BOYA DİYE AĞIR METAL ALMAYIN

Güncelleme Tarihi:

BOYA DİYE AĞIR METAL  ALMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2019 10:41

Ağır metal içeren sahte kırtasiye ürünlerine karşı öğrenci velilerini uyaran uzmanlar, şüpheli ürünlerin analiz için laboratuvara gönderildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

YENİ eğitim-öğretim sezonu öncesi Türkiye genelinde sahte kırtasiye ürünlerine yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan denetim çalışması Antalya’da 19 ilçede devam ediyor. Sağlık kriterlerine uygun olmayan sahte kırtasiye ürünlerinin tespiti ve toplatılması için farklı bölgelerdeki işletmelere ardı ardına denetim gerçekleştiren müfettişler, şüpheli ürünlerden numune alarak analiz için yetkili laboratuvarlara gönderdi.

PİYASADAN TOPLANIYOR

Binlerce öğrenci ve öğrenci velisini ilgilendiren denetimlerin kapsamı hakkında Hürriyet’e konuşan Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, ağır metaller, fitalatlar ve azo boyar gibi maddeleri içeren ürünlerin hızla piyasadan toplatıldığını, bu ürünleri bulunduran işletmelere ise ağır para cezaları uygulandığını söyledi. Öğrenci velilerini merdiven altı üretilen, markası belli olmayan kırtasiye ürünlerine karşı uyaran Dizerkonca, şu bilgileri verdi:

AĞIR METAL UYARISI

Haberin Devamı

“Antalya genelinde devam eden denetimlerimizde başta ağır metaller, fitalatlar ve azo boyar gibi maddeleri içeren ürünlerin tespit edilip satışının engellenmesini amaçlıyoruz. Ayrıca kırtasiyelerde fiyat etiketi, garanti belgesi ve kullanım kılavuzu denetimleri de yapıyoruz. Ürün alırken ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarıları dikkatle okumak gerekiyor.”

İŞARETLERE DİKKAT EDİN

“Üretici veya ithalatçının adı ve adresinin bulunduğu ürünler tercih etmeli. Ambalajda, Avrupa mevzuatına uygunluk beyanı olan ‘CE’ ve ‘EN71’ işaretleri olmalı. Oyun amacı da taşıyabilen kırtasiye ürünleri ve boyalarda hangi yaş grubuna yönelik olduğu mutlaka belirtilmeli. Okul çağındaki çocukların kırtasiye malzemelerini küçük kardeşlerinin erişemeyeceği bir yerde saklamalarını öneriyoruz.”


İŞPORTA TEZGÂHINDA BOYA KALEMİ

Sahte kırtasiye ürünlerindeki artışa dikkat çeken Antalya Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “3 kuruş kâr amacıyla çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmayalım. Sadece Ticaret Bakanlığı değil, biz de oda olarak zaman zaman denetimler yapıyoruz. Ortaya çıkan sonuç gerçekten vahim. Sokak aralarında, işporta tezgahlarında bile sahte boyalar, ne olduğu belirsiz renkli silgiler var. Lütfen bu ürünlerden uzak duralım. Odamıza kayıtlı esnaflardan alışveriş yapılırsa risk ortadan kalkar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!