ANTALYA'NIN GÜNEŞİ SİNEMAYI ISITTI

Güncelleme Tarihi:

ANTALYANIN GÜNEŞİ SİNEMAYI ISITTI
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2019 13:18

Çok sayıda ödüllü filme imza atan ve filmleriyle prestijli festivallerde yer alan ünlü yönetmen Ruslan Akun, yeni filmi için neden Antalya’yı seçtiğini, Türkiye’yle Orta Asya arasında sinemayla kurulan kültür köprüsünü ve gelecek planlarını Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

‘Finding Mother’ filmiyle Amerika’da ve Rusya’da gişe yapan ödüllü yönetmen Ruslan Akun, bu macera dolu komediyi Türkiye’de sürdürmeye karar verdi. Orta Asya’dan Amerika’ya uzanan bu hikayenin devam filmi Antalya’da çekiliyor. Ekibiyle Kaleiçi’nden yat limanına, kentin arka sokaklarından Kemer’e uzanan bir serüveni beyazperdeye taşıyan Kırgız yönetmenle çekimler sırasında konuştuk.

ANTALYANIN GÜNEŞİ SİNEMAYI ISITTI

Amerika’da gişe başarısıyla yüzünüzü güldüren Finding Mother’in devam filmini Antalya’da çekiyorsunuz. Filmden bize biraz bahseder misiniz?

Antalya çekmekte olduğumuz film bir devam filmi. Finding Mother’ın ilk filminde annesini arayan küçük bir çocuk olan Azamat’ın Amerika’da New York’da yaşadığı maceraları anlatıyoruz. Harika oyunculuğa sahip olan bu küçük çocuk büyümeden ikinci filmi çekmek istedik. Maceranın ikinci bölümünde aynı karakterler var. Ama bu kez Türkiye’ye geliyorlar. Epilepsi hastası arkadaşlarına hastane araştırırken bir film yıldızının peşine düşüyorlar. Film Kırgız, Kazak ve Amerikalı 4 kafadarın hikayesini konu alıyor. Onların dışındaki rollerde Antalyalı oyuncular yer aldı. Antalya’da çok sayıda harika oyuncu olduğunu keşfederek büyük bir şaşkınlık yaşadım. Beklentimin ötesinde performanslar ortaya çıktı. Onlarla çalışmak benim için büyük bir onur.

Haberin Devamı

TÜRKİYE HEYECAN VERİCİ
Amerika’da başlayan hikayenin devamını Antalya’da çekmeye nasıl karar verdiniz?
Biz aslında filmdeki maceranın içinde hangi ülkeye gitmek istediğimizi seçtik. Türki Cumhuriyetlerdeki insanlar için Türkiye her zaman çok ilginç ve heyecan verici, aynı zamanda kültürel olarak da bize yakın bir ülke. Biz aynı geleneksel yapıya sahip toplumlar olarak benzer kültür ve dil yapısının insanlarıyız. Bunun yanında aynı film pazarı içinde yer alıyoruz. Her geçen gün daha çok Türk filmi Kırgızistan’da ve Orta Asya’da gösterime giriyor. Orta Asya filmleri de Türkiye’de vizyona giren filmler arasında Orta Asya filmlerinin sayısı da giderek artıyor. Bu düşüncelerle filmi Antalya’da çekmeye karar verdik.

Haberin Devamı

FİLM SEKTÖRÜ İÇİN ANTALYA MÜKEMMEL
Sinema çekimleri için iklim koşulları açısından Antalya nasıl bir yer?
Sinema sektörünün merkezi olan Los Angeles’ta yaşadığım için bu kıyası rahatlıkla yapabiliyorum. Antalya iklim koşulları bakımından Los Angeles’la ve Kaliforniya Eyaleti’nin geri kalanıyla neredeyse aynı. Hatta bazen daha iyi bile diyebilirim. Lokasyonların bir arada oluşunun getirdiği konfor bakımından Antalya mükemmel. Deniz istersen deniz, nostaljik görünüm istersen antik şehir, yeni modern binalar, çöl kumları ve göllerle burası film mekanları açısından devasa bir potansiyele sahip. Antalya yılda çok sayıda güneşli gün oluyor. Sahip olduğu bu özellikler dünya tarafından keşfedildikçe Antalya’da film endüstrisinin hızla büyüyeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

ANTALYANIN GÜNEŞİ SİNEMAYI ISITTI

Burada yeni film projeleriniz olacak mı?

Evet istiyoruz. Türk film şirketleriyle ortak film projeleri hayata geçirmek de istiyoruz. Bu sayede hem burada ortak yapımlara imza atabiliriz, hem de Türk aktör ve aktristlerin Kırgızistan ve Kazakistan’daki filmlerde rol almalarının önünü açabiliriz. Filmler aracılığıyla Türkiye ve Türki Cumhuriyetler arasında bir köprü kurmaya çalışıyoruz.

