Destekten kaçmıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Destekten kaçmıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2019 10:26

İş dünyası temsilcileri, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ‘konaklama vergisi’nin turizm sektörüne yansımalarını değerlendirmek için Ankara’da bir araya geldi.

Haberin Devamı

TURİZMCİ ‘VERGİ’ İNDİRİMİ İSTİYOR

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBBM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi turizm tesislerin Konaklama Vergisi’ne tabi olmasına yönelik kanun teklifi Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nden (AKTOB) sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gündemine girdi. Turizm sektörü temsilcilerinin Ankara’da katıldığı özel toplantıda kanun teklifinin sektöre yönelik yansımaları detaylı bir rapor haline getirilirken, geniş kapsamlı rapor ise bugün ilgili bakanlıklara sunulacak. Komisyondan geçen düzenlemenin bu hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

FİYAT TEKLİFİ SUNACAĞIZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerde turizm sektörünün önerilerinin sunulacağını açıklayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Sektöre özel vergiyi doğru bulmuyoruz. Eğer olacaksa kişi başı fiyat 4–5 TL’yi geçmemeli. Konaklama vergisi bu sene sonuna kadar yüzde 1, 2020’den itibaren de yüzde 2 olarak belirlendi. Yüzde 2 ciro, kârın neredeyse yüzde 20’sine karşılık geliyor. Biz bu rakamlara itiraz ederken, Bütçe Komisyonu’nda maktu fiyata geçme önerisiyle 5 yıldızlı otellere kişi başı 18 TL, 4 yıldızlı otellere 12 TL, 3 yıldızlı ve belediye belgeli otellere 9 TL, pansiyonlara ise 6 TL fiyat konuldu. Maktu fiyat sektöre çok daha yüksek yük getirir. Maktu vergi oranı yüzde 10-15’lere ulaşıyor” dedi.

YENİ YATIRIM YAPILMAZ

Haberin Devamı

Belirlenen fiyatların turizmin gelişiminin önünde büyük bir engel olacağını savunan Çetin, “Turizmcilerle birlikte çalışma yaptık. Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’la ve ilgili bakanlıklarla görüştük. Umarım talep ettiğimiz rakamlara düşürürüz. Eğer beklenen düzenleme olmazsa cari açığı kapatan bir sektör ciddi gerileme yaşar. Yenilemeler yapılmaz, yatırım oranı düşer. Turizmciler yazın durumu idare etse de kış sezonunda büyük zarar eder” diye konuştu.

YOLA DEVAM EDEMEYİZ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da Türkiye’nin yabancı sermaye oranı en düşük, ekonomiye en büyük katma değeri yapan sektörünün turizm olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Turizm sektörü dünya pazarında en rekabetçi olduğumuz alanlardan biriydi. Bu nedenle vergi düzenlemelerinin çok hassas şekilde, birçok bileşen ele alınarak yapılması lazım. Tek başına cari açığı kapatmaya namzet bir sektörün sağlıklı bir şekilde yoluna devam etmesine imkan tanımayacak bir düzenlemeyle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Ekonomimizin ihtiyacı varsa turizm sektörü destekten kaçmaz. Sektör tarafından taşınabilir rakamlarla düzenleme yapılmalı. Yeni bir düzenlenme için biz sektör olarak iletişime ve her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Plan bütçe komisyonunda geçen rakamların kabul edilmesi mümkün değil. Yasalaştığı takdirde sektör yoluna devam edemez. Bugün yapacağımız görüşmede talep ettiğimiz koşulları sunacağız.”

2020 KONTRATLARI YAPILDI

Haberin Devamı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise Bütçe Komisyonu’nda kabul adilen vergi düzenlemesini şu sözlerle değerlendirdi: “Turizm Tanıtım Ajansı’nın talep ettiği binde 75’lik vergi de, konaklama vergisi de önceden planlanmamış beklenmedik hamleler olarak sektörü zora sokuyor. Yasa tasarısı henüz net olarak açıklanmadı ama Thomas Cook gibi devlerin iflasından sonra sektörün böyle yüksek vergiler ödemesi çok zor. Her işletmenin kâr etmediği bir ortamda kârdan değil cirodan pay almak olası bir durum değil. Gelecek olan ekonomik yükü tüketiciye bunu yansıtalım desek 2020 yılının kontratlarının tamamını bitirdik. Ayrıca uluslararası arenada rakiplerimizin işletme maliyetleri bizden çok daha düşük olduğu için fiyatlarımızla rekabet ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!