HEYET REDDETTİ MAHKEME BOZDU

Güncelleme Tarihi:

HEYET REDDETTİ MAHKEME BOZDU
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 10:29

Araç muayene istasyonlarında kartla yapılan ödemelerde kesinti uygulamasına mahkeme 'dur' dedi. Yapılan kesinti için “Hakkaniyete aykırı” diyen mahkeme alınan paranın iadesi yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

BU hafta size güzel bir haber verelim. Araç muayene istasyonlarının kredi kartından komisyon alınmasına tüketici mahkemesi ‘dur’ dedi.
*
Bir tüketicinin açtığı dava sonrası mahkeme, tek çekimde ödeme yapan tüketiciden ‘hizmet bedeli’ adı altında 11 lira daha alan şirketi haksız buldu.
*
Yapılan kesinti için “Hakkaniyete aykırı” diyen mahkeme alınan paranın iadesi yönünde karar verdi.
*
Aslında tüketici önce Kepez Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Tüketici, söz konusu tutarın iadesini talep etti. Heyet yaptığı inceleme sonrası tüketicinin talebini reddetti.
*
Hakem heyeti kararının iptali için Antalya 2. Tüketici Mahkemesi’nde dava açıldı. Davalı konumda bulunan araç muayene şirketi adına yapılan savunmada özetle “Davacı, nakit ödeme yerine kredi kartı ile ödeme yaptı. Kart kullanım hizmetine ilişkin alınmış olan ödemeyi geri istemesi haksız ve hiçbir yasaya dayanmıyor. Davanın reddine karar verilsin” denildi.
*
Mahkeme ise Kepez Tüketici Hakem Heyeti kararını iptal etti. 10 lira 69 kuruşluk kesintinin tüketiciye ödenmesine karar veren mahkeme kararında özetle, “Hizmet bedeli adı altında kesinti yapılmasını gerektiren bir düzenleme yok. Tüketici, ödemeyi ister nakit ister kredi veya banka kartı ile yapar. Yapılan kesinti hakkaniyete uygun değil” denildi.

Haberin Devamı

‘ALINAN PARA İADE EDİLMELİ’
Araç muayene istasyonlarında kartla yapılan ödemelerde kesinti uygulaması yaygın. Kredi kartı ile ödeme yapılması nedeniyle komisyon, hizmet bedeli veya benzeri bir isim adı altında ilave bir ödeme alan araç muayene istasyonlarının aldıkları parayı derhal faiziyle birlikte iade etmeleri gerekir. Ödemeyi yapan araç sahipleri tüketicilerimiz de mahkeme kararını emsal göstererek hakem heyetine başvuru yaparak paralarının iadelerini sağlayabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!