Artış var ama yetmez

Güncelleme Tarihi:

Artış var ama yetmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 10:16

BAİB 2019 yılı 11 aylık verilerine göre Antalya, Isparta ve Burdur’un toplam bölge ihracatı yüzde 4’lük artışla, 1 milyar 639 milyon 92 bin dolara ulaştı.

Haberin Devamı

İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR
ANTALYA, Isparta ve Burdur illerinin bağlı olduğu Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Ocak-Kasım aylarını kapsayan ihracat verilerini açıkladı. 11 aylık veriler üzerinden genel değerlendirme yapan BAİB Başkanı Hakkı Bahar, Batı Akdeniz’de gerçekleşen ihracat artışının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
MERMER VE SEBZE ETKİLENDİ
“Artış var ama yetmez” diyen Bahar, “Bu yıl yaşanan hortum felaketi özellikle yaş-sebze ihracatı beklentilerine olumsuz yansıdı. Yine Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşları da bölgeden Çin’e yaptığımız mermer ihracatını etkiledi. Bu iki önemli olay yaşanmasaydı Batı Akdeniz olarak 2 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşabilirdik” diye konuştu.
IRAK VE SURİYE VURGUSU
2020 hedeflerinin belirlenmesinde birçok faktörün etkili olduğuna dikkati çeken Bahar, “Suriye ve Irak’taki gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu ülkelerdeki olumlu ve olumsuz her hareket bizim hedeflerimize yansıyor. Ama biz her zaman umutluyuz. İş dünyası olarak ülkemizin, bölgemizin gelişimi için elimizden gelen tüm çabayı ortaya koymaya devam edeceğiz” dedi.
KASIM AYINDA 121 MİLYON
Bölgeden sadece kasım ayında 121 milyon 472 bin 312 dolar ihracat gerçekleştiğini belirten Bahar, 11 aylık verilere ilişkin şu bilgileri verdi: “2019 yılı Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.07 oranında ihracat artışı yaşandı. Batı Akdeniz’den 11 aylık dönemde en fazla ihracatı maden ve metaller sektörü gerçekleştirdi.”
ARTIŞ DEVAM EDİYOR
“Kasım ayında en ciddi ihracat artışı savunma ve havacılık sektöründe yaşandı. Sektör geçen yılın 11 aylık döneminde 15 milyon 208 bin dolar olan ihracatını 2019 yılının 11 ayında yüzde 382 oranında arttırarak 73 milyon 343 bin dolara yükseltti. Yine bu dönemde ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü ile demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı döneminde oranla sırasıyla yüzde 5.85 ve yüzde 23 artış gösterdi.”
İHRACATIN LİDERİ ÇİN
Bölgenin en fazla ihracatı 232 milyon 609 bin dolarla Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapıldığını dile getiren Hakkı Bahar, “Bu dönemde Almanya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 10.5, Rusya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 11.5, Özbekistan’a gerçekleşen ihracat yüzde 65 ve İspanya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 71 artış gösterdi. Ayrıca, 2019 yılının 11 ayında Türkiye geneli ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.56 artış gösterirken, bölgemizden gerçekleşen ihracat artışı Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!