ANTALYA ESNAFININ DURUMU BAŞKENTİN GÜNDEMİNDE

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA ESNAFININ DURUMU BAŞKENTİN GÜNDEMİNDE
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2019 10:22

Antalya esnafının zorlu piyasa koşulları ve borç yüküne karşı ayakta kalabilmesi için alınması gereken tedbirleri Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklara ileten AESOB Başkanı Adlıhan Dere, sundukları raporun içeriğini Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Adlıhan Dere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu, kent esnafının sorun ve taleplerinin yer aldığı raporun detaylarını anlattı. Esnaf ve sanatkarın yaşaması, ayakta durması ve borç kıskacından kurtularak kazanç elde etmesi için görüş ve önerilerini ilettiklerini belirten Dere, öncelikli hedefin yasal ve sektörler arası düzenlemelerle esnafın finans sıkıntısını ve yaşadığı engelleri çözmek olduğunu söyledi.

ANTALYA ESNAFININ DURUMU BAŞKENTİN GÜNDEMİNDE

HAKSIZ REKABETE ÖNLEM
AESOB Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklara talepler sunuldu. Dövizdeki dalgalanmalar ve piyasadaki nakit sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiren esnafa nefes aldırmayı amaçladıklarını söyleyen Adlıhan Dere, raporda yer alan önerileri aktardı: “Bakkalından kasabına, terzisinden kuaförüne kadar tüm mesleklere uzanan AVM ve zincir marketlerin haksız rekabeti karşısında esnafımız korunmalı. Bir cadde üzerinde bazen 3 zincir market yan yana çalışıyor. Perakende Yasası esnaf ve sanatkarın haklarını koruyacak şekilde yeniden düzenlenmeli. Nakliyeci esnafının korsan taşımacılık ve nakliye firmalarının karşısında ezilmesinin önüne yeni bir düzenlemeyle geçilmeli. Ayrıca hiçbir özel işletmenin devletle rekabet etmeye gücü yetmez. Özellikle Halk Ekmek satış noktaları aracılığıyla belediyelerin fırıncı, pastacı ve kahvehaneci esnafıyla rekabet etmesi önlenmeli.”

Haberin Devamı

SİGORTA PRİMLERİNE İNDİRİM
Raporda öne çıkan diğer talepler ise şöyle oldu: “Son 3 yılda yüzde 55 oranında artarak esnafın belini büken Bağ-Kur primleri düşürülmeli. SGK’lı çalışanların emekliliği için esnafın prim gün sayısı 7 bin 200 prim gün sayısı yeterliyken esnaf ve sanatkar emeklilik için 9 bin günü tamamlamak zorunda. Bu ayrıma son verilerek iki kurumun emeklilik şartları ve maaşları eşitlenmeli. Emekli olmak için yaşı bekleyenler devletin sağlık güvencesinden yararlanabilmeli. Esnafın sırtındaki stopaj vergisi yükü yüzde 20’den yüzde 5’e düşürülmeli. Uluslararası piyasada fiyatı düşen benzin ve motorinin litre fiyatına indirim yapılmalı. Elektrik ve doğal gazın en çok tüketildiği bu aylarda kış indirimi uygulanmalı.”

Haberin Devamı

SİCİL AFFIYLA KREDİ İMKANI
Borçlarını ödemekte en fazla zorlanan kesim olan esnafın krediye ulaşmasının önündeki en büyük engelin kara liste olduğunun belirtildiği raporda, “Bankalara uyma zorunluluğu getiren etkin bir sicil affıyla esnafın krediye ulaşması sağlanmalı. Borçlara uygulanan yapılandırma, takipteki kredileri de kapsamalı. Esnafın gelirine pos cihazları vasıtasıyla ortak olan bankaların yüksek komisyon fırsatçılığına son verilmeli. Taksitli satışlarda çift haneli rakamlara kadar çıkan komisyon oranlarına sınır getirilmeli. Doğayı korumak için başlatılan ücretli poşet uygulaması da, AVM ve marketlerin kazanç kapısı oldu. Reklam içeren poşetler ve alışveriş miktarına göre kampanyalarla uygulamayı fırsata çeviren işletmelere kural getirilmeli” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!