DOMATES ÜRETİCİSİNE YENİ YIL MUTLULUĞU

Güncelleme Tarihi:

DOMATES ÜRETİCİSİNE  YENİ YIL MUTLULUĞU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2020 10:43

Yeni yıl öncesi ihracat ve hava şartları domates üreticisinin yüzünü güldürdü. DOmatesin kilo fiyatının Antalya Toptancı Hali’nde 5 liraya çıktığını dile getiren ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Vatandaşımız hemen 5 liraya domates yüksek diyebilir. Fakat bu fiyata giden mallar 50 kuruşa satılıyordu. Öyle gitseydi çiftçi seneye mahsul ekemezdi” dedi.

Haberin Devamı

YAZ aylarında umduğunu bulamayan domates üreticisinin yüzü bir nebzede olsa yeni yılda güldü. Antalya’dan Rusya’ya yapılan domates ihracatının yanı sıra iç pazardan da ürün talebinin artması domates fiyatını yükseltti. Antalya Toptancı Hali’nde kilosu 3 lira olan domates 4 lira 50 kuruş ila 5 lira arasında alıcı buldu. Domates üreticisi yeni yıla gülümseyerek girdi.

RUSYA DURDU İÇ PAZAR İSTEDİ
Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Hasan Ali Yılmaz, tekli domatesin kilo fiyatının 3 liradan 5 liraya kadar yükseldiğini söyledi. Hava şartlarından dolayı Antalya Toptancı Hali’ne doğru dürüst mal girmediğini dile getiren Yılmaz, “İhracatın olması ve iç piyasanın da bastırmasıyla fiyatlar biraz daha yükseldi. Rusya 24 Aralık’ta Noel için domates alımını durdurur. Bu yıl 25’inde de aldı. Rusya’nın alımı durdurmasıyla fiyatlar düşerdi. Bu sene, kaç yıldır olmayan bir şey oldu. Fiyatlar yükseldi. Çünkü yılbaşı nedeniyle iç piyasadan çok talep geldi. Bir de hava şartlarının da etkisiyle fiyat yükseldi.”

Haberin Devamı

DOMATES ÜRETİCİSİNE  YENİ YIL MUTLULUĞU

SENEYE ÜRÜN EKEMEZDİ
Fiyatların düşük seyretmesinin çiftçiyi olumsuz etkilediğini de ifade eden Yılmaz, “Vatandaşımız hemen 5 liraya domates yüksek diyebilir. Fakat bu fiyata giden mallar 50 kuruşa satılıyordu. Öyle gitseydi çiftçi seneye mahsul ekemezdi. Hava şartları ve piyasadan kaynaklı bir şey bu. Çiftçinin cebine de 5 lira girmiyor zaten. En azından bu fiyatlarla yılbaşında çiftçinin bir nebze de olsa yüzü güldü” dedi.

5 LİRAYA ALICI BULDU
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi komisyoncu ve üretici Cüneyt Doğan da, halde tekli domatesin kilosunun 5 liraya kadar alıcı bulduğunu söyledi. Rusya’ya ihracattan dolayı fiyatların yükselişe geçtiğini dile getiren Doğan, “3 gündür hale domates gelmiyor. Pazartesi günü hal hareketliydi. Bu hareketlilik devam eder mi göreceğiz” dedi.

ARTIŞ SUNİ
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise domates fiyatının artışının havadan kaynaklı olduğunu söyledi. Alp şöyle konuştu: “Hava kaç gündür yağmurlu gidiyor. Bu nedenle domatesler olgunlaşmadı. Bunu suni yükseliş olarak görüyorum. Havalar düzelince fiyat zaten düşer. Üreticinin yüzü de yeni yılda gülmüş oldu. Çiftçi kazanırsa, serasına kömür alıyor, serasını onarıyor. Yani başkaları da kazanıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!