Başkan Tütüncü kentsel dönüşümü anlattı

Güncelleme Tarihi:

Başkan Tütüncü kentsel dönüşümü anlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2017 13:48

Başkan Tütüncü kentsel dönüşümü anlattı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşüm Çalıştayı'nda ilçede süren kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında sunum yaptı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Yeni Emek Mahallesi'nde başlayan, Masa Dağı ve Gülveren mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında görsellerle sunum yaptı. Başkan Tütüncü, zorlu geçen sürecin sonunda yaptıkları referandumlarda hak sahiplerinin olurunu alarak işe koyulduklarını vurguladı. Dört farklı imar uygulamasının yapıldığı, ekonomik ömrünü tamamlamış binalar ve vakıf, hazine, 2B arazileri üzerine yapılmış gecekonduların yer aldığı mahallelerde kentsel dönüşüm planlaması yapmanın zorluğunu ifade eden Başkan Hakan Tütüncü, yeni yapılaşmaların belediye değil, vatandaş eliyle istedikleri müteahhitle yapmasını sağladıklarını söyledi.

'VATANDAŞIMIZ DÖNÜŞÜMDEN MUTLU'

Kanunlar nezdinde hak sahiplerinin olabilecek en iyi şartlarda konutlar elde etmesi için hazırladıkları modelleri uygulamadan önce vatandaşları ikna etme yoluna gittiklerini belirten Başkan Tütüncü, ikna etmeyi de yeterli bulmadıklarını ve üzerine referandum yaptıklarını söyledi.

'EN FAZLA DÖNÜŞÜM KEPEZ'DE OLMALI'

Antalya'da köyden kente göç olgusunun özellikle 1980'den sonra etkisini gösterdiğini hatırlatan Hakan Tütüncü, Antalya merkezinin 1,5 milyon yerine 400 binlik bir nüfusa sahip olmasıyla çok daha değerli olacağını söyledi. Türkiye'deki en ucuz konutun Antalya olduğunu kaydeden Tütüncü, en fazla kentsel dönüşüm yapılması gereken ilçenin de Kepez olduğunu söyledi.

'EN FAZLA GECEKONDU KEPEZ'DE'

Antalya'da 1990 yılından sonra büyükşehir olma sevdasıyla atılan yanlış adımların bugün kör düğüme dönüştüğünü ifade eden Hakan Tütüncü, bu konuyu şu sözlerle anlattı:

"Siyasetçiler o dönemde maalesef devlet eliyle gecekondu yaptırmış. 2009'dan bu yana gecekonduları yok edip, onların yerine imara uygun yapılar yapmaya gayret ediyoruz. Antalya'nın en büyük gecekondu stoku Kepez'de. Geçen 9 yılda 80 binden fazla gecekonduyu yıktık. Kentsel dönüşüm bir zorunluluk. Modern dünyada önce araziler ele alınıp üzerindeki mülkiyet, imar ve kadastro gibi sorunlar çözülerek altyapı ve üstyapı çalışmalarına başlanır."

'SOSYOLOJİK ZORLUKLAR VARDI'

Seçimlerle göreve gelen belediye başkanlarının kentsel dönüşüm yaparken mümkün oldukça çok az insanı rahatsız etmesi gerektiğine vurgu yapan Hakan Tütüncü, "Hukukun sembolü baskül değil, çift kollu terazidir. Yarışan menfaatleri yönetmek zorundayız. Yönetimde de çift kollu teraziyi hep elimizde tutmamız gerekir. Maalesef bizi ülkede şehircilik yapmaya çalışan seçilmiş yerel yöneticiler, bu zorlukları hep enselerinde hissederler. Biz göreve gelirken kentsel dönüşümün kötü örneği olarak, Sütçüler ve Çığlık'taki TOKİ'ler vardı. Çok insanın canı yanmıştı. Biz buna izin vermedik" dedi.

'VATANDAŞI TEDİRGİN ETMEDİK'

Vatandaşa her zaman kentsel dönüşümü birlikte yapacaklarını söylediğini belirten Tütüncü, kentsel dönüşümlerin de birçok unsuru ve şekli olduğunu söyledi. Birçoğunu denemiş olmalarına rağmen TOKİ modelini hiç denemediklerini belirten Hakan Tütüncü, “O yıllarda yapılan TOKİ uygulamaları çok insancıl değildi. Yaygın olarak üzerinde durduğumuz en önemli kentsel dönüşüm modeli, düzgün bir imar planı ve vatandaşlara arazileri teslim etmekti. Bu noktada oldukça başarılı olunca halkın gönlünü kazanarak, hiç tedirgin etmeden kentsel dönüşüm uygulamalarını sürdürdük" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!