GÜÇLENEREK GERİ DÖNECEĞİZ

Güncelleme Tarihi:

GÜÇLENEREK GERİ DÖNECEĞİZ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2020 09:21

Turizm tesislerinde hareketli günlere hazırlık mesaisi sürerken, çoğu Antalya’da olan otellerin 81’i pandemi sertifikası aldı, 321 otel ise başvuru aşamasında. Öne çıkan pazarları analiz eden turizmciler, “Güçlenerek geri döneceğiz” diyor

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgınında ‘yeni normal’ diye adlandırılan döneme geçilmesiyle birlikte turist hareketliliğinin hangi pazarlarda ve ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Turizm sektöründe son durum ve temmuz ayında karşılaşılacak tablo üzerine analizler yapan iş dünyası temsilcileri, tüm hazırlıklarını tamamlayan Türk turizminin profesyonellerinin bu süreçten başarıyla çıkacağı görüşünde.

32 ÜLKEDE UÇAKLAR HAVALANDI
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, bölgedeki tüm otellerde güvenli tatil ve hijyen koşullarını oluşturmaya yönelik yoğun mesai harcandığını söyledi. Tatil masraflarını ödeme kolaylığı sağlamaya ve istihdama yönelik ekonomik destek paketlerinin sektörü rahatlattığını belirten Atmaca, bu kararların Akdeniz destinasyonunun tercih edilmesini destekler nitelikte olduğuna vurgu yaptı. Avrupa Birliği’ndeki 32 ülkede uçakların havalandığını ve seyahatlerin bu hafta itibariyle başladığını belirten Atmaca, turist sayılarında yükselen bir grafik beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

ALMAN TURİST VAZGEÇMEZ
Almanya’nın vatandaşlarına yaptığı seyahat uyarılarının turizmciler için can sıkıcı olduğuna dikkat çeken Atmaca, “Seyahat yasaklarının kalkmasıyla birlikte Almanların Türkiye sevdasının artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE KARARI ‘ORANTISIZ’
Almanya pazarındaki gelişmeleri değerlendiren Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Turizm Çalışma Grubu Üyesi Ömer İçkale de şunları söyledi: “Almanya Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Türkiye’nin Avrupa dışı ülkelerle aynı kefeye konması kararını ‘orantısız’ bulduğunu açıkladı. THY ve SunExpress Türkiye’den Avrupa’ya uçuşları başlattı. Lufthansa ve Swiss, temmuz itibarıyla Türkiye uçuşlarını başlatıyor. TUI, Der Tour, FTI gibi Alman tur operatörleri 31 ülkeye operasyonu başlattı. Bu operatörlerin salgın sürecinde aldıkları yüksek miktarlardaki kredileri ödeyebilmeleri için Türkiye’nin de pazarda yer alması gerekiyor.”

İÇ PAZARDA HAREKET BAŞLADI
Türkiye’nin yurt dışı algısının pozitif seyrini koruduğunu söyleyen İçkale, “İç pazarda hareket başladı. Pazarın oyun kurucuları, yerli operatörlerimiz Anex, Coral, Pegas, Kilit Global, Akay önce harekete geçecek. Temmuz itibarıyla Ukrayna, Kazakistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Baltık ülkelerindeki operatörlerde de hareket başlıyor. Romanya operasyonlara başlamak için süreci izliyor. Rus pazarındaki yangın düşünüldüğü kadar büyük değil. TUI Russia ve Intourist için en önemli destinasyon olan Akdeniz, Rusya’da kısa bir süre sonra iyileşme başladığı anda ilk tercih edilen bölge olacak. Şehir otelleri için Japonya, Güney Kore ve Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerindeki bağlantılarımızda ise ilk kıpırtıları görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DÜDÜK ÇALINSA OPERASYON BAŞLAR
İngiltere’nin havayolu şirketleri British Airways, EasyJet ve Ryanair’in 14 gün karantina kararını yargıya taşıdığını da hatırlatan İçkale, “İngiliz şirketler seyahat serbestilerinin artırılmasını istiyor. Bu sene aslan payı yatırımını ülkemize yapan, en büyük İngiliz tur operatörü Jet2Holidays temmuz ayında Türkiye operasyonlarına başlamayı planlıyor. Düdüğü çalınıp hareket başlasa tüm kadrolarımız ertesi gün işbaşı yapar. 2021 yılında tüm rekorları kırarız” dedi.

GÜÇLENEREK GERİ DÖNECEĞİZ

SAAT SINIRI KALDIRILMALI
Son günlerde turizme canlılık getirecek önemli adımların art arda atıldığına vurgu yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de “Restoran, bar ve kafelerin 24.00’e kadar açık olmasıyla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) turizm ve bağlantılı sektörlerin, saat düzenlenmesi taleplerini ilettik. Görüşmelerimiz karşılık buldu ve mekanların faaliyet süreleri 24.00’e uzatıldı. Turizm hareketlenmeye başladı. Bundan sonra canlılığın sürmesi için saat sınırının aşamalı olarak tamamen kaldırılması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

TATİL KREDİSİ ÖNEMLİ ADIM
Sürecin risk seviyesini takip edip gereken önlemler alındıktan sonra barların ve eğlence mekânlarının da açılması gerektiğini dile getiren Davut Çetin, “Tatile çıkmak isteyenlere 10 bin liraya kadar 36 ay vadeli ‘tatil kredisi’ verilmesi ve konaklama harcamalarında taksit sayısının 12 aydan 18 aya çıkarılması önemli adımlar. Turizmde ve ilgili sektörlerde istihdamı korumak için kısa çalışma ödeneğinin de uzatılması çok önemli. İstihdam desteği devam ettiği sürece işletmeler faaliyetlerini devam ettirip kadrolarını koruyabilir” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!