersiz transit kota nedeniyle (dozvola) sınır kapılarında ciddi zorluk yaşandığını kaydeden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, yaşanan sorun nedeniyle ürünlerin müşterilere teslim edilemediğini söyledi.
SORUN ÇÖZÜLEMEDİ
Kara taşımacılığında geçiş belgesi, deniz taşımacılığında ise liman fiyatlarındaki yükseklik sorunu yaşandığını vurgulayan Bahar, “Avrupa ülkelerinin Türk tırlarına uyguladığı geçiş belgesi kotası nedeniyle her ay sonunda tırlarımız gümrük kapılarında kalıyor. Ağustos ayında çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Maalesef sorun devam ediyor” dedi.
TALEBİMİZDE ISRARCIYIZ
Ek maliyetlerin ihracatçıyı zor duruma düşürdüğünü belirten Bahar, şöyle devam etti: “Ürünleri ışınlayamayacağımıza göre kara-hava veya deniz yoluyla ürünleri sevk etmemiz gerekiyor. Her yıl yaşadığımız bu sıkıntının çözümü adına da geçen yıl RO-RO seferlerinin başlatılmasını önermiştik. Bu talebimizde ısrarcıyız.”
1200 EURO TASARRUF
“Sorunun derinleşmemesi, ihracatçının zarar görmemesi için RO-RO firmalarıyla liman işletmesi irade ortaya koymalı. Bu iradeyi koyma yetkisi birlik olarak bizde yok. RO-RO seferleri olsa bugün kota krizini büyük ihtimalle bu tonda konuşmuyor olacaktık. Geçen yıl Mersin Limanı’ndan edindiğimiz bilgiye göre; RO-RO ile transfer yapıldığında tır başına 1200 Euro daha düşük ürün sevkiyatları gerçekleştirildi.”
9 BİN TIR YOLA ÇIKTI
Başkan Bahar, ihracat ürünlerinin tesliminde yaşanan sorunun iş hacmini düşürdüğünü vurgulayarak, “2018’de yaş meyve-sebze ihracatı için 13 bin 858, yıl boyunca ise 17 bin 566 tır yola çıktı. 2019 yılı sekiz aylık dönemde ise tüm sektörlerde BAİB üzerinden ihracat için 9 bin 150 TIR yola çıkarken, bölgede yaş meyve-sebze ihracatı için de 1.362, 8 aylık dönemdeyse 8 bin TIR yola çıktı” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!