Düden'de kırmızı alarm

Güncelleme Tarihi:

Düdende kırmızı alarm
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2021 13:41

Düden'de kırmızı alarm

Haberin Devamı

 

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - DÜDEN Çayı'ndaki kirlikle ilgili TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Antalya Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, 2020 Aralık ayında başlayan köpük ve kötü koku nedeniyle ekosistemde tahribat oluştuğunu belirterek köpüklenme, yosunlaşma gibi kirlilik unsurlarının devam ettiğini vurguladı. Ünver, “Düden'de yaşanan kirlilik ilgili kurum ve kuruluşlar için kırmızı alarm olarak değerlendirilmelidir" dedi.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Düden Çayı'nda yaşanan kirlilikle ilgili açıklamada bulundu. Düden Şelalesi'nin denizle buluştuğu noktada TMMOB adına basın açıklaması yapan Antalya Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, Antalya'nın en önemli tarihi ve kültürel kaynaklarından olan Düden Çayı'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1'nci Derece Doğal Sit Alanı ilan edildiğini hatırlattı. Kesin Korunacak Hassas Alan olarak belirlenen Düden Çayı'nda 2020 Aralık ayının sonlarında köpük ve koku gözlenmeye başlandığını belirten Ünver, bu yılın Ocak ayında kirlilik konsantrasyonunun yüksek seviyelere ulaştığını bu sebeple binlerce balık ölümüne neden olduğunu ve ekosistem tahribatı yaşandığını söyledi. Halen Düden Çayı'nda ve Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü bölgede köpüklenme, yosunlaşma gibi kirlilik unsurları gözlendiğini vurgulayan Derya Ünver, Düden Çayı ve diğer tüm akarsularla Antalya Körfezi'ne kirlilik yükü taşımaları halinde yakın gelecekte oluşabilecek müsilajın Antalya için çevre felaketine yol açacağını söyledi.
TEDBİRLER ALINMADI
İklim değişikliği, kuraklık ve yanlış politikalar nedeniyle tehdit altında olan su kaynaklarının çevre kirliliğine ve tahribata yol açtığını anlatan Derya Ünver, “Düden'de yaşanan kirlilik ilgili kurum ve kuruluşlar için kırmızı alarm olarak değerlendirilmelidir. Düden Çayı ve diğer tüm akarsularımızın Antalya körfezine kirlilik yükü taşımaları halinde yakın gelecekte müsilaj Antalya için çok uzak bir çevre felaketi değildir. Düden Çayı'nda geçen yılın Aralık ayından itibaren gözlenen kirlilik, ne yazık ki günümüze kadar devam etmektedir. Birçok defa yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına kirliliğin nedenlerinin araştırılarak, gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulunmamıza rağmen gerekli tedbirlerin kararlılıkla alınmadığını üzülerek belirtmek zorundayız" diye konuştu.
NEDENLERİ PAYLAŞILMALI
TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak tüm yetkili kurum ve kuruluşları göreve çağırdıklarını belirten Derya Ünver, şunları söyledi:
“Kirliliğin nedenleri tespit edilerek, kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Yeni bir kirlilik oluşmaması için kısa, orta ve uzun vadede bütüncül önlemler alınmalıdır. Kirliliğin kaynağını somut olarak belirleyebilmek için traverten platosu üzerinde mevcut açılan su sondajlarından farklı yerlerde karelajlar yapılarak numuneler alınmalıdır. Sürekli izleme sistemleri kurularak su kalitesinin takip edilmesi ve herhangi bir kirlilik anında müdahalenin ivedilikle yapılması için uygulanabilir, güncel acil eylem planı oluşturulmalıdır. Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edilen Düden Çayı'na olumsuz etkileri olan sanayi tesisleri belirlenerek, alt yapısı tamamlanan sanayi sitelerine taşınmalıdır. Ruhsatı, Çevre İzin ve Lisansı olmadan faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetleri sonlandırılmalıdır."
KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ
Su kaynaklarının dünya ve canlılar için her geçen gün daha da hayati önem taşıdığını vurgulayan Derya Ünver, “Antalya, deniziyle, akarsularıyla, yeşiliyle ve tüm doğal güzellikleri ile bizlere verilmiş bir armağandır. Bu armağanı korumak kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, STK'ların ve halkın görevidir. TMMOB Antalya il Koordinasyon Kurulu olarak doğal varlıklarımızı korumanın önemini bir kez daha vurguluyoruz. Düden kirliliğine katılıcı çözüm istiyoruz. Akdeniz'de müsilaj istemiyoruz" dedi.
Düden Şelalesi'nin denizle buluştuğu noktada denizde köpüklenmenin devam ettiği gözlenirken, birçok turistik teknenin köpüklenme etrafında durduğu ve zaman zaman turistlerin denize girdiği göze çarptı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!