Budak: “İktidara yürüyoruz”

Güncelleme Tarihi:

Budak: “İktidara yürüyoruz”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2018 11:01

24 Haziran seçimleri için geri sayım başladı. Hürriyet Akdeniz’in bu haftaki konuğu, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Antalya 1’inci sıra milletvekili adayı Çetin Osman Budak. Antalya seçmenine seslenen Budak, hem projelerini anlattı hem de iktidara yönelik eleştirilerini sıraladı

Haberin Devamı

SON KARAR SEÇMENİN

Bikan KARACA/HÜRRİYET
24 Haziran seçimleri öncesi son viraja girildi. Cumhur ve Millet İttifakı içindeki yer alan partiler de seçim öncesi son söylemlerini Hürriyet Akdeniz aracılığı ile seçmene duyurmaya devam ediyor.

SEVİLEN BİR İSİM
Bu hafta CHP Genel Başkan Yardımcısı, Antalya 1’inci sıra milletvekili adayı Çetin Osman Budak’ı Side’de ağırladık. CHP içinde çok önemli görevler alan, etkin ve sevilen bir isim Sayın Budak.

ÖVGÜLERİ DE VAR
Özellikle turizm sektörünü ilgilendiren somut projeleri var. Yerel sorunlarla da son derece ilgili. Antalya’da yapılan ulaşım, planlama, alt ve üst yapı projelerine yönelik eleştirilerinin yanı sıra övgüleri de var.

CHP’DE HEDEF BÜYÜK
Seçimi, projeleri, hedefleri, iktidara yönelik eleştirileri, dünü, bugünü… Kısacası her şeyi konuştuk Sayın Budak’la. CHP listelerini, Deniz Baykal’ı, Ankara’ya gönderilecek milletvekili hedeflerini…

Haberin Devamı

Biz tüm anlatılanları objektif bir gözle sayfalarımıza aktardık. Bundan sonrası ise siz okuyucularımıza kaldı. İşte, CHP’nin takım kaptanlığını üstlenen Çetin Osman Budak’ın Antalyalı seçmene mesajları...

Budak: “İktidara yürüyoruz”

SANDIKTAN ‘MİLLET’ ÇIKACAK

Antalya/HÜRRİYET
Millet İttifakı olarak gece gündüz demeden çalıştıklarını söyleyen CHP Antalya 1’inci sıra milletvekili adayı Çetin Osman Budak, “İktidar yürüyüşümüzü zaferle sonuçlandıracağız” diye konuştu.

Antalya’nın lider sektörleri olan turizm ve tarımla başlayalım. İktidar adayı olarak bu sektörleri nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?
İki sektörde bizim için çok önemli. Biz bu sektörlerde devrim yaratacak projelerle geliyoruz. Bu projeleri de baştan sağma değil, sorunların fotoğrafını birebir çekerek hazırladık, hazırlıyoruz.

YATAKLAR DOLMUYOR
Mesela turizmin daha iyi noktaya gelmesi için neler yapılmalı?
Bir sektörü daha iyi noktaya getirmek istiyorsanız öncelikle sorunu doğru tespit etmelisiniz. Şu çok açık bir gerçek; turizmdeki yatak kapasitemiz kontrolsüz biçimde hatta vahşice arttı diyebilirim. Bazı bölgelerde turizm yatırımlarından sonra altyapı hizmetleri yapıldı. Bu kadar çok yatak olursa doldurmak da zor olur.

Haberin Devamı

Yani yatırımlar durmalı diyorsunuz.
Tespitiniz çok doğru. Eğer bunu yapmazsak sorunlarımız daha da büyüyecek, hizmet kalitemiz düşecek.

FİYAT POLİTİKASI DEĞİŞMELİ
Sadece yatırımları durdurarak turizmdeki sorunlar çözülecek mi?
Elbette hayır. Turizm sektörünün içinde çok fazla ana başlık var. Güvenlik, kalite, tanıtım gibi birçok önemli alanda yeni bir strateji üretilmeli. Mesela yeni bir fiyat politikası geliştirilmeli. Turist otelin içinden dışarı çıkartılmalı, kentle buluşması sağlanmalı.

