ANTALYA'YA YEŞİL PLAN ÖNERİSİ

Güncelleme Tarihi:

ANTALYAYA YEŞİL PLAN ÖNERİSİ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2020 08:43

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Antalya’nın acilen ‘ağaçlandırma planı’na ihtiyacı olduğunu söyledi. Ağaçlandırma stratejisinde Paris örneğini veren Neyişçi, “Başarıyla ağaçlandırılmış olan Paris’te her mevsim başka bir güzellik oluşuyor. Antalya’da da hangi ağacın nereye dikileceğini gösteren bir plan olmalı” dedi.

Haberin Devamı

TURUNÇ ağaçları, palmiyeleri ve begonvilleriyle ünlü Antalya, sadece denizi, kumu ve güneşiyle değil doğal dokusuyla da dünyanın gözde yerleri arasında bulunuyor. Peki iklimin getirdiği çeşitlilik ne ölçüde avantaja dönüşüyor? Ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları nasıl planlanıyor? Bu sorulara yanıt veren Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, ulaşım, imar, restorasyon alanlarında kapsamlı planların olduğu Antalya’da henüz bir ağaçlandırma planının olmadığına vurgu yaptı.

UZMANLAR BELİRLEMELİ
Hangi ağacın nereye dikileceği, hangi sıklıkla sulanması gerektiği, sağlayacağı gölge büyüklüğü gibi kriterlerin önemine değinen Tuncay Neyişçi, yeni yapılacak tüm projelerde dikilecek ağaçların uzmanlar tarafından değerlendirilerek belirlenmesini önerdi. Antalya’nın dünyanın her yerinden turist ağırlayan bir turizm kenti olmasına rağmen ağaçlandırma ve bitkilendirme planına sahip olmadığının altını çizen Neyişçi, “İmar planları gibi şehrin bitkilendirme ve ağaçlandırma planlarının da olması lazım. Belediyeler tarafından konum, çevre koşulları, toprak yapısı, iklimsel durum ve bitkilerin sahip oldukları özellikler gözetilmeden gelişigüzel biçimde ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYAYA YEŞİL PLAN ÖNERİSİ

PARİS MODELİ
Antalya’yı dünya kentleri arasında öne çıkarmak için etkin bir ağaçlandırma stratejisine ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Neyişçi şunları söyledi:
“Paris’in ‘aşıklar kenti’ olarak anılmasının temel sebeplerinden biri şehrin tamamını kapsayan bir ağaçlandırma planının olmasıdır. Başarıyla ağaçlandırılmış olan Paris’e gidenler, mevsime göre farklı bir Paris görüyorlar. Antalya’nın iklim koşullarında yetişen bitki örtüsü çeşitliliğine rağmen bu avantaj kullanılmıyor.”

DOĞA DÜŞMANLIĞINI TETİKLİYOR
Antalya’da belediyeler tarafından yapılan plansız ağaçlandırma çalışmalarının doğa düşmanlığını tetiklediğine değinen Neyişçi, “Deniz manzaralı bir apartmanın önüne çevresel şartlar düşünülmeden bir sokak benjamini dikiliyor. Bu bitki sadece manzarayı kesmekle kalmıyor, hava akımını da önlediği için nefes almak dahi mümkün olmuyor. İnsanlar da fırsat bulduklarında bu ağaçları gizli saklı kesiyorlar. Kentin toprak ve iklim yapısına uygun olmayan ağaç türleri fırtına anında devrilip arabaların üzerine düştüğünde insanlar ikinci fırtınayı beklemeden bu ağaçları kesiyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

FELAKETİ ÖNLER
Neyişçi, şu uyarıları dile getirdi: “Yanlış ağaçlandırma insanların doğaya karşı suç işleme pratiklerini artırıyor. Ağaçlarla, doğayla aralarındaki bağ, sevgi değil nefret ilişkisine dönüşüyor. Bu sorun, kentin tamamını kapsayan bir planlama ve denetime yönelik yasal boşlukların giderilmesiyle çözülür. Bu konuda atılacak adımlar, sadece kente görsel güzellik katmak için değil, felaketleri önlemek ya da etkisini azaltmak için de son derece önemlidir.” m Ceren DENİZ/HÜRRİYET

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!