Dış ticarete kambiyo desteği

Güncelleme Tarihi:

Dış ticarete kambiyo desteği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2019 10:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde açıkladığı ‘kambiyo müjdesi’ Antalya iş dünyasını sevindirdi.

Haberin Devamı

BAHAR: “VERGİ İNDİRİMİ İHRACATI ARTIRIR”
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) ödül töreninde yaptığı konuşmada iş dünyasına kambiyo müjdesi veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracat yapanların döviz alım işlemlerinde kambiyo vergisini ödemeyeceğini açıkladı. Erdoğan’ın müjdesi Antalya iş dünyasında da büyük yankı buldu.
MALİYETLER DÜŞECEK
Hürriyet’e konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, kararın ihracat sektörü için son derece olumlu olduğunu kaydederek, “Dövizdeki spekülatif hareketlerin önüne geçebilmek için atılan adımlardan biri ihracatçılarımızın döviz bazında kazançlarını 180 gün içerisinde ülkemize getirmeleriydi. Bir diğer adımda ihracatçıların döviz alımlarında binde bir oranında kambiyo vergisi ödemeleriydi. İhracatla ülkemize giren döviz TL’ye çevrildikten sonra yeniden döviz alımı esnasında ödenen binde bir oranındaki kambiyo vergisi sektör temsilcilerimize maddi külfet getiriyordu. Vergi muafiyeti maliyetleri düşüreceği gibi ihracatçılarımızın ellini de güçlendirecektir” dedi.
180 GÜN ŞARTI DEVAM EDİYOR
Kambiyo vergisi nedeniyle oluşan maddi yükün ihracatçının uluslararası arenada rekabet gücünü zayıflattığını ifade eden Başkan Bahar, bu kararın ihracat artışı olarak yansımasını beklediklerini söyledi. Bahar, sözlerine şöyle devam etti: “Öte yandan ihracattan elde edilen dövizin 180 gün içerisinde yurda getirilme gerekliliği 1 yıl olarak değiştirildi ve uygulama hala devam ediyor. İran üzerinden yapılan ihracatlar esnasında bankacılık işlemlerinde de sıkıntılar yaşanıyor. Bankalar, İran’dan transit geçen sevkiyatlar için dövizi TL’ye çevirmek istemiyor ve sorumluluk kabul etmiyor. BAİB olarak bu sorunların çözümüne yönelik gerekli adımlar da atıyoruz.”
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
“Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin, ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz. Bu Cumhurbaşkanlığı kararının ekonomimiz ve sizler için hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bunun bir özelliği daha var, işte bu yönetim sistemindeki değişikliğin faydası bu. Eğer bunlar böyle Meclis’ten geçme yoluna gitseydi aman Yarabbi, uğraş dur. Ne kadar zaman alacaktı. Ama bu konuda kararı verdik, hemen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle işi bitirdik, çünkü beklenti buydu ve bu beklentiyi de süratle başarmış olduk, hayırlı olsun.”

BAKMADAN GEÇME!