Bu yılki turizm rakamlarının çok iyi seviyede olduğunu görüyoruz. Bu, sektör açısından güzel bir gelişme değil mi?
Sadece turist sayısının artması sektöre bir şey kazandırmaz. Turist geliyor ama bakın bakalım harcama yapıyor mu? Veya odayı kaç paraya satın almış? Turizmci kâr mı etmiş, zarar mı? Sektörün girdileri artıyor, kazandığı para düşüyor. Ama durum o kadar kötü ki turizmci turistin kapıdan içeri girdiğine seviniyor. Böyle sektör yönetimi olmaz. Sektör kısa, orta ve uzun vadeli planlarla yönetilir.

Haberin Devamı

TURİZM YÖNETİLEMİYOR
Mevcut sistemde bu yapılmıyor mu?
Eğer yapılsaydı turist sayıp havai fişek atmazdık. Elimizde her şey var. Doğa, tarih, tesis. Bunların tanıtımını doğru yapabiliyor muyuz? Hayır. Marka yaratabiliyor muyuz? Ona da hayır? Allah aşkına turizm rakiplerimizin çalışma sistemine bir bakın. Tanıtım bütçemiz rakiplerimizin yarısı bile değil. Böyle bir anlayışla turizm yönetimi mi olur?

İktidar olursanız siz ne yapacaksınız?
Biz sistem ve doğru planlamalarla geliyoruz. Turizmi kum, deniz, güneş üçlemesinden kurtaracağız. Bu kentte 12 ay turizm yapılacak. Turizm çalışanları 6 ay çalışıp, 6 ay işsiz kalmayacak. Oteller istihdam konusunda desteklenecek.

Haberin Devamı

TURİZM KÖYÜ KURACAĞIZ
Sadece size ait olan özel bir projeniz var mı?
Elbette var. 81 ilde turizm köyleri kuracağız. Bu köylerde 10 yatak kapasiteli misafir odaları olacak. Otellerle anlaşmalar yapılıp turistin bu köylerde 2 gün ağırlanması sağlanacak. Turist dalından meyve-sebze yiyecek. Ve tabi ülkemizin her köşesini tanıyacak. Biz bu proje ile turizmi kırsala taşıyacağız. İşsiz gençlerin köye dönmesini sağlayacağız.

Kırsal demişken, tarım sektöründe nasıl bir hava var?
Çiftçi bitmiş durumda. Evini, traktörünü ipotek ettirmiş. Maliyetler yüzünden üretim yapamaz hale gelmiş. Hiçbir planlama olmadan, parça parça yapılan destekler de üreticinin yarasına merhem olmamış. Ben bu tabloya her gün şahit oluyorum. Gittiğim her yerde çiftçi ‘Bizi kurtarın’ diye kolumuza sarılıyor. Durum gerçekten içler acısı.

Haberin Devamı

ANTALYA PLANSIZ BÜYÜYOR
Sizce Antalya’nın en ciddi, hemen müdahale edilmesi gereken sorunu ne?
Bu kent plansız büyüyor. Ve bakıyorsunuz bu ülkede 16 yıldır iktidarda olan partinin Dışişleri Bakanı çarpık kentleşmeden şikâyet ediyor. Antalya’yı bu hale getiren bu iktidarın betona olan sevgisi değil mi?

Bu kentte başka partilerden de belediye başkanları görev yaptı. Hatta AK Parti’den önce CHP’li Mustafa Akaydın görevdeydi. Onu da eleştiriyor musunuz?
Başkalarının da hatası var tabi. Onları da es geçmiyoruz. Eğer bir yanlış varsa sorumluluğu olan herkes hesabını vermeli. Tabi bu süreçte en büyük sorumluluk mevcut iktidarındır.

AKAYDIN ENGELLENDİ
Mustafa Akaydın’ın belediyecilik anlayışını başarılı buluyor muydunuz?
Mustafa Bey kültür ve sanata yatırım yaptı. Alt yapıyı geliştirdi. Ancak kendisinin iş yapmaması adına her şeyi denediler. Müfettişler belediyeden eksik olmadı. Yine de bu baskı altında bile yapabileceklerinin en iyisi yaptı.

Kendisine kasıtlı bir baskı mı vardı?
Sadece ona değil ki tüm belediye başkanlarımız baskı altında. En son Sayın Ümit Uysal hakkında verilen soruşturma iznine bir bakın! Gerçekten içler acısı bir durum. Halk plajı yaptığı için hakkında soruşturma izni verilen tek belediye başkanı sanırım Ümit Uysal’dır.

EXPO 2016 ÇÜRÜYOR
Partinizin belediyecilik anlayışını beğeniyor musunuz?
Muratpaşa’ya, Konyaaltı’na, Manavgat’a bir bakın. Nasıl belediyecilik yapıldığını inceleyin. Halkın ilgi ve alakasını gözlemleyin. Ben değil, tüm Antalya sosyal demokrat belediyeciliği benimsiyor. Biz yeşil alan oluşturuyoruz, onlar beton döşüyor. Sonra da yatırım yaptık diyorlar. Hani nerede metro? Nerede hızlı tren? Nerede çevre yolları? Batı Çevre yolunu 16 yılda hala tamamlayamadılar, eksikler var. Milyonluk EXPO alanına gidin bakın çürüyor.

Budak: “İktidara yürüyoruz”

EXPO 2016 sergi alanı doğru değerlendirilemedi mi?
Biz EXPO’yu Antalya dinamikleri olarak gidip aldık. EXPO alanın nasıl değerlendirileceğine de proje öncesinde karar verilmesi gerektiğini söyledik. Kimse bizi dinlemedi. Görüşlerimizi bile sormadılar. Şimdi ise millete masal anlatıyorlar. Artık bu millet masala doydu.

PROJEYE UYULMADI
Siz Konyaaltı Sahil Projesi’ni de eleştirdiniz. Ancak Antalyalılardan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Eleştirilerinizde yanıldığınızı düşünüyor musunuz?
Açık konuşayım; ben sahil için yapılan yarışma projesini çok beğendim. Ancak proje ile yapılan arasında çok büyük farklar var. Yapılan proje ranta yönelik. Soruyorum; Mini City neden kalktı? Oraya ne yapılacak? Bu halk 4 yıl boyunca doğru dürüst neden denize giremedi? Mevcut belediye başkanı bitmemiş projelere makyaj yapıp açılış yaptırmaktan ne zaman vazgeçecek? Ulaşım sorunu ne zaman çözülecek? Önce bu sorulara yanıt versinler.

Ulaşım konusunda ne tür eleştirileriniz var?
Maalesef bu kentteki sorunlar hep öteleniyor ve geçici çözümler üretiliyor. Battı çıktı yapıp ticareti bitirenler şimdide köprü ile aynı anlayışı devam ettiriyor. Büyük kentler çevre yolları, metrolar yaparken biz orayı burayı kazıyoruz. Sorun da bu.

TÜNEKTEPE ÇOK İYİ OLDU
Bu kentte hiç mi iyi bir şey yapılmadı?
Samimiyetle söylüyorum; Konyaaltı projesi çok iyiydi ama uygulamada sıkıntı yaşandı. Mesela Tünektepe teleferik projesi de çok iyi oldu. Ancak onu da çok fazla geciktirdiler.

Birazda CHP’yi konuşalım. Milletvekili aday listenizde sürprizler vardı. Listeyi hangi ölçüye göre belirlediniz?
Biz her zaman ön seçim yaparak aday belirleme taraftarı olduk. Ancak bu seçimde zamanımız çok kısıtlıydı. Buna rağmen Kemal Bey’in tavrı ön seçimden yanaydı. Parti Meclisimiz ise seçim sürecinin kısıtlı olmasını dikkate alarak liste yetkisini Genel Başkanımıza verdi.

SON KARAR GENEL BAŞKANIN
Aday adayı mülakatlarını yapan ekipte siz de vardınız sanırım?
Evet. Genel başkanımız beni görevlendirdi. Yaklaşık bin aday adayı ile görüşmeler yaptım. Birçok kriteri göz önünde bulundurduk ve raporları hazırladık. Tabi listelerin son hali Kemal Bey’in takdirine bırakıldı.

Antalya’da 3 mevcut milletvekili listeye giremedi. Ayrıca ilk listede yer alan Semih Esen’in yerine son dakika Cavit Arı yazıldı. Bu durum örgüt içinde rahatsızlık yarattı mı?
Önceki milletvekillerine yönelik tasarruf tamamen genel başkanındır. Diğer illerde de benzer değişimler oldu. Bu bir bayrak yarışı. Açıkçası listelere yönelik tepki her zaman olur. Ama bu seçimde liste tartışmasına yer yok. Çünkü bu seçim Türk milletinin kader seçimi.

BAYKAL İÇİN AKAN SULAR DURUR
Deniz Baykal’ın 1’inci sıradan aday gösterilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Deniz Baykal ömrünü demokrasiye adamış, Türk siyasetine damga vurmuş bir şahsiyet. O yüzden Genel Başkan’ın seçimlerin açıklandığı gün Sayın Baykal’a gitmesi, bir talebinin olup olamadığını sorması doğaldır. O da aday olmak istediğini söyledikten sonra akan sular durur.

19 ilçenin neredeyse tamamını gezdiniz. Size göre Antalyalı seçmen sandıkta nasıl bir karar verecek?
Şu anki havayı hiçbir seçimde görmedim. Çiftçi, esnaf yolumuzu kesip ‘Bizi kurtarın’ diyor. Ama bir yandan da korkuyor fotoğraf dahi çektiremiyor. Anlayacağınız bıçak kemiğe dayanmış.

6 TAMAM, 7’Yİ ZORLUYORUZ
Milletvekili sayısı bakımından nasıl bir sonuç ortaya çıkar?
Biz bu seçimde ezberleri bozarak geliyoruz. Bu tavrımız İktidarın dengesini bozdu. Biz de yeni iktidara doğru yürüyoruz. Muharrem İnce’nin çıkışı bu sürece büyük katkı sağladı. Demokrasi isteyen herkes birleşti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de müthiş bir performansla gidiyor. Temel Karamollaoğlu dik duruşunu hiç bozmuyor. Şiddetli bir dalga gibi geliyoruz. Millet İttifakı Antalya’da açık ara birinci olacak. İttifak olarak en az 9 milletvekili çıkaracağız. Parti olarak ise 6 tamam, 7’yi zorluyoruz.

MİTİNG DAVETİ
Cumhurbaşkanı adayı Sayın Muharrem İnce 19 Haziran Salı günü Kepez Arena Spor Salonu yanında miting düzenleyecek. Ben buradan tüm Antalyalıları bu mitinge davet ediyorum. Tek yürek olalım ve demokrasiye sahip çıkmak adına miting alanında buluşalım.

BARIŞ İÇİN GELİYORUZ
Biz toplumsal barışı sağlamaya geliyoruz. Türkiye’nin bugün dostu kalmadı. Dünya ile ilişkilerimiz ortada. Dış politika düzelmeden ülkeye huzur gelmez. Bu da herkesi etkiler.

EĞİTİM DÜZENLENMELİ
Eğitim reformuna ihtiyacımız var. Sürekli sistem değişmemeli. Bu iktidar öyle bir nesil yetiştirdi ki okuduğunu anlamıyor. Liseler bile nitelikli, niteliksiz olarak ayrılıyor.

 

 

.

BAKMADAN GEÇME!