Domatesli köy göçü durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Domatesli köy göçü durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2019 10:11

Isparta Deregümü Köyü’nün kaderi domates üretimiyle değişti. Yayla domatesi üretiminin merkezi haline gelen Deregümü göç vermiyor, aksine göç alıyor.

Haberin Devamı

DEREGÜMÜ İSLAMKÖY’EÖRNEK OLDU
Isparta’ya 4 kilometre mesafedeki Deregümü köyünün kaderi 2004 yılında başlayan domates üretimi ile değişti. Domatesten para kazanmaya başlayan köylüler seralarını artırdı ve köydeki domates üretim alanı 1000 dönüme kadar çıktı. Yılda 15 bin ton domates üretimi yapılan köyde artık gençler köyü terk etmiyor. Hatta köy, tersine göç alıyor.
GENÇLER İŞSİZ DEĞİL
Gündüz saatlerinde kahvehanelerde gençleri bulamadığınız Deregümü’de gençler serada çalışıyor. Eskiden köyün gençlerinin başka kentlere işçi olarak gittiğini anlatan Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı, “Gençler tarımdan para kazanıldığını gördükleri için, ziraat fakültelerinde eğitim almaya başladı. Okulu bitirince de köye dönüp domates üretiyorlar. Artık köyü terk etmiyorlar. Biz tersine göç konusunda Türkiye’ye örnek olduk. Şehrin göbeğinde tarımı korumaya çalışan ender köylerden biriyiz” dedi.
ORTA DOĞU’YA İHRACAT
Deregümü’de üretilen domateslerin yüzde 30’unun ihracata yüzde 70’inin ise iç pazara gittiğini açıklayan Toprakçı, başta Ukrayna, Romanya, Arabistan ve İsrail olmak üzere çok sayıda Orta Doğu ülkesine domates ihracatı yaptıklarını söyledi.
DEMİREL’İN MEMLEKETİ
Deregümü’nün başarısının ardından Isparta’nın diğer köylerinin de domates üretimine yöneldiğini anlatan Toprakçı, “9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi olan İslamköy de bizden etkilenerek domates üretimine başladı. Onlar da ürünlerini yurt dışına ihraç ediyor. Bölgede tetikleyici olmak gerçekten gurur verici” diye konuştu.
FİYATI BİZ BELİRLİYORUZ
Kurdukları Domates Borsası ile domates fiyatını da kendilerinin belirlediğini, ürünün değerinin altında satılmadığını açıklayan Ali Toprakçı, fiyatı Domates Borsası başkanı ile birlikte 10 kişiden oluşan bir yönetimin Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Burdur’daki fiyatları sorarak belirlediğini söyledi.
KARANFİL ALANLARI ARTTI
Bölgede seralarda ilk olarak karanfil üretimi yapıldığını da açıklayan Toprakçı, karanfil üretim alanlarında da 200 bin metre karelik artış yaşandığını, bunun da bölge adına çok sevindirici olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!