ANTALYA’NIN GÜNDEMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA’NIN GÜNDEMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2021 09:27

Antalya bir çok konuda öncü kent olma rolünü sürdürüyor. Paris İklim Anlaşması sümen altında bekletilirken ilk ses Antalya’dan gelmişti.

Haberin Devamı

Bir çok meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu “sürdürülebilirlik” vurgusuyla yola çıkarak, karar vericilere “onaylayın şu anlaşmayı” diye sitem bile etti. Nihayet bu ay TBMM’de sandalyesi bulunan tüm partilerin oy birliğiyle kabul edildi. Onaylanan anlaşma aslında yaşadığımız dünyaya sahip çıkma niyetinin beyanı. Hedef, küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede tutarak dünyamızın yaşanabilirliğini sürdürülür hale getirmek. Dediğim gibi Antalya bu konuda öncü oldu. Bir çok ilin gündeminde küresel iklim değişikliği, sürdürülebilirlik yok iken Antalya’daki STK’lar ve meslek örgütleri 2021 yılını “sürdürülebilirlik” yılı ilan ettiler ve bir çok faaliyetini bu çerçevede gerçekleştirdiler. Tarımda sürdürülebilirlik, ekonomide sürdürülebilirlik, çevrede sürdürülebilirlik…

Haberin Devamı

İŞ İNSANLARI BU İŞİN FARKINDA
Antalya’daki sanayici ve iş insanlarının çatı kuruluşu ANSİAD da bu kurumların başında yer aldı. ANSİAD bu yıl 19’uncusu düzenlenecek Girişimcilik Haftası Etkinlikleri’nin temasını ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre’ olarak belirledi. Mottosu ise “İnsan dünya için, dünya insan için”. Sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunarak bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyor.

BANGIR BANGIR GELİYOR
ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya geldiğinde birçok konudan bahsetti. Ancak benim aklımda en çok “sürdürülebilirlik” vurgusu kaldı. Akıncı’nın “İklim değişikliği ve çevre, ekonomik ve toplumsal yönden çok şey değiştirecek ve bangır bangır geliyor” sözü iş insanlarının bu konudaki farkındalığını ve kaygısını ifade ediyor. Çünkü onlar biliyor ki tarım, turizm, ticaret ağırlıklı ekonomiye sahip Antalya bu işten en çok etkilenen illerin başında gelecek. Akıncı, özellikle tarımın bu işten zararlı çıkabileceğini belirtiyor ve uyarıda bulunuyor. “Eğer tarımımızı buna uyumlu getiremezsek, şu anda uyguladığımız tarım şeklini bu topraklarda uygulayamayacağız. Antalya en güçlü sektörünü kaybedebilir” diyerek kaygısını dile getiriyor.

Haberin Devamı

GEÇ KALMAYALIM
İş insanları, başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkenin iklim değişikliğine karşı sıkı bir politika belirlediği, uygulamaya koyduğuna dikkat çekiyor ve ‘geç kalmayalım” tedirginliğini yaşıyor. Akıncı ise Türkiye’nin imza attığı anlaşmadaki taahhütleriyle ilgili yapması gerekenler olduğu ve mutlaka bir master plan hazırlanması gerektiğini söylüyor ve bunun için de ayrı bir bakanlık kurulması gerektiğini düşünüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVRE MASASI
ANSİAD 2020-2025 Stratejik Planı içerisinde ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre’ olarak ayrı bir başlık açtı. Oluşturulan 7 ayrı çalışma masasından birini de ‘İklim Değişikliği ve Çevre Masası’ olarak planladı. ANSİAD çevre ve iklim konusunda uzmanları Antalya halkıyla bir araya getirerek, birinci ağızdan bizi nelerin beklediği ve ne gibi önlemler almamız gerektiğini anlatacak. Türkiye’de mimarlık öğrencilerine iklim değişikliği ve mimarlık temalı bir yarışma açarak, geleceğin yapılarını oluşturacak mimarlarda da farkındalığı artırmayı da hedefliyor.
2022’de de iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik temasına ağırlık verecek olan ANSİAD, tarımdan turizme, inşattan ticarete bu konuyu gündeme getirip farkındalık yaratacak. ANSİAD Başkanı Akıncı ve yönetimini tebrik etmek lazım. Akın Başkan’la sohbetimizde de ifade ettim, buradan sizinle de paylaşayım. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunu gündemine alan bu konuda çalışan bir çok kurum birlikte hareket etse daha farklı bir sinerji ortaya çıkmaz mı? Kalın sağlıcakla…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!