BORSA'DAN 2020 RAPORU

Güncelleme Tarihi:

BORSADAN 2020 RAPORU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2020 15:04

Antalya'da Kovid-19 salgınının gölgesinde geçen 2020 üretim sezonunu değerlendiren bir çalışma hazırlayan ATB, üretim, ihracat ve gelirde yaşanan artışı sürdürmeye yönelik önerilerini sundu.

Haberin Devamı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), kentte pandemi döneminde tarımsal üretimin durumunu inceleyen bir çalışma hazırladı. Araştırmanın sonuçlarına göre, tarım ürünü ihracatını eylül ayında yüzde 41 artırarak 61 milyon dolara yükselten Antalya, yılın ilk 9 aylık döneminde bu alandaki gelirini yüzde 19 artırarak 551 milyon dolara ulaştı. Rakamlar, yükselen girdi fiyatları, artan maliyetler ve pandeminin zor koşullarına rağmen Antalyalı çiftçinin üretime, ihracatçının da tarım ürünlerinin farklı pazarlara dağıtımına devam ettiğini ortaya koydu.

DİJİTAL PAZAR ÖNERİLERİ
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün tarım sektörünü dijital ortamda buluşturma hedefiyle mayıs ayında hayata geçirdiği Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile ilgili faaliyetlerinin anlatıldığı çalışmada, daha çok alıcı ve satıcının DİTAP’a kayıt olması ve sistemin işlerliğinin artırılmasına yönelik talepler şöyle sıralandı: “İlk aşamada DİTAB’ın saha çalışmaları ve online tanıtım çalışmaları yapılıyor. DİTAP’ın yaygın olarak kullanımını sağlamak için sistem üzerinden işlem yapan kullanıcılara bazı ayrıcalıklar sağlanmalı. Ürünlerin depolanması için lojistik merkezlerin kurulması, nakliye desteği, kredi faiz desteği ve vergi istisnaları gibi çeşitli devlet desteklerinin sunulması sistemin gelişebilmesi için ilk etapta olmazsa olmazdır.”

Haberin Devamı

İLAVE AVANTAJLAR OLMALI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin katkılarıyla hayata geçen DİTAP ile ilgili önümüzdeki günlerde tarım sektörünü bilgilendirmek üzere bir tanıtım toplantısı organize edeceklerini açıklayan ATB Başkanı Ali Çandır, “Üyelerimizle yaptığımız görüşmelerde DİTAP’ın işlevselliğinin artırılması için sistem üzerinden ticaret yapmanın ilave avantajlar yaratması gerekliliği sonucuna varıyoruz. Toplantıda sektörün paydaşlarının bu konudaki önerilerini alarak bir araya getireceğiz ve Ankara’ya sunacağız. Borsa olarak bu pazarın büyümesi için gerekli olan desteği vereceğiz. Platformun tarımsal üretim ve ticarete ivme kazandırmasını umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİK ÇALIŞMALAR HIZLANDI
Pandemi dönemindeki ihracat rakamlarının üretimin hız kesmeden devam ettiğini gösterdiğini belirten Çandır, “Üretim kapasitemiz kadar ürettiğimiz ürünleri değerinde ve zamanında hedef pazarlara ulaştırmak da önemli. Pandemiden sonra dünya tarım ticareti başka bir alana evriliyor. Hayatımızın her alanında var olan dijitalleşmeden tarım sektörünü ayrı tutmamız beklenemez. Stratejik öneminin daha fazla anlaşıldığı bu günlerde tarımda teknolojik çalışmalar hızlandı. Teknolojinin tarımsal üretimin yanı sıra ticarette kullanmanın da ne kadar önemli olduğu yine bu salgın döneminde bir kez daha ortaya çıktı” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!