'Covid krizinden yeşil paketle çıkarız'

Güncelleme Tarihi:

Covid krizinden yeşil paketle çıkarız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2021 12:08

'Covid krizinden yeşil paketle çıkarız'

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası'nın başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi, 'Antalya Tarımında İklim Değişikliği ve Tarımsal Ticarete Etkileri' başlıklı Tarım Sohbeti düzenledi.

Online düzenlenen toplantının moderatörlüğünü Galip Umut Özdil yaptı. Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomi ve Yatırım Danışmanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar ile Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz konuşmacı olarak katıldı.

DOĞAYI TAHRİP ETTİKÇE HASTALIKLAR ARTIYOR

Doç. Dr. Barış Karapınar, salgın hastalıkların çoğunun kaynağının hayvanlar olduğunu bildirirken, doğa tahribatını azaltmazsak daha tehlikeli bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Birleşmiş Milletler'in çölleşme ile mücadele çerçevesinde yaptığı bir çalışmada Covid sonrasında tarım sektörünün sosyoekonomik değişiminin ele alındığını belirten Karapınar, Covid'in temel nedenlerinden birinin insan- doğa ilişkisi olduğuna dikkat çekti.

KRİZİN ÇÖZÜMÜ YEŞİL PAKETTE

Covid nedeniyle 100 milyondan fazla insanın gıda krizi yaşamaya başladığını bildiren Karapınar, “Bunun nedeni, gıdanın olmaması değil, işsizlik, yoksulluk ve gıda fiyatlarının artmasından kaynaklı erişimdeki sıkıntı" dedi. Tarım sektörünün iklim değişikliği ve Covid sonrasında ciddi bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Barış Karapınar, krizin çözümünün yeşil paketlerde olduğunu aktardı. AB'nin krizin çözümü için yeşil kalkınma paketine 1.8 trilyon Avro'luk bütçe ayırdığını, gelişmekte olan ülkelerin de kendi yeşil paketlerini açıkladığını belirten Karapınar, “Bu krizden çıkışın yolunu yeşile yatırım, sürdürülebilirliğe yatırım olarak ele alınıp, buna yönelik yatırım paketlerini açıklayan ülkeler var. Paris Anlaşması'nı onaylamayan 6 ülkeden biriyiz. İklim değişikliği kırılganlıkları yüksek olan bir ülke olarak iklim değişikliğiyle mücadele etmeliyiz" dedi.

KURAKLIK GERÇEĞİMİZ

Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz ise dünyanın küresel ısınma gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye'yi ciddi bir kuraklığın beklediğini kaydeden Kurnaz, “Antalya'nın kuzey batı kesileninde hafif kuraklık yaşanması sözkonusu. Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu'ya kıyasla Antalya bu işten o kadar zararlı çıkacak gibi görünmüyor. Antalya'da yağış miktarında çok büyük farklılık sözkonusu olmayacak. Ama normal yağış yerine sağanak yağış gelmeye başlayacak. Ürünlere, altyapıya, insana zarar verecek sel baskınlarına hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Sulama politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Kurnaz, “Kişi başına düşen su miktarı yılda 1360 metreküp. Bu rakam cumhuriyet kurulduğunda 8 bin metreküptü. 20 sene içinde bin metreküpe düşecek. Bu su fakiri olmamız demek. Suyun yüzde 75'i tarımda kullanılıyor. Tarımsal sulamada ciddi adım atmazsak ürünlerimizi üretecek bu bulamayacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!