Bakımsız günısılar sinek üretmede büyük kaynak

Güncelleme Tarihi:

Bakımsız günısılar sinek üretmede büyük kaynak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2020 15:06

Bakımsız günısılar sinek üretmede büyük kaynak

Haberin Devamı

 

Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz, vektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. Antalya'nın coğrafi yapısı ve iklim şartları bakımından özellikle sivrisinek, hamam böceği, karasinek ve yakarca üremesi için uygun bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Cem Oğuz, bakımsız kalan günısıların sinek üretmede çok büyük bir kaynak olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz, son günlerde ilde yaşanan vektör mücadelesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Belediye Basın Toplantı Odası'nda sosyal mesafeye uyum sağlanarak yapılan toplantıda Başdanışman Cem Oğuz, gazetecilere açıklamalar yaptı. Vektörel mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Cem Oğuz, "1357 personel, 136 araçla, 20 bin 177 kilometrekare alanda başta sivrisinek olmak üzere, karasinek, hamam böceği gibi halk sağlığını tehdit eden haşareye karşı biyolojik, kimyasal, fiziksel ve kültürel mücadele hız kesmeden 24 saat esaslı olarak aralıksız devam ediyoruz. Mart ayından itibaren Antalya'da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sözkonusu ekiplerimiz dezenfekte çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. 225 personel ve 53 araç ile başlatılan dezenfeksiyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar halkın yoğun olarak kullandığı alanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, toplu taşıma araçlarında 27 bin 625 noktada dezenfeksiyon işlemi yapıldı" dedi.

PANDEMİ SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Vektör ile mücadelelerinde pandemi sürecinin olumsuz etkileri olduğunu kaydeden Cem Oğuz, şöyle devam etti:

"Pandemi süreciyle birlikte mart ayından itibaren turistik tesislerin, imalathanelerin, restoran ve kafelerin, işhanlarının kapalı olması, ilaçlama çalışmalarında bir takım zorluklar yaşanmasına sebep oldu. Bu çalışmalar kapsamında çöp bidonları, 86 bin 471 fosseptik, bataklıklar, havuzlar, akışı olmayan arklar, bodrumlar, asansör boşlukları, sığınaklar, umumi tuvaletler, rögarlar, hayvan barınakları periyodik olarak ilaçlanmaktadır. Denizden de tekneyle falezlerdeki larvaya karşı ilaçlama yapılmaktadır. Çevrede kontrolsüz olarak bulunan içlerinde biriken su ile larva üremesine neden olan atık araç lastikleri de toplandı."

COĞRAFİ YAPI VEKTÖR ÜREMESİNE UYGUN

Antalya'nın coğrafi yapısı ve iklim şartları bakımından özellikle sivrisinek, hamam böceği, karasinek ve yakarca üremesi için uygun bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Oğuz, halkın desteğinin kendileri için önemli olduğuna dikkat çekti. Cem Oğuz, "Küçük bir su birikintisinde bile binlerce larva üreyebiliyor. Bu nedenle haşere ile mücadelenin istediğimiz başarıya ulaşmasında vatandaşlarımızın da desteğini alabilmemiz bizim için çok büyük önem arz ediyor" dedi.

MAZOT BAZLI DUMANLAMA YASAK

Yaptıkları çalışmalarda dumanlama çalışmasını göremeyen halkta ilaçlama yapılmadığı endişesi uyandığını belirten Oğuz, "Avrupa Birliği kriterleri doğrultusunda ve ülkemizin mevzuatları çerçevesinde mazot bazlı dumanlama yapılması yasak. Ama şu bilinmeli ki çalışmalarımız sürekli devam etmekte" diye konuştu.

GÜNISILAR SİNEK ÜRETMEDE KAYNAK

Günısıların sinek üretmede büyük bir kaynak olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz, "Geçtiğimiz hafta günısılarla ilgili bize çok sık şikayetler geldi. Ekiplerimiz tarafından tespit edildiğinde Antalya için büyük sorun. Bakımsız kalan günısıların sinek üretmede çok büyük bir kaynak olduğunu gözlemledik. Vatandaşlardan gün ısılarını kontrol ve dezenfekte etmelerini istiyoruz. Gün ısılar ciddi bir sinek üreme merkezi" şeklinde konuştu.

Geçen yıl kendilerine 1827 tane vektör ile ilgili şikayet geldiğini ifade eden Cem Oğuz, "Bu şikayetlerin 1816 tanesine cevap verildi. Bu yıl ise gelen 1220 şikayetin 1216 tanesine cevap verildi. 1 adreste ise şikayet eden kişi yerinde bulunamadı" dedi.

FOTORĞAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!