DOĞA İÇİN İLK ADIM

Güncelleme Tarihi:

DOĞA İÇİN İLK ADIM
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2022 09:30

BAİB, Antalya’da 2012 yılı öncesinde faaliyet gösterip rehabilitasyonu yapılmamış ocakların yeniden doğaya kazandırılması için bir çalışma başlattı. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Bu çalışma ilk adım olsun, Antalya’da rehabilite edilmemiş hiçbir ocak sahası kalmasın” dedi.

Haberin Devamı

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Antalya’da 2012 yılı öncesinde faaliyet gösterip rehabilitasyonu yapılmamış ocakların yeniden doğaya kazandırılması için bir çalışma başlattı. İlk etapta Korkuteli’nde belirledikleri eski bir mermer ocağı alanının rehabilitasyonu için gönüllü olduklarını belirten BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, resmi başvurunun onay sürecinde son aşamaya geldiklerini söyledi. Ticaret Bakanlığı’nın onay vermesinin ardından mermer ocağı alanında çalışmaların başlayacağını belirten Çavuşoğlu, “Bu çalışma ilk adım olsun, Antalya’da rehabilite edilmemiş hiçbir ocak sahası kalmasın” dedi.

ONAY SÜRECİNDEYİZ
BAİB Başkanı Çavuşoğlu, başvuru sürecini şöyle özetledi: “2012 yılından önceki mermer ocaklarında rehabilitasyon zorunluluğu söz konusu değildi. Biz, Korkuteli’nde 2012 yılından önce biten bir ocak belirledik ve rehabilitasyon yetkisi almak için ilgili kurumlara başvurduk. Orman Bölge Müdürlüğü ve bürokrasi ile bütün işlemlerimizi bitirdik. Şu anda rehabilitasyon çalışmasına yapacağımız ödeme ile ilgili onay sürecindeyiz. Ticaret Bakanlığı’ndan onay çıkarsa sahada ağaçlandırma, sulak alanlar için koruma çalışmalarının yanı sıra bölgedeki hayvanlar için bir doğal yaşam alanı oluşturmayı da planlıyoruz.”

Haberin Devamı

5 AYDIR ÇALIŞIYORUZ
Temmuz ayında yönetime gelir gelmez bu iş için çalışmalara başladıklarını söyleyen Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Yaklaşık 5 aydır çalışıyoruz. Şu anda Bakanlık onayına kadar geldik. Bu, Türkiye’de örnek bir çalışma olacak. Korkuteli’ndeki bu ocağın dışında inceleme yaptığımız birkaç ocak daha var. Diğer kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine öncülük yapmak istiyoruz. Kötü görünüme sahip olan bu sahaları yeniden doğaya kazandıralım, bundan sonrası için de adımlarımızı ona göre atalım istiyoruz” diye konuştu.

BU BİR BAŞLANGIÇ OLSUN
Bu girişimin Antalya’daki doğal alanlara dönüştürülmemiş hiçbir mermer sahasının kalmaması için yapılacak çalışmaların başlangıcı olmasını umduklarını belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Başka kuruluşları da bu işe dahil edebilirsek adım adım bölgede 2012 öncesinde mermer faaliyeti gerçekleştirilip rehabilite edilmeden bırakılmış tüm mermer sahalarının rehabilitasyonunu tamamlayabiliriz. Böylece turizmin başkenti diye anılan Antalya için çok önemli bir sosyal sorumluluk çalışmasını el birliğiyle gerçekleştirmiş oluruz.”

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİR MADENCİLİK
Doğa ile barışık yöntemlerle sürdürülebilir mermerciliğin mümkün olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Tabii ki bu faaliyetler nedeniyle doğanın kirletilmesine kesinlikle karşıyız. Birlik olarak bu konudaki duyarlılığımızı göstermeye çalışıyoruz. Mermer ocakları için uygulanan ÇED süreçleri konusunda uzman değiliz ama yetkili kurumlar tarafından incelenip uygunluk veriliyorsa biz taraftarız” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!