ATSO Başkanı Çetin, Ankara’dan Turizm Sektörüne Müjde İle Döndü

Güncelleme Tarihi:

ATSO Başkanı Çetin, Ankara’dan Turizm Sektörüne Müjde İle Döndü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 10:25

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI (ATSO) BAŞKANI DAVUT ÇETİN, BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU VE İLGİLİ BAKANLARIN KATILIMIYLA DÜZENLENEN 8.TİCARET VE SANAYİ ŞURASI'NDA ANTALYA’NIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNE İLİŞKİN BİR SUNUM YAPTI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen 8. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Antalya’nın sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bir sunum yaptı.
Sunumunda Antalya’da turizmin 12 aya yayılamadığını, çok sayıda otelin kış aylarında kapanmak ya da eleman çıkarmak zorunda kaldığını dile getiren Başkan Davut Çetin, otellerin açık kalması ve istihdamın sürdürülmesi için kış aylarında SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması veya prim desteği verilmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.
Başbakan Davutoğlu’nun son istihdam paketinde prim desteğinin olduğunu söylemesi üzerine Çetin, söz alarak bahsettiği konunun farklı bir destek olduğunu ve istihdam paketinde yer almadığını vurgulayınca Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bunun için farklı bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu turizm sektöründe kış aylarında SGK prim desteği için çalışma başlatılacağını ve bu talebin karşılanacağını beyan etti. Başkan Davut Çetin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan verdiği bu sözün en kısa sürede hayata geçirilmesini beklediğini kaydederek, "Bu destek paketi hayata geçirildiği takdirde Antalya ve Türkiye turizmine önemli bir katkı sağlanmış olacaktır" dedi.
ANTALYA’NIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Başkan Davut Çetin Antalya’nın sorunları ve çözüm önerileri sunumunda, "Antalya ilinin en önemli sorunu ulaşım yatırımlarının yetersizliğidir. Antalya-Isparta yolu, Kumluca-Kaş karayolu halen duble yol değildir. Milyonlarca turistin taşındığı 150 km’lik Antalya-Manavgat-Alanya yolu 70 civarında trafik lambası ile kent içi yola dönüşmüş durumdadır, yeni yol çalışması acil olarak programa alınmalıdır. Ayrıca Antalya’nın İstanbul ve Ankara hızlı tren projeleri somutlaşmalı ve hızlandırılmalıdır. Noel Baba kilisesi nedeniyle yüksek din turizmi potansiyeli olan Demre ilçemizde kruvaziyer liman yapılması, havalimanı projesinin hızlandırılması, Gazipaşa havalimanının genişletilmesi de son derece önemlidir. Diğer altyapı sorunumuz enerji altyapısıdır. Bölgemizde elektrik dağıtım şirketinin yetersiz yatırım bütçesi nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri turizm ve ticareti olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
TURİZMDEKİ ENDİŞELER
Turizmde bu sezon için Rusya pazarı ile ilgili endişelerinin devam ettiğini, Mart ayında düşüş oranının yüzde 56’ya çıktığını bildiren Çetin, bu nedenle uçaklara verilen akaryakıt desteğinin süresinin uzatılması, Avrupa pazarlarında da destek verilmesi, koltuk desteğinin gündeme alınmasının gerekli olduğunu vurguladı.Rusya vatandaşlarına pasaportsuz giriş imkanı için çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Çetin, ayrıca uluslararası medyada aktif tanıtım ve PR çalışmalarını da önemli gördüklerini bildirdi.
DİĞER SORUNLAR
Manavgat’ın önemli bir konusunun Oymapınar turizm projesinde ilerleme kaydedilmemesi olduğuna da sunumunda yer veren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti:
"Bu bölgede tarım yatırımı da yapılamamaktadır.Tarım sektöründe, Kumluca, Finike, Manavgat gibi yoğun tarım ve sera bölgelerinin Organize Tarım Bölgesi ilan edilmesini ve gıda ihtisas sanayi projelerinin hayata geçirilmesini öneriyoruz. Orman vasfı olmadığı halde orman ilan edilmiş alanlar ve hazine arazileri turizme nasıl tahsis ediliyorsa tarıma da tahsis edilmelidir.Ayrıca Batı Akdeniz Organize Sanayi Bölgesi ile kümelenmenin teşvik edilmesi öncelikli konularımız arasındadır. Bölge Oda ve Borsalarımız, oy birliğiyle turizm ve tarım alanlarına zarar veren maden, taş ocağı ve HES projelerine izin verilmemesi görüşündedir. Tonu 160 dolara satılan blok mermer için dünya çapında bilinen kaya tırmanışı bölgesinde taş ocağı açılmamalıdır. 10 tane otelin ihtiyacını bile karşılayamayacak bir HES için bir vadi yok edilmemelidir. 800 metrelik çevreyolu için 250 hektar yeşil alan imara açılmamalıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!