ARDIÇLAR KURTULDU

Güncelleme Tarihi:

ARDIÇLAR KURTULDU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2021 09:12

Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, Korkuteli’nin Ardıçdağı bölgesinde açılması planlanan mermer ocağının ÇED kararını iptal etti.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Korkuteli ilçesi Yazır köyünün Ardıçdağı mevkisinde açılması planlanan mermer ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Planlanan mermer ocağının daha önce köylülerin müdahalesiyle durdurulduğunu ve orman kesiminin önüne geçildiğini belirten avukat Tuncay Koç, yaşam alanlarına bu tür ruhsatlar verilmemesi çağrısı yaptı.

EKOLOJİK DENGEYİ BOZACAK

Ocak açılması planlanan alanın devlet ormanı olduğu belirtilen mahkeme kararında, mermer işletmeciliği faaliyetinin biyoçeşitliliği, ekolojik dengeyi ve ormanın doğal unsurlarını bozacağı dile getirildi. Madencilik faaliyetinin bölgedeki floraya ve toprak yapısına zarar vereceği vurgulanırken, yer altı su tabakasının kirlenmesine ve yüzeydeki su kaynaklarının kurumasına yol açacağı da kaydedildi.

TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRÜR

Haberin Devamı

Bölgedeki arazilerin değer kaybına uğrayacağının belirtildiği kararda, “10 bin 768 dekar arazinin bir kısmının bulunduğu bölgede tarımsal üretimde verim kayıpları yaşanacak. 14 bin 435 adet küçükbaş hayvanın büyük çoğunluğunun beslendiği ve barındığı alanların zarar görmesine sebep olacak. Faaliyet sahasına 110 metre mesafede tarım arazileri ve içme suyu kuyuları bulunmaktadır. İşletmeye gelen suyla köyün içme suyu ihtiyacı karşılanmaktadır” bilgisi yer aldı.

ÇED’İN İPTALİNE KARAR VERİLDİ

Madencilik faaliyetinin olumsuz etkilerinin önlenmesi ya da en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin daha kapsamlı olması gerektiğine vurgu yapılan kararda, “Mermer ocağı projesi ile ilgili olarak Antalya Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen 10 Eylül 2018 tarihli ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

ARDIÇ AĞAÇLARI SÖKÜLMESİN DİYE

Yazır sakinleri, bölgeye mermer ocağı açılacağından geçen yıl bölgeye gelen iş makinasının ardıç ağaçlarını sökmeye başlaması nedeniyle haberdar olmuş ve ruhsatın iptal edilmesi için Antalya Valiliği’ne başvurmuştu. Nüfusu yaz aylarında 6 bine çıkan Yazır Köyü’nde yaşayanlar, maden ocağı ruhsatının iptali için de 2’nci İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunarak dava sürecini başlatmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!