Dokuma'ya Zeytinli Sarnıcı

Güncelleme Tarihi:

Dokumaya Zeytinli Sarnıcı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2020 11:38

Dokuma'ya Zeytinli Sarnıcı

Haberin Devamı

 

ANTALYA,(DHA) - KEPEZ Belediyesi, Antalya'nın önemli bir kültür mirasını daha açık hava müzesi haline getirdiği Dokuma Park'a getirdi. Park alanındaki botanik bahçenin içerisine tarihi Zeytinli Sarnıcı'nın bir benzeri yapıldı.

Kepez Belediyesi, kültür, sanat ve müze adası haline getirdiği eski Dokuma Fabrikası yerleşkesini, kültürel objelerle zenginleştirmeye devam ediyor. Türkiye'nin önemli 84 mimari eserin minyatürünün açık hava müzesinde sergilendiği Dokuma alanında, Antalya'nın önemli bir kültür mirası olan Elmalı Arı Sereni ile Likya Tahıl Ambarı'nın birebir kopyası yapılmıştı. Kepez'de yaşanan şehirleşmeyi anlatmak amacıyla gecekondu müzesi kazandırılan Dokuma'da, Bir Zamanlar Antalya Müzesi, Anadolu Oyuncak Müzesi ile Klasik Otomobiller Müzesi de bulunuyor.

YÖRÜK KÜLTÜRÜ DOKUMA PARK'TA

Dokuma Fabrikası yerleşkesine şimdi de su kültürünün önemli bir objesi kazandırıldı. Botanik Parka, görsel sanatlar uzmanlarınca Antalya'nın tarihi göç yolu üzerinde bulunan ve Anadolu Selçuklu dönemi izlerini taşıyan Zeytinli Sarnıcı'nın birebir örneği yapıldı. Sarnıcın yapımında Dokuma alanında çıkan taşlar kullanıldı. Kepez Belediyesi, daha öncede Antalya Bulvarı üzerinde yer alan sarnıcın çevre düzenlemesini gerçekleştirmişti. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de yapımı devam eden sarnıç şantiyesinde incelemelerde bulundu.

Başkan Tütüncü, DokumaPark'ın, değişik kültür, sanat objeleri ile çevreci ve şehirleşmeye ait unsurlarla Antalya'nın yeni yaşam merkezi olduğunun altını çizdi. Başkan Tütüncü, "Göçler sırasında hem kendi su ihtiyaçlarını karşıladıkları hem de beraberinde götürdükleri hayvan sürülerine su sağladıkları sarnıçlar, Türk kültürünün, önemli bir mimari değeridir. Dolayısıyla Antalya'da birçok sarnıç yapılmış. Büyüklerimiz, vaktiyle o sarnıçları, 'su gibi aziz ol' duasına nail olmak için yapmışlar" dedi.

Başkan Tütüncü, sarnıçın botanik bahçenin tam da merkezinde bir noktaya yapıldığını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!