ATB Başkanı Çandır: Soğan El Yakacak

Güncelleme Tarihi:

ATB Başkanı Çandır: Soğan El Yakacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 10:14

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, ağustos-eylül aylarında üreticiden 1,2 TL’lerden alınan soğanın yüzde 80’inin depolarda çürüdüğünü, fiyatların ocak- şubatta 8-10 TL’ye çıkabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

AĞUSTOS ve eylül aylarında üreticiden 1.2 liraya alınan soğanın yüzde 80’inin depolarda çürüdüğünü söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, fiyatların ocak- şubat aylarında 8-10 liraya çıkacağına dikkati çekti. ATB ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ali Çandır, “Bu yıl soğanın yokluğu acı olabilir. Hatırlayacağınız üzere haziran ayının başında ülke gündeminde epeyce yer almıştı” dedi.

ALACAĞINA ŞAHİN, BORCUNA KARGA

ATB olarak uzun yıllardır birikmiş KDV’lerin iadesini talep ettiklerini belirten Çandır, üç aydan üç aya devletle mükellefin helalleşmesi gerektiğini söyledi. İş dünyasının bu konudaki beklentisinin devam ettiğini belirten Çandır, “Bu konuda devlet alacağına şahin, borcuna karga olmamalıdır. Her üç ayda bir, birikmiş KDV’lerin iadesi sağlanmalıdır. Böylece piyasaya beklenen canlılık gelecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ATB Başkanı Çandır: Soğan El Yakacak

TARIMA ÖZEL SOSYAL GÜVENLİK

Sektörlerin ağır sosyal güvenlik yükü nedeniyle işçi çalıştırmakta zorlandığını belirten Çandır, “Çobanımızdan seralarda çalışan işçilerimize kadar birçoğu yabancı uyruklu olmuştur. Bu konuda uzun yıllardır dile getirdiğimiz tarım sektörüne yönelik özel bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması işçi sorunumuzun çözülmesinde ilk basamak olacaktır” dedi.

SEKTÖRDE KONKORDATO KAYGISI

Konkordato konusunda üyelerin kaygılı olduğunu bildiren Çandır, şu bilgiyi verdi: “Bildiğiniz üzere daha evvel iflas erteleme ile yaşadığımız problemler bulunmaktaydı. Bu sorunlar şimdi de konkordato ile gündeme gelmektedir. Verilere göre kanunun yayım tarihinden sonra, Eylül ayı sonuna kadar toplamda 220 şirket konkordato talebinde bulundu ve bu başvurulara ilişkin olarak geçici mühlet kararı verildi. Umudumuz bu sayının daha fazla artmaması yönündedir. Gerçekten dürüst ve nitelikli iş insanlarının ticarette kalabilmesi için önemli bir enstrüman olan konkordato mekanizmasının olası suiistimallere karşı revize edilmesini talep ediyoruz.”
Çandır 9. YÖREX Fuarı nedeniyle oda ve borsa başkanlarına, yönetimlerine ve meclislerine, kalkınma ajanslarına, yerel yönetimlere ve üreticilere teşekkür etti.

SOĞANI KÜF VURDU

Haberin Devamı

Soğanda yaşanan soruna değinen ATB Meclis Üyesi Muzaffer Aydoğan, “Soğanlar olgunlaşma çağına geldiği zaman güneş ışığı yüksek oranda gelirse hastalık yapıyor. Tarlalarda soğana yeterli müdahale olmadığından hastalık ilerledi. Soğanlarda oluşan küf hastalığı, ürünleri içeriden yedi. Sağlıklı mahsulün azlığı nedeniyle soğan fiyatları yükselecek. Çöpe dökülen soğanın maliyeti, tezgahtaki soğana yansıyacak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!