HAYAL EDİP ÜRETECEKLER

Güncelleme Tarihi:

HAYAL EDİP ÜRETECEKLER
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2021 09:48

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, 282 öğrencinin tam burslu özel eğitim aldığı 'OSB Teknik Koleji'nin kapılarını Hürriyet Akdeniz'e açtı.

Haberin Devamı

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) yönetiminin vizyon projeleri arasında yer alan ‘OSB Teknik Koleji’nde eğitim-öğretim hayatı başladı. 282 öğrencinin tam burslu özel eğitim aldığı kolejdeki eğitim çalışmaları ve gelecek planlamalarını özel bir geziyle Hürriyet Akdeniz ekibine anlatan OSB Başkanı Ali Bahar, “Burası sadece bir okul değil bir fabrika olacak. Burada bisiklet üretip dünyaya satacağız” dedi.

BEKLENTİ ARTMALI
4,5 yıllık bir mücadele sonunda okulu bünyelerine aldıklarını anlatan Bahar, “Sizden önce de okulda tanıtım gezileri yaptık. Bazı kesimler bunu yadırgamış, ‘Orası müze mi’ demiş. Biz bu tür gezileri insanların talebini ve çıtasını yükseltmek için yapıyoruz. Burayı gezen, gören insanlar eğitim adına beklentileri artsın istiyoruz. Temel amacımız farkındalık yaratıp çıtayı yüksek tutmak. Biz bunu yapıyorsak başkaları daha iyi şeyler yapsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

ŞEHRE DEĞER KATTIK
Kolej projesinin geniş kapsamlı düşünüldüğünü ve planlandığını kaydeden Bahar, “İçinden ‘ben’i çıkardığınız her iş başarılı oluyor. Çünkü tekil projeler kişileri parlatır, bütünleşmiş projeler ise şehre değer katar. Burası sadece bir okul değil. ‘Burada sadece öğrenciler eğitim görsün’ diye bu okul dizayn edilmedi. Burası anne-baba eğitiminin de olduğu, öğretmen eğitiminin de olduğu bir okul. Çünkü çocuğumuzu anne baba ile öğretmen arasına konumlandırıyoruz” dedi.

DUYGUSAL ZEKÂ ÇOK ÖNEMLİ
Öğretmen ve öğrenci seçiminde çok titiz bir çalışma yapıldığının altını çizen Bahar, “Çocuklarımız bu okula sadece IQ seviyeleri yüksek diye alınmadı. Çünkü biz tek bir alana yoğunlaşmıyoruz. Mesela biz öncelikli olarak duygusal zekâya (EQ), el yatkınlığına bakıyoruz. O yüzden mülakatlara alanlarında uzman öğretmenlerimizin yanı sıra sanayicilerimiz de katılıyor. Bu sistem bundan sonraki yıllar için de geçerli olacak” dedi.

YABANCI DİL BİLECEKLER
Kolejin kurulma sürecini de aşama aşama anlatan Başkan Bahar, şöyle devam etti: “Biz okul kurulmadan önce planlamalar başladık. Eğitim komisyonumuz Türkiye’deki iyi ve kötü örnekleri gezdi, notlarını aldı. Yetinmedik yurtdışında aynı tespitleri yaptık. Almanya’nın meslek liselerinde nasıl bir yöntem izlediğini inceledik. Aynı hassasiyeti bölümlerin oluşturulması esnasında da gösterdik. Sanayicimizle bir araya geldik, ihtiyaçları belirledik. Ve bu ihtiyaçlara göre bölümleri oluşturduk. Sadece meslek lisesi dersleri değil, yabancı dil de bizim için çok önemli. Hiçbir öğrencimizi yabancı dil bilmeden mezun etmeyeceğiz. Aynı zamanda rehberlik ve pedagoji konusunda da çok iyi olacağız.”

Haberin Devamı

HAYAL EDİP ÜRETECEKLER

DÜNYAYA AÇILACAĞIZ
OSB Teknik Koleji’nin 3 yılın sonunda bir fabrika gibi çalışacağını söyleyen Ali Bahar, “Fabrikamızın konsepti bile hazır. Bisiklet üreteceğiz. Elektrikli bisiklet, yarış bisikleti, scooter, posta bisikleti, engelli sandalyesi üreteceğiz. Biz bu üretimi de öylesine yapmayacağız. Bunun bir altlığı, hedefi olacak. Hedefimiz de bu bisikletleri dünyaya satmak. Bu satışlardan gelen parayı da yine okulumuzu geliştirmek için harcayacağız” diye konuştu.

RENKLER BİLE ÖZEL SEÇİLDİ
Okulun fiziki yapısı oluşturulurken dahi belli bir plan izlendiğini anlatan Bahar, kolejin fiziki yapısı ve eğitim faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Okulumuzda gördüğünüz dolap renklerinden tutun da bütün fiziki şartlar pedagojiye ve psikolojiye uygun tasarlandı. Şu anda öğrencilerimizin yüzde 10’unu kız. Biz bu oranı yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Oran düşük olsa bile şu anda sac kesen kızlarımız var. CNC’lerin başında kızlarımız var. Bu kızlarımız bisiklet üretecek, kaynak yapacak.”