Hello New York, Time of the Stalwarts gibi toplumsal meseleleri ustalıkla işlediğiniz ödüllü filmlere imza attınız...
Sinema toplumsal sorunların irdelenmesi ve konuşması için önemli bir araç. Bu nedenle yetimlerin hayatlarından yolsuzlukla mücadeleye pek çok sosyal meseleyi beyazperdeye taşıdım. Bu sayede diğer ülkelerin bu sorunların üstesinden nasıl geldikleri konusunda da ipucu vermiş oluyoruz. Ekibimle çektiğimiz filmlerde ağırlıklı olarak aile bağları, sevgi, arkadaşlık gibi duyguları ve değerleri işliyoruz.

Haberin Devamı

Sırada yeni planlar var mı?
Çok fazla yeni proje var. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un kitabından uyarlanacak bir film yapmayı planlıyoruz. Antalya’da çektiğimiz bu filmi tamamladıktan sonra o konunun üzerine çalışacağız. Bir de mecara filmi projemiz var.

BU KENTTE EYLÜL IŞIĞI VAR

Finding Mother filminin sanat yönetmeni Ege Şirin:
Yönetmenimizin burayı tercih etmesinin sebebi Antalya’nın hem doğal olarak çok güzel oluşu, hem de sinema şehirleriyle aynı imkanları barındırması. Burada eylül ışığı dediğimiz, dünyanın sayılı yerlerinde bulunan sinema için çok önemli bir ışık var. Şehirde lokasyonların birbirine çok yakın olması da büyük avantaj sağlıyor. Dün çektiğimiz bir sahne vardı. Antalya’nın arka sokaklarında getto mahallelerinde çekecektik. Sonra Kaleiçi’nde nezih bir mahalle yönetmenin daha çok hoşuna gidince orada çekmeye karar verdi. Seti 5 dakika içinde ilk kurduğumuz yerden alıp yeni planlanan yere taşıyabildik. Antalya’da bir sokakta bir getto mahalle, yıkık bir ev bulurken, başka bir sokakta lüks bir görüntüyle karşılaşabiliyorsunuz. Çalışma açısından çok rahat bir şehir. Filmi Kaleiçi’nin nostaljik dar yollarında, arka sokakların harabe yapılarında, Yat Limanı’nda, Kemer Yat Limanı’nda, Altınova’da bir soğuk deposunda çekiliyor. Senaryoda yer alan korkunç oteli Kaleiçi’nde eski bir köşkte çektik. Yönetmen, hazırlık aşamasında mekanları gezerken sunduğumuz çok sayıda seçenek karşısında hayrete düştü. Bu filmin hikayesini Türkçe’ye uyarlayıp yine burada çekmeyi bile düşünmeye başladı. Filmin oyuncularından Michael, ‘Antalya’da Teksas’ta gibiyim’ diyor. Hatta buraya yerleşmeyi düşünmeye başladı.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ AY VİZYONA GİRECEK
Antalya Film Ekibi Yöneticisi ve ‘Finding Mother’ filminin oyuncularından Asaf Doğan:
Antalya Film Ekibi bu projede yürütücü yapımcılık yapıyor. Senaryo Rusça’dan Kırgızca’dan Türkçe’ye çevrildi. Filmin oyuncu kadrosuna benimle birlikte Antalya Şehir Tiyatrosu’ndan oyuncular da var. Kırgızistan ekibi çekimlerle aynı günde filmin kurgusunu yapıyor. Antalya çekimleri 14 Ocak’a kadar sürecek. Önümüzdeki aylarda da film vizyona girecek. Şu an yaptığımız film komisyonculuğu önü çok açık bir alan. Artık İstanbul çok sıkışık ve film endüstrisi bir noktadan sonra tıkandı. Film çekenler artık farklı bir arayışa giriyorlar. Antalya’yı seçmelerinde iklim koşullarının etkisinin yanında bu kentte film çekme koşullarının İstanbul’la aynı profesyonellikte ve daha uygun fiyatlarda sağlanması. Antalya’yı film endüstrisinin merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. AFE’yi kurduğumuz gün bugünlerin hayalini kuruyorduk. Oyuncusundan kostümcüsüne tüm ekibi burada kurabilelim istiyoruz. Şimdi ulusal ve uluslararası çok sayıda projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. Antalya’nın tepeden muazzam görüntülerinin yer aldığı bu ve benzer filmlerle şehrin turizm potansiyelini de yansıtmış oluyoruz insanlara.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!