HES’Lİ YOLCULUK BAŞLADI

Güncelleme Tarihi:

HES’Lİ YOLCULUK BAŞLADI
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2021 09:07

Antalya’da, toplu taşıma araçlarını kullananlara tanınan eşleştirme sürecinin ardından Antalyakart ile yapılan yolculuklarda HES kodu sorgulama ve geçiş engelleme işlemi devreye girdi.

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından yayınlanan “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulaması” başlıklı genelge uyarınca Antalya’da tüm toplu taşıma araçlarını kullanım için zorunlu hale getirilen HES kodu eşleştirilmesi işlemleri aralık ayında başlatıldı. Antalya’da toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu için son tarih önce 15 Ocak olarak belirlenmiş, daha sonra 22 Ocak’a uzatmıştı. Haftanın ilk gününde kent genelinde toplu taşımada HES zorunluluğu uygulamaya geçti. Uygulamanın ilk gününde kartları ulaşıma kapandığı için otobüse binemeyen vatandaşlar, duraklardaki stantlarda kayıt yaptırdı.

HES İÇİN 210 BİN KAYIT
HES kodu zorunluluğunu uygulamaya koymadan önce kimsenin mağdur olmaması için vatandaşa ek süre verdiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Bu bir haftalık süreçte kentin işlek noktalarında stantlar kurup vatandaşa, kartlarına HES kodu tanımlaması yapmalarında yardımcı olduk. Kayıt işleminin nasıl yapıldığını anlattık. Katılımı arttırmak için yaptığımız bu faaliyetlerimizden sonra kayıt sayısı 210 bine ulaştı. Pazartesi gününden itibaren kaydı olmayan kartları ulaşıma kapattık. Şu ana kadar çok ciddi bir yoğunluk ve sorun yaşanmadı. Haftanın ilk gününde HES kodunun zorunlu hale geldiği andan itibaren toplu ulaşımı kullanan vatandaşlar büyük oranda kayıt yaptırmış kişilerdi” dedi.

Haberin Devamı

SABİT VE MOBİL EKİPLER
Henüz kayıt yaptırmamış olan yolcular için sahada sabit ve mobil ekiplerin kurulduğunu söyleyen Tonguç, şöyle bilgi verdi: “Üzerinde Antalya Ulaşım ceketleri olan çalışanlarımız yoğun kullanılan duraklarda ulaşımın aksayıp aksamadığını takip ediyor. Otobüse ve tramvaya binemeyen vatandaşları gördüklerinde hemen müdahale edip yardımcı oluyorlar. İnternet üzerinden kayıt işlemini birlikte yapıyorlar. Ayrıca mobil ekibimiz var. Mobil ekipler kendi aralarında haberleşiyorlar. Çağrı Merkezi’nden gelen bildirimlere göre toplu taşımaya binişlerde sorun yaşanan bölgelere giderek vatandaşlara yardım ediyorlar.”

YUMUŞAK GEÇİŞ SAĞLADIK
“İstanbul’da HES zorunluluğunun başlangıç süresi uzatılmadı. Kayıt için verilen tarih sona erince ulaşımda büyük bir yoğunluk oldu. Biz Antalya ulaşımında süreyi uzatarak ve kurduğumuz ekiplerle vatandaşa yardımcı olarak HES’li döneme yumuşak bir geçiş yaptık. Şu anda toplu taşımada kimse başka birinin adına kart kullanamıyor. Herkes kendi tanımlı kartlarını kullanıyor. Yolcular temassız kredi kartlarını ve pasaportlarını da sisteme tanımlayıp toplu taşımaya binebiliyorlar.”

Haberin Devamı

TURİSTLERE 3 DİLDE BROŞÜR
Kayıt için en çok yardıma ihtiyaç duyan kitlenin turistler olduğunu ifade eden Tonguç, “HES kodu zorunluluğu turistleri de kapsıyor. Ancak kayıt konusunda sorun yaşıyorlar. Onlar için de yeni broşürler basıyoruz. Pasaport numaralarını sisteme girip kayıt yapabilmeleri için İngilizce, Almanca ve Rusça olmak üzere üç dilde broşür dağıtacağız. Tüm duraklarımıza ve otobüslerimize de asacağız” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!