Haberin Devamı

MOZART’I, SAY’I BİLSİNLER
“Bu okulda eğitim gören çocuklarımız sadece diploma almayacak. Dosyaları da dolu dolu olacak. Biz resim bölümünde tasarım kafasını geliştiriyoruz, din derslerinde iş ahlakı kısmını geliştiriyoruz. Müzik bölümünde çocukların evrensel bir çocuk olmasını sağlıyoruz. Mozart’ı bilmesini istiyoruz. Fazıl Say’ı bilmesini istiyoruz. Çocuklarımız entelektüel olsun da istiyoruz. Bizim için not önemli değil.”

TORPİL TELEFONLARI SUSMADI
“Özellikle ara sınıflara öğrenci almadık. Öğrencilerimizi sıfırdan yetiştireceğiz. Bin 300 kişilik bu okula bizden önce başvuru sayısı 43’tü. Biz okulu aldık başvuru sayısı bin 200’e ulaştı. Torpil için her birimizi aramayan insan kalmadı. Gelecek yıl başvurunun 3 bin kişinin altında olmayacağını düşünüyorum. Bir sonraki yıl bu sayı 5 bine ulaşacak.”

Haberin Devamı

KANTİN YOK HERKES BAHÇEDE
“Okulumuzda kantin yok. Çünkü çocuklarımızın kantinde oturmasını istemiyoruz. Bazı dersleri bahçede işliyoruz. Sabahları çocukları sınıfa aç sokmuyoruz simit dağıtıyoruz. Öğlen yemeklerini en kalite şekilde veriyoruz. Bu okulda normal alanlar dışında sınıflarda temizlik yapan yok. Burada çocuklar gönüllü olarak temizlik, öğretmenlerimiz de dezenfeksiyonunu yapıyor.”

ÖZGÜR SINIFLAR
“Özgürce konuşulan, hayaller kurulan sınıflarımız var. Biz bir sınıfın içinde çocukların özgürce konuşmasını istiyoruz fakat sınıfın dışında aynı konunun konuşulmasını istemiyoruz. Sınıfın içinde konuşulunca buna özgürce konuşma diyoruz. Sınıfın dışında konuşulursa buna dedikodu diyoruz. Bu tip mantaliteler yerleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

EZBERLERİ BOZDUK
“Kapalı salonumuzun içinde Türkiye’deki en iyi 5 tırmanma duvarından biri var. Çünkü dünyanın en iyi 5 tırmanma destinasyonundan biri Antalya. Tam 91 tane rotası belirlenmiş fakat henüz hizmete girmemiş. İşte buradan çıkan çocuklarımız kulüpleşecek, tırmanmayı önceleyecek ve Antalya’nın alternatif turizmine katkı sağlayacak.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK
“Okulumuzda fabrikalarda olmayan makineler var. Biz bu çocuklara 11’inci sınıfta göreceği şeyleri 9’uncu sınıfta öğreteceğiz. Kaynak simülasyon makinemiz bile var. Daha önemlisi sınıflar ve atölyeler iç içe. Türkiye’de bu eğitimin örneği yok.”

BUMERANG DEVREDE
“Okulun fiziki yapısına bakıp, ‘OSB’de para varmış yapmışlar. Para olunca her şey oluyor’ diyenler var. Evet biz buraya 20-22 milyon TL civarında para harcadık. Bugün yapılsa iki katı olurdu. Ancak biz burayı yaparken sanayiciden bir kuruş para istemedik. Çünkü ilk başkan olduğumda ‘Biz sanayicinin cebinden para çıkarmaya değil para koymaya geldik’ dedim. Ve burası 1’inci yılında zarar edecek, 2’nci yılında zarar edecek, 3’üncü yılında az kâr edecek, 4’üncü yılında kâr edecek. Yani bumerang devrede. Parayı attık şimdi geri alacağız.”

HAYAL EDİP ÜRETECEKLER

ANTALYA OSB TEKNİK KOLEJİ ALAN VE DALLARI
Anadolu Teknik Programı (ATP)
*Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Alanı
-Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Dalı
*Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı
-Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
*Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı
-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı Dalı
***
*Anadolu Meslek Programı (AMP)
*Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Alanı
- Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Dalı
*Elektrik-Elektronik Teknolojisi
-Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
-Asansör Dalı
*Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı
-Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı
-Endüstriyel Kalıp Dalı
-Makine Bakım Onarım Dalı
*Metal Teknolojisi
-Kaynakçılık Dalı

39 DERSLİK
20.337 metrekare açık, 16.495 metrekare kapalı alan
Merkezi Derslik Binası
6.502 metrekarede 39 derslik
85 metrekare ve 30 kişi kapasiteli fizik-kimya-biyoloji laboratuvarı
197 metrekare 142 kişi kapasiteli konferans salonu, 120 metrekare Fuaye alanı
80 metrekare 16 kişi kapasiteli toplantı salonu
Revir & Rehberlik Odası
13 idari birim

BAKMADAN GEÇME!