FATURALARIN ATEŞİ NASIL DÜŞECEK?

Güncelleme Tarihi:

FATURALARIN ATEŞİ NASIL DÜŞECEK
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 10:36

2021’de elektrik tüketiminin tamamı aynı fiyatla çarpılıyordu. Artık öyle değil. Fatura artık iki kademede değerlendirilecek. Mesela bir faturada 201 kilovat saat kullanımı var. 150 kilovat saat zamlı birim fiyatı olan 1.37 lira ile çarpılarak, geriye kalan 51 kilovat saat ise 2.06 lira dan çarpılacak. Peki, tüketicilere sunulan tek veya üç zamanlı tarife seçeneği ile faturaların ateşi söner mi?

Haberin Devamı

ELEKTRİKTEN, doğalgaza ve toplu taşımaya herkesin günlük hayatta mecburen kullandığı birçok hizmete yüklü zamlar geldi.
*
Elektrikte ise kademeli tarife hayli kafamızı karıştırdı.
*
Kademeli tarife kapsamında abonelerin elektrik tüketimleri, düşük kademe ve yüksek kademe olarak iki kategori üzerinden hesaplanıyor.
*
Düşük kademe limiti aşıldığında, fatura otomatik olarak yüksek kademeden işlem görmeye başlıyor.
*
Bu kademeli tarifenin bizi nasıl etkilediğini isterseniz bir bakalım.
*
2021’de tüketimin tamamı aynı fiyatla çarpılıyordu. Artık öyle değil. Fatura artık iki kademede değerlendirilecek.
*
Mesela bir faturada 201 kilovat saat kullanımı var. 150 kilovat saat zamlı birim fiyatı olan 1.37 lira ile çarpılarak, geriye kalan 51 kilovat saat ise 2.06 liradan çarpılacak.
*
Bu 2021’e göre yüzde 68 fark demek. Yani tüketim arttıkça zam daha çok hissediliyor olacak.
*
Yüzde 50’den fazla zam ödemek istemiyorsak 150 kilovat saatin altında elektrik tüketmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

150 KİLOVAT SAATİN ALTINDA KALMAK MÜMKÜN MÜ?

150 kilovat saat aslında gerçekleştirilebilir bir hedef. Fakat burada hedef alınan kitleye bakmak lazım.
*
Hedef alınan kitle dar gelirli aileler. Türkiye aile yapısına baktığımızda genelde geniş aileler oluyorlar. Anne, baba, üç çocuk, dört çocuk belki evde bir büyükanne, büyük baba olabiliyor.
*
Bu tür ailelerin 150 kilovat saatin altında tüketim yapması pek mümkün görünmüyor.
*
Faturaların okuma bilgisi bölümünde Tek zamanlı, Gündüz (Endeks), Puant (Endeks), Gece endeks. Türkiye’de tüketicilere sunulan tek veya üç zamanlı tarife seçeneği ile bu tarifeler arasında geçişler yapsak 150 kilovat saatin altında kalabilir miyiz?
*
Ancak bunun için abonenin elektronik sayacının olması gerekiyor. Elektronik sayaç varsa, elektrik temin edilen dağıtım şirketine başvuru yapılarak abone grubu değiştirilebiliyor.
*
Kademeli faturadan çıkarak çoklu tarifeye geçen kişiler, 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00 - 06.00 saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden elektrik tüketimi yapabiliyor.
*
Çoklu tarife, tek zamanlı tarifeye göre daha maliyetli. Ancak saat 22.00’den sonra yapılan tüketimler indirimli fiyat üzerinden hesaplanıyor.
*
Üç zamanlı tarifeler değil, gerçek zamanlı, kritik zamanlı, dinamik zamanlı, statik zamanlı bu tür akıllı tarifeler dünyanın hemen hemen hiçbir yerinde bugüne kadar geniş bir başarıya ulaşamadı. Tüketiciler Birliği olarak kademeli elektrik tarife kullanımının 150 kilovat saat değil 230 kilovat saate çıkarılmasını öneriyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!