AZİZ YOLUNA MERMER OCAĞI

Güncelleme Tarihi:

AZİZ YOLUNA MERMER OCAĞI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 08:24

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Aziz Paul Yolu yürüyüş rotasının geçtiği bölgede 48 bin 612 ağacın kesileceği mermer ocağı için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu gerekli değildir’ kararı verildi.

Haberin Devamı

ISPARTA’nın Sütçüler ilçesinde yaklaşık 100 hektarlık alanda mermer ocağı ruhsatı verildi. Yukarı Köprüçay havzasında yer alan İbişler Köyü sınırlarındaki Gavur İni Mevkii’nde yaklaşık 10 yıldır faaliyette olan mermer ocağının bitişiğindeki alan için Isparta Valiliği tarafından 7 Nisan’da verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu gerekli değildir’ kararında yaklaşık 48 bin 612 adet ağacın kesileceği belirtildi.

DSİ OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Yeni mermer ocağıyla ilgili görüşü sorulan DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, işletme sahasının Kasımlar Barajı’na 1 kilometre, Değirmenözü HES’in su alma yapısına ise 200 metre mesafede yer aldığını belirterek, yapılacak patlatma ya da titreşimli çalışmaların iki HES tesisine olumsuz etki edebileceğini bildirdi. Bunun üzerine mermer ocağı için hazırlanan proje DSİ’nin görüşleri doğrultusunda revize edildi.

Haberin Devamı

ORMANIN YÜZDE 20’Sİ KESİLECEK
Mermer ocağıyla ilgili ÇED raporundaki bilgilere göre işletme alanının 248 bin metrekarelik kısmı orman alanında yer alıyor. Raporda faaliyet alanında bulunan 243 bin 58 ağacın yüzde 20’sinin kesileceği kaydedildi. Görüşüne başvurulan Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ise 15 Ekim 2020 tarihli resmi yazısında, söz konusu madencilik faaliyetinin ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisinin bulunmadığını belirterek olumlu görüş bildirdi.

TARİHİ YOL ÜZERİNDE
Antalya’da Perge ve Aspendos antik kentlerinden başlayıp, Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki Pisidya Antiokheia Antik Kentinde son bulan 500 kilometrelik kültür rotası Aziz Paul Yolu’nun bir bölümü bu bölgeden geçiyor. Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Aziz Paul Yolu yürüyüş rotasının geçtiği bölgede bulunan mermer ocağı projesinin turizm yönünden bir sakıncası olmadığı yönünde görüş bildirmesi de dikkat çekti.

AZİZ YOLUNA MERMER OCAĞI

YILDA 243 BİN TON ATIK ÇIKACAK
Proje kapsamında ilk etapta ruhsat sahasının 24 bin 52 hektarlık kısmında yılda 270 bin ton blok mermer çıkarılması planlanıyor. Bu üretimden çıkması beklenen moloz atık miktarı ise yılda yaklaşık 243 bin ton. Mermer ocağıyla ilgili proje tanıtım dosyasında yer verilen bilgilere göre alandan çıkarılacak olan mermerin tonunun 200 TL’den satılacağı belirtiliyor. Yıllık 270 bin ton üretimden ise 54 milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘KIYIM DURDURULSUN’ ÇAĞRISI
Doğayı yok eden madencilik uygulamalarına son verilmesini isteyen Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, “Bölgemizde önce baraj ve HES yıkımı yaşandı, ardından da maden şirketlerinin talanı başladı. Son 10 yıldır yaşananlar, cennet bir vadinin nasıl adım adım cehenneme dönüştürüldüğünün özetidir. Tek bir ağacın bile yaşamsal önemde olduğu bir dönemde 48 bin ağacın kesilecek olması tam anlamıyla katliamdır. Bu kıyımın durdurulmasını istiyoruz” çağrısı yaptı.

TOZ KÖYLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Ruhsat sahasının olduğu bölgedeki mevcut mermer ocağından kaynaklanan tozun çevre köyleri olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada şunlar belirtildi: “Mermer ocağında kuru kesim yapılarak ÇED raporlarında taahhüt edilen çalışma yöntemleri uygulanmadığı gibi ayrıca ilgili kurumların denetimleri de yetersizdir. Tonu 200 TL’den blok olarak satılacağı belirtilen mermerden elde edilecek gelir, kesilecek tek bir ağacın ürettiği suyu ve oksijeni, tuttuğu toprağı ve tüm canlılara sağladığı yararı yerine koymaya yetmeyecek.”

Haberin Devamı

İLÇEDE 98 MERMER OCAĞI VAR
Sütçüler ilçesinde hali hazırda 98 mermer ocağı faaliyet gösteriyor. Resmi kayıtlarda yer alan bilgilere göre ÇED sürecindeki ocak sayısı ise 48… Kayıtlarda, yeni ihale edilecek alan sayısının 49, arama ruhsat talebi olan ocak sayısının ise 6 olduğu görülüyor.

DAĞ KARANFİLLERİNİN YURDU
Mermer ocağının kurulduğu bölge eşsiz bir doğaya sahip... Köprüçay’ın kollarından Kartoz Çayı ile Ayvalı Çayının birleştiği Suçatı bölgesinin güneyinde yükselen kayalık arazi, aynı zamanda karaçam, kızılçam, meşe ve ardıç ağaçlarıyla kaplı. Şakayık ve dağ karanfili gibi türlerin de yaşam alanı olan bölge onlarca bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Bölge aynı zamanda doğa korumada öncelikli alanlardan biri olan Köprüçay Vadisi Önemli Doğa Alanı ile Dedegöl Dağları Önemli Doğa Alanı’nın kesişme noktasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!