ÇİN PAZARI ÇEŞİTLENECEK

Güncelleme Tarihi:

ÇİN PAZARI ÇEŞİTLENECEK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2019 10:18

Kiraz ihracatıyla Batı Akdeniz bölgesinin temel ihracat pazarları arasına giren Çin’e, bölgeden şimdi de aromatik bitki ihraç edilmesi amaçlanıyor. BAİB Başkanı Hakkı Bahar, “Ihlamur, kekik gibi bölgede yetişen ürünlerin ihracatında yükselişe geçebiliriz. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız var” dedi.

Haberin Devamı

BATI Akdeniz’de kiraz ihracatı bu yıl yüzde 20 arttı. 2018 ihracat rakamlarına göre 76 bin ton olan kiraz ihracatı, bu sene 80 bin tona kadar çıktı. Çin’e 2019 yılında 559 tona yakın kiraz ihracatı yapıldı. Geçen sene birim fiyatı 2,12 dolar olan kiraz, bu sene 3,4 dolar seviyelerine yükseldi. Çin’in her kentine kiraz göndermeye başladıklarını söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, bu potansiyelin büyümesini beklediklerini ifade etti.

ÇİN’İN HER KENTİNE ihracat
Çin’e kiraz ihracatındaki artışın birim bazında yüzde 20’ye ulaştığına dikkat çeken Hakkı Bahar, “Çin bu alanda temel ihracat pazarlarımız arasına yeni girdi. Bu yükselişte jeopolitik nedenler etkili oldu. ABD - Çin ilişkilerinin bozulmasının ardından Çin, taş çekirdekli kirazı Türkiye’den almaya başladı. Ancak karantina sözleşmesi çok katı şartlara sahip. O konuda bir düzenleme yapılırsa başarı grafiğimiz daha da artar” dedi.

Haberin Devamı

YÜKSEK STANDART, YÜKSEK FİYAT
Bu başarının “Yeni kiraz bahçeleri dikelim’ anlamına gelmediğinin altını çizen Bahar, “Çin’in kirazda temel pazarlardan biri haline geldiği ilk sene ve çok iştahlılar. Bu sene ulaştığımız rakamlar çok yüksek. Döviz kurundaki artış, ihracatımıza bir artı sağladı. Ama yeni kiraz ağaçları dikmeyelim. Halihazırda sahip olduğumuz kirazı en iyi şekilde yetiştirelim. Standart daha pahalı satalım, olan kiraza daha iyi bakalım. Çünkü nicelik bir sonuç getirmiyor. Ama potansiyeli büyütmek için nitelik çok önemli. Olanın kıymetini bilirsek başarıyı sürdürmek mümkün” şeklinde konuştu.

YAŞ SEBZE VE KEKİK
Kirazın yanında birçok ürün için de ihracata hazır olduklarını vurgulayan Bahar, “Hünnap, siyah incir gibi o kadar çok otantik ürünümüz var ki. Bu ürünlerin ihracatına yönelmek hiç aklımıza gelmiyor. Bunların yanında potansiyeli olduğunu düşünmediğimiz tıbbi aromatik bitkiler var. Ihlamur, kekik gibi bölgede yetişen ürünlerin ihracatında yükselişe geçebiliriz. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız var. Yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya’ya bağlı kalmak yerine katma değerli ürünlerle alternatif pazarlara yönelmek için çalışıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!