ANTALYA ATA’YI ‘PAŞAMIZ’ DİYEREK KARŞILADI

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA ATA’YI ‘PAŞAMIZ’  DİYEREK KARŞILADI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2019 10:48

Akdeniz Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydın Beden, Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81’inci yıl dönümünde Ata’nın yaşamından farklı dönemlere ait dikkat çekici bilgiler verdi.

Haberin Devamı

ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81’inci yıldönümünde Ata’nın yaşamından farklı dönemlere ait bilgiler veren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Aydın Beden, Ata’nın Antalya’ya gelişi, şehirde geçirdiği zaman, Atatürk Evi’nde kalışı ve son yıllarını anlattı.

ANTALYA ATA’YI ‘PAŞAMIZ’  DİYEREK KARŞILADI

ATA’NIN ANTALYA’YA İLK ZİYARETİ
Mustafa Kemal Paşa’nın Antalya’ya 6–12 Mart 1930’daki ziyaretiyle ilgili notları paylaşan Beden, bu gezi için İzmir’den yola çıkarak bir gece Aydın’da, bir gece de Isparta’da kaldıktan sonra 6 Mart’ta akşamüstü otomobille Antalya’ya gelişini şu sözlerle aktardı: “Atatürk’ün kente geleceğini öğrenen Antalyalılar büyük bir hazırlık yapmışlardı. Atatürk’ün geçebileceği bütün cadde ve sokaklar aydınlatılmış ve büyük yapılar süslenmişti. Tophane Meydanı’na 3 büyük tak kurulmuştu. Meydandan Atatürk’ün kalacağı köşke kadar halılar serilmiş, halk sokakları, yolları temizlemişti. Atatürk’ün Antalya’ya geleceği haberi dalga dalga tüm civar köylere yayılmış, halk O’nu görme dileğiyle Kepez’den Cuhhuriyet Meydanı’na kadar bütün yolları hıncahınç doldurmuştu. Konvoyda açık bir arabada eliyle mahşeri kalabalığı selamlayan Gazi göründü. Halk ‘Paşamız, babamız, kurtarıcımız’ diyerek