Çetin: Akaryakıt istasyonları zor durumda

Güncelleme Tarihi:

Çetin: Akaryakıt istasyonları zor durumda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2022 14:53

Çetin: Akaryakıt istasyonları zor durumda

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, akaryakıt sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, "Akaryakıta iki zam daha gelirse Türkiye genelinde istasyonların birer birer kapanmaya başlayacağı belirtiliyor" dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO 14. Grup (Akaryakıt ve Gaz Ürünleri) Komitesi ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sektörün sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dinledi. Toplantı sonrası konuyla ilgili açıklama yapan ATSO Başkanı Çetin, “Akaryakıt sektörünün temel sorunu kar marjı. 2005 yılında alınan bir kararla akaryakıt sektöründe kar marjı 1 lira olarak sabit tutulmuş. EPDK tarafından belirlenmiş sabit bir rakam. Bu rakam akaryakıta gelen zamlara rağmen hiçbir şekilde değişiklik göstermiyor, artmıyor. Dolayısıyla mazot 5 lirayken de karlılıkları 1 lira, mazot şu anda 14 lira olmuş, kar gene 1 lira. 2005'ten beri bu böyle. Mazot 5 lirayken kar marjı yüzde 20 iken, şu anda mazot 14 lira kar marjı yüzde 9'a düşmüş. Karlar erirken, maliyetler katlanarak artmış. Sektör temsilcileri 2005 yılından bu yana devam eden uygulamanın değişmesini, enflasyon oranında artan yüzde olarak bir kar marjına sabitlenmesini talep ediyor" dedi.

'SEKTÖR BATIYOR'

Türkiye'de 14 bin civarında akaryakıt istasyonu bulunduğunu ve sektörün yaklaşık 150 bin kişiye istihdam yarattığını belirten Davut Çetin, “Akaryakıt sektörü her gelen zamda erimiştir, karlılığı bitmiştir. Arkadaşların ifadesine göre şu anda sektör batıyor. İki kere daha zam gelsin istasyonların kapanmaya başlayacağı belirtiliyor" diye konuştu. Davut Çetin, sektör temsilcilerinin artan zamlar nedeniyle tüm Türkiye'de, özellikle hafta sonları trafiğe çıkan araç sayısında azalma yaşandığını söylediğini de kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!