BU KILAVUZ HAYAT KURTARIR

Güncelleme Tarihi:

BU KILAVUZ  HAYAT KURTARIR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2020 08:55

Çok sayıda depremde arama kurtarma çalışmalarında görev alan GEA İnsanı Yardım ve Arama Kurtarma Ekibi, depremden önceki hazırlıkları, sarsıntı anında ve sonrasında yapılması gerekenleri bir kılavuz haline getirdi.

Haberin Devamı

GEA İnsanı Yardım ve Arama Kurtarma Ekibi, bugüne kadar görev aldıkları Marmara, Afyon, Bingöl, Van, Elazığ, İzmir, Tayvan, El Salvador, Guatemala, Hindistan, Cezayir, İran, Fas depremlerinde karşılaştıkları deneyimleri bir rapora dönüştürerek bilgi kitabı haline getirdi. Depremden önce, deprem esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlerin maddeler halinde sıralandığı çalışmada, enkaz altında yapılması gerekenler de ayrı bir bölüm olarak yer aldı. Katıldıkları arama kurtarma çalışmalarından izlenimlerini bu çalışmaya aktaran GEA İnsanı Yardım ve Arama Kurtarma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Murat Turan Beşparmak, amaçlarının depreme karşı herkesin hazırlıklı olabilmesi için toplumu bilinçlendirmek olduğunu belirtti.

DEPREM ÖNCESİ PLAN
Uzmanların görüşlerini içeren el kitabında deprem esnasında düşünüp karar almaya zaman olmadığı için her evde deprem öncesinde plan ve tatbikat yapılması önerildi. Çalışmada, depremden önce ertelenmeden yapılması gereken hazırlık süreci şöyle anlatıldı: “Depremde meydana gelebilecek yaralanmalara karşı gerekli önlemleri uygulayın. Cam kırılmasına karşı film kaplanması, düşebilecek mobilyaları sabitleme veya yer değiştirme, dekorasyon değişikliği gibi çalışmalar yapın. Gece yatağın yakınında, gündüz evde ve iş yerinde uygun yerlerde fener, ışıldak, yangın tüpü, ilkyardım çantası, su bulundurun. Deprem sonrasında yaşamı kolaylaştırmak için afet çantası hazırlayın. Yakınlarınızla iletişim kurmak ve buluşmak için başka şehirlerdeki akrabalarınız aracılığıyla haberleşme planı yapın.”

Haberin Devamı

BU KILAVUZ  HAYAT KURTARIR

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?
Deprem esnasında yaşam üçgeni oluşturmak için yapılması gerekenlerin de sıralandığı çalışmada, şu öneriler yer aldı: “Sakin kalın. Etrafınızda bulunan kişileri uyarırken çığlık atmayın. Sallantı duruncaya kadar koşmayın ve dışarı kaçmaya çalışmayın. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun. Baş, boyun ve iç organları korumak ve yukarıdan gelebilecek tehlikeleri gözlemlemek için yan yatarak dizleri karına çekerek cenin pozisyonu alın. Pencerelerden atlamayın. Merdivenleri kullanmayın. Asansörleri kullanmayın. Elektrik düğmelerini, çakmak, mum, kibrit kullanmayın. Balkonlara çıkmayın. İnsan topluluklarının bulunduğu mekanlarda iseniz, panik halinde hareket etmeyin. Deprem sona erince kendi üzerinizi ve yakınlarınızı kontrol edin. Ağır yaralı kişileri yerinden kıpırdatmayın. Artçıl depremlere karşı dikkatli ve hızlı şekilde binayı terk edin.”

Haberin Devamı

ENKAZ ALTINDA NELER YAPILMALI?
Depremi yaşayan insanların tanıklıklarından da yararlanılan çalışmada, şimdiye kadar edinilen deneyimlere göre enkaz altında kalanlara şunlar önerildi:
•Rasgele bağırmayın. Enkaz haline gelmiş binalarda rasgele bağırıldığında toz, duman ve cüruflar solunum yolunu kapatırlar.
•Rasgele hareket etmeyin. Güvenli bir çıkış görüyorsanız ve yaralı değilseniz hareket edin.
•Dışarı çıkamıyorsanız olduğunuz yerde kalın. Sakin ve sabırlı olun, paniğe kapılmayın.
•Dışarıdan gelen sesleri dinlemeye ve cevap vermeye çalışın.
•Nefes alıp verirken bir ritim tutturun.
•Paniği kontrol etmek için yaşam umudunuzu koruyacak hayaller kurun.
•Enkazda, başka kişiler varsa onları da telkin edin.
•İlerleyen saatlerde beton bloklara vurarak dışarıya ses vermek için bir araç bulun.

Haberin Devamı

DEPREM EĞİTİMİNE 2 BİN BAŞVURU
Olası büyük bir depreme karşı arama kurtarma personeli sayısını gönüllü ekiplerle birlikte 500 bine çıkartmayı hedefleyen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) ve arama-kurtarma çalışmalarında etkin rol üstlenen ekiplere İzmir depremi sonrası gönüllü başvuruları arttı. GEA İnsanı Yardım ve Arama Kurtarma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Murat Turan Beşparmak, “Kendi bünyemizdeki arama kurtarma ekibini genişletmek için yeni gönüllü eğitim grupları açıyoruz. Bu hafta açtığımız online eğitime 2 bin civarında başvuru oldu. Türkiye’de 10 yılda bir büyük çaplı depremler olduğu ve fedakârlık gerektiren bir durum olduğu için ekibi adım adım geliştiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DEPREMLE YAŞAM EĞİTİMİ
Okullarda, kurum ve kuruluşlarda, talep gelen her mecrada ‘depreme hazırlık’ ve ‘depremle yaşam’ eğitimleri verdiklerini belirten Beşparmak, “Derneğimizin amacı toplumun afetlere hazırlıklı olmasını sağlamak. Bu hedefle Antalya’da bugüne kadar çok sayıda eğitim verdik. Vatandaş olarak bizler depreme ne kadar hazırlıklı hale gelirsek arama kurtarmaya o kadar az ihtiyaç olacaktır” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!