ÇEKİCİ ÜCRETİNİ GERİ ALABİLİRSİNİZ

Güncelleme Tarihi:

ÇEKİCİ ÜCRETİNİ GERİ ALABİLİRSİNİZ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2022 10:19

Araç çekme işlemi sırasında, görevlilerin çekilen aracın herhangi bir zarar görmemesi için çok titiz ve dikkatli davranmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Aracınızın çekildiği otoparka gittiniz, gereken işlemleri yaptıktan sonra aracınızın başına geldiniz. Aracınız çekilirken iç aksamdan veya gövdeden hasar gördüğünü fark ettiniz. Bu durumda otoparktan çıkmadan hemen önce aracınızda tespit yapın ve mümkünse fotoğraf veya videosunu çekin. Orada bulunan polis tarafından, eğer yoksa karakoldan polis çağırarak mutlaka durumu resmi bir şekilde tutanak altına aldırın. Aynı şekilde polis de kural ihlalini belgelemek zorunda.

HANGİ DURUMDA ÇEKİLİR?
Bir aracın hangi durumda çekilmesi gerekir, hangi durumda sadece trafik cezası yazılması gerekir, yönetmelikte açık ve net bir şekilde yazılmıştır. Aracınızı park edilmemesi gereken bir yere park etmişseniz, o anda size ulaşılamıyorsa ve kamu düzenini engelleyici bir durum söz konusu ise çekici aracınızı çekebilir. Çekicilerin araç çekme yetkisi yoktur, yetki trafik polisindedir. Trafik polisi de nereden araç çekilip, çekilmemesi gerektiğini bilmek durumundadır.

Karayolu Trafik Yönetmeliği’nin 119’uncu maddesine göre, başka araçların giriş çıkışı engelleniyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede ya da yaya geçidi üzerinde duruluyorsa, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engelleniyorsa, sağlık kuruluşlarının, kamu binalarının, emniyetin, itfaiyenin araçlarının giriş çıkışları engelleniyorsa, bu araçlar çekilir. Ancak bu durumlar söz konusu değilse, park yasağı uyarısı olsa bile araçlar çekilmez, sadece hatalı park cezası kesilir.

TRAFİĞİ ENGELLEME ŞARTI
Bütün bunlara rağmen aracınız çekilerek otoparka götürüldüyse, masrafları, ikâmet ettiğiniz ilçenin ya da çekicinin bağlı olduğu kuruluşun bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki tüketici hakem heyetine başvurarak geri alabilirsiniz. Yönetmeliğe aykırı olarak çekilen araçlar, Tüketici Kanunu’na göre ayıplı hizmet sınıfına giriyor. Bir park yasağı varken, orada park edilmiş araçlar trafiği engellemiyorsa, oradan kaldırılmalarının hukuki dayanağı yok. Bu işlemi geçmişte Trafik Vakfı yapıyordu, şimdi derneği yapıyor. Yani hamam aynı hamam, tellaklar değişti lakin kural değişmedi. Onların kuralı, para kazanmak için o mekanik kollarla aracı kaldırıp götürmek.

Bir park yasağı tabelasının yanında park halindeki araçlar, trafiği engellemediği takdirde buradan kaldırılamaz. Buradan aracı kaldırılan vatandaşın itiraz etmeye hakkı vardır. Trafik kuralını ihlal etmişse yazılan cezayı öder. Ancak aracını kim çektiyse, o iktisadi işletme ya da ticari kuruluştan makbuzla hem çekici hem de otopark ücretinin iadesini talep edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!