GURUR GÜNÜ

Güncelleme Tarihi:

GURUR GÜNÜ
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2020 10:41

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 90’ıncı yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 90’ıncı yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Garnizon Komutanı Piyade Albay Tuncay Polat, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

‘GURUR VE KIVANÇ İÇİNDEYİZ’

Törende Konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, milli mücadelenin ardından Türkiye Cumhuriyeti vilayetlerini dolaşan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde de Antalya’ya geldiğini hatırlatarak, “Atatürk Antalya’ya gelişinde büyük sevgi ve coşkuyla karşılanmıştır. Bugün bizler de Ata’mızın Antalya’ya gelişinin 90. yıl dönümünü büyük gurur ve kıvanç içerisinde kutluyoruz. Ulu Önder Atatürk’ün devrim ve ilkeleri doğrultusunda gösterdiği hedefe ulaşmak, şehrimizi daha ileriye taşımak için gece gündüz demeden azim ve kararlılıkla çalışıyoruz. Büyük önder Atatürk’ün izinde yürümeye devam ediyoruz” dedi. 

HOŞ GELDİN ATAMIZ

Haberin Devamı

 Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Aydın Beden, Ata’nın Antalya’ya ziyareti, kentin bu ziyaretlere hazırlanışı, Atatürk Evi ve şehirde geçirdiği zamana ilişkin anekdotları paylaştı.

ATA’NIN ANTALYA’YA İLK ZİYARETİ
Mustafa Kemal Paşa’nın Antalya’ya ilk ziyaretinin ayrıntılarını anlatan Aydın Beden, bu gezi için İzmir’den yola çıkarak bir gece Aydın’da, bir gece de Isparta’da kaldıktan sonra 6 Mart’ta akşamüstü otomobille kente gelişini şu sözlerle aktardı: “Atatürk’ün kente geleceğini öğrenen Antalyalılar büyük bir hazırlık yapmışlardı. Atatürk’ün geçebileceği bütün cadde ve sokaklar aydınlatılmış

GURUR GÜNÜ

ve büyük yapılar süslenmişti. Tophane Meydanı’na 3 büyük tak kurulmuştu. Meydandan Atatürk’ün kalacağı köşke kadar halılar serilmiş, halk sokakları, yolları temizlemişti.

Haberin Devamı

NARENCİYE BAHÇELERİNİ GEZDİ
Atatürk’ün Antalya’ya geleceği haberi dalga dalga tüm civar köylere yayılmış, halk O’nu görme dileğiyle Kepez’den Cumhuriyet Meydanı’na kadar bütün yolları hıncahınç doldurmuştu. Konvoyda açık bir arabada eliyle mahşeri kalabalığı selamlayan Gazi göründü. Halk ‘Paşamız, babamız, kurtarıcımız’ diyerek alkışlıyordu. Birkaç gün boyunca Antalya ve çevresinde geziler yapan Atatürk, Erenkuş’a, Antalya Müzesi’ne ve Aspendos’a, çiftlikleri ve narenciye bahçelerine giderek incelemelerde bulundu. Atatüjrk bir hafta kaldığı Antalya’dan 12 Mart sabahı Antalya’dan ayrıldı.”

ATATÜRK İÇİN HAZIRLANAN KÖŞK
Antalyalıların Atatürk’e hediye ettikleri ve Antalya’ya geldiği zaman kaldığı Atatürk Köşkü’nün hikâyesinden bahseden Dr. Aydın Beden, “Atatürk Köşkü, iki katlı ve üzeri kiremit çatılı bir taş yapı. Atatürk, cumbalı ve balkonlu evin ikinci katında merdivenin karşısında bulunan odada yatmıştı. Yandaki oda da kendisi için çalışma odası olarak düzenlenmişti. Ancak bu köşk, yeni imar planı uygulaması sırasında eski yerinden daha geriye doğru alınarak Atatürk Müzesi olarak hizmete açıldı. Bugün Müze’de Atatürk’e ait eşyalar ve fotoğraflar sergileniyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!