FAİZ DÜŞTÜ SEKTÖR UMUTLU  

Güncelleme Tarihi:

FAİZ DÜŞTÜ SEKTÖR UMUTLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2019 10:10

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ‘konut kredisi faiz indirimi’ Antalya emlak piyasasını hareketlendirdi. Kamu bankaları, 0,99’dan başlayan oranlarla kredi imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

Devlet bankalarının konut kredilerini 0,99’a düşürmesi durgunluk yaşayan inşaat sektörüne nefes aldırdı. Antalya’daki sektör temsilcileri faiz oranlarının düşmesinin sektöre can suyu olacağını belirtiyor.

EV ALMANIN TAM ZAMANI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Ayanoğlu, konut kredisinin 0,99’a indirilmesinin sektöre olumlu yansıyacağını söyledi. Ayanoğlu, şöyle devam etti:
“Antalya’da inşaat sektörü yabancılara konut satışı sayesinde yılbaşına kadar çok kötü durumda değildi. Ama yılbaşından sonra ciddi anlamda yavaşladı. Yeni yapılan kredi düzenlemesi sektöre can suyu olacaktır. İnsanların gelirinde çok değişiklik olmadı ama faizlerin yüksek olması sabit gelirli insanların alım gücünü daha da düşürüyordu. Bu oranlarla bunun canlandıracağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı


‘BANKALAR İYİ NİYETLİ DAVRANSIN’
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, faiz kararının sevindirici olduğunu dile getirdi. Karataş, “Ancak reel olarak elle tutulur bir şekilde tüketicilerin taleplerinin karşılanması gerekiyor. Bazı bankalar kredi kartı borcunu bir gün geciktirene bile kredi vermiyor. Bu yönde çok şikayet alıyoruz. Bankaların iyi niyetli davranmasını istiyoruz. Kamu bankalarında başlayan bu hareketin özel bankalarda da karşılık görmesi gerektiğine inanıyorum. Konut kredisi demek inşaat sektörünün gelişmesi, buna bağlı 250 sektörün de önünün açılması demektir” diye konuştu.


MALİYETLERİMİZ YÜZDE 60 ARTTI
Antalya’da birikmiş konut stoku bulunduğunu da kaydeden Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıllarda düşük maliyetle yapılan konutların bugün düşük maliyetle satışı söz konusu. Beton ve demir fiyatları ortada. Maliyetlerimiz çok arttı. Yeni üretimde müteahhitler yüksek girdilerle malzeme alacakları için önümüzdeki sene ev fiyatlarında maliyetlere bağlı olarak yüzde 50 ile 70 arasında bir fiyat artışı olacağını düşünüyorum.”


TÜKETİCİ HIZLI HAREKET ETSİN
ATSO Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Ayanoğlu, ciddi anlamda artan inşaat malzemesi fiyatlarının konut fiyatlarına henüz yansımadığını da belirterek, “Zamlı fiyatlar piyasaların açılmasıyla fiyatlara yansıyacaktır. Gayrimenkule yatırım yapmak için şimdi en uygun zaman” dedi.

Haberin Devamı

TALEP REKOR SEVİYEDE
Faiz indiriminin piyasaya yönelik etkisini sosyal medya hesabı üzerinden değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, şöyle dedi: “Düşük faizli kredilere rekor seviyede talep geldi. Dengelenme sürecinin kazanımlarını kısa zamanda daha da ileri taşıyacağız.”

BAKMADAN GEÇME!