CEZAYA İTİRAZ İŞE YARAMAZ

Güncelleme Tarihi:

CEZAYA İTİRAZ İŞE YARAMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2021 09:21

Yargıtay, trafik ceza tutanaklarının 10 gün içinde tebliğ edilmemesi halinde açılacak davalarda idareden yana karar aldı. Yani ilk derece mahkemelerinde bazı davalar kazanılmış olsa dahi, üst mahkeme bu kararları bozabilecektir. Bozma ihtimali daha büyüktür. Bu nedenle dava açacakların bir kez daha düşünmelerinde yarar var.  

Haberin Devamı

TRAFİK cezalarını 10 gün içerisinde tebliğ etme zorunluluğunun idareyi bağladığını, bu süreye uyulmazsa dava yolu ile kesilen cezanın iptal edilebileceğine yönelik yaklaşım doğru değil.

*

Açılan davalar yerel mahkemelerde vatandaş lehine sonuçlansa da bu karar üst mahkeme tarafından düzeltilecektir.

*

Bu konunun tartışmaya açılmasının asıl sebebi ise son zamanlarda geç tarihli cezaların sürücülere tebliğ edilmesi. Öyle ki bazı sürücülere 1-2 yıl önce kesilen cezaların yeni tebliğ edildiğini biliyoruz.

*

Ödenek yetersizliği ve çeşitli aksamalar böyle bir durumun yaşanmasına neden olunca halk arasında kulaktan kulağa, ‘Tebliğ geç yapıldı. Cezaya itiraz edersek kazanırız’ hurafesi birden yayıldı.    

*

Peki, gerçek ne? Kanun maddelerine şöyle bir bakalım.

*

Haberin Devamı

5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında düzenlenen trafik para ceza tutanakları ile ilgili aynı kanunun 20’nci maddesinde “İdari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer” hükmü ile tebligat sürecinde zamanaşımı açıkça düzenlenmiştir.

*

Diğer taraftan, Karayolları Trafik Kanunu hükümleri kapsamında hazırlanan ve EGM’nin bir iç düzenlemesi olan yönetmelik maddesinde, “Tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde başlanarak posta yoluyla tebligat yapılır” hükmü bulunmaktadır.

*

Bu hüküm, kabahat suçunu ve suçun cezasını ortadan kaldıran, kural ihlali yapana hak kazandıracak bir düzenleme olmayıp, sadece idarenin işlemlerini düzenleyici nitelik taşımaktadır.

*

Bu nedenle, yönetmelik maddesi dayanak gösterilerek iptal edilen trafik cezaları hakkında, Ceza Muhakemesi Kanunu 309. Maddesi kapsamında kanun yararına bozulması talebinde bulunulacaktır.

*

Ancak gelin görün ki Yargıtay, trafik ceza tutanaklarının 10 gün içinde tebliğ edilmemesi halinde açılacak davalarda idareden yana karar aldı ve trafik cezalarının 10 gün içinde tebliğ edilmemesi halinde geçersiz olacağı yönündeki tartışmalara son noktayı koydu.

*

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!