ESNAFA MOBİL SİSTEM

Güncelleme Tarihi:

ESNAFA MOBİL SİSTEM
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2020 09:43

Ticaret Bakanlığı, esnafın her türlü işlemini gerçekleştirebildiği ve nüfus, insan trafiği, imar gibi verilerin işlendiği ESBİS sistemini ocak ayında devreye soktu.

Haberin Devamı

NÜFUS, insan trafiği ve imar verilerinin işlendiği yeni bir veri tabanıyla esnaf hareketliliğini düzenlemeye yönelik hazırlanan Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) yazılım programı, ocak ayı itibariyle tamamen devreye girdi. Antalya’nın pilot bölge olarak belirlendiğini Hürriyet’in duyurduğu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte ruhsatlandırmadan ihtiyaca göre esnaf planlamasına adım adım düzenleme gelecek.

TELEFON UYGULAMASI VAR
Ticaret Bakanlığı, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile esnaf odalarının iş birliğiyle hazırlanan ESBİS adlı coğrafi bilgi sisteminde ısı sistemlerinden nüfus verilerine, Milli Eğitim rakamlarından imar planlarına kadar çok detaylı bilgilerin işlendiği veri tabanı sayesinde, maliye, yerel yönetimler, meslek odaları gibi esnafın ihtiyaç duyduğu tüm kurumlarla ilgili işlemler gerçekleştirilebiliyor. Coğrafi bilgi sistemi, mobil uygulamalarla telefonlara da indirilebiliyor.

Haberin Devamı

Esnafın yoğunluğunun bölge bölge planlanmasına imkân tanıyan sistemle ilgili bilgi veren Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, etkin şekilde planlama yapabilmek için bazı yasal düzenlemelere de ihtiyaç olduğunu belirtti. Dere, “İş yeri açacak kişilerin nerede, hangi işi yapabileceklerine dair bilgilerin yer aldığı bir veri tabanı oluşturuldu. ESBİS adlı yazılım programının deneme prototipi sonbaharda devreye alınmıştı. Ocak ayı itibariyle de bu sistem devreye girdi. Bu programla esnafımız kendileriyle ilgili her türlü işlemi mobil telefonlarından yapabilecek” diye konuştu.

ISI İLE YOĞUNLUK ÖLÇÜLECEK
Dere, faaliyete geçen ESBİS sisteminde adım adım hayata geçirilecek uygulamalarla ilgili şöyle bilgi verdi:
“Isı ölçümleriyle bir caddedeki kaldırımdan günde kaç kişinin geçtiği görülebilecek. Uydudan alınan verilerle yapılacak tüm tespitler Coğrafi Bilgi Sistemi’ne işlenecek. Esnaf bölgedeki yoğunluğu anlamak için okulları, okulların öğrenci sayısını, öğrencilerin taşımalı mı yoksa ikamet ederek mi okuduklarını ve bölgenin nüfusunu inceleyebilecek. Sistem işlek bir cadde boyunca hangi sektörden kaç iş yeri olduğunu da dökecek.”

Haberin Devamı

SEKTÖRE GÖRE STRATEJİ PLANI
Ticaret hacmini büyütüp verimliliği artırmak için sektörlere özel strateji planları oluşturulduğuna da değinen Dere, “Antalya yoğun göç alan bir şehir olduğu için çok gerekli bir sistemdi. Esnafın beklentilerini karşılayacak kararlar vermelerine imkân tanıyacak bir uygulamaya adım atmış olduk. Mesleklere göre mesafe koşulları, nüfus konjonktürü, sosyal donatı alanlarının konumu gibi kriterler bu sistemde değerlendirilecek. Gelişigüzel dükkan açmasının önüne geçecek sistemi nihayet hayata geçiriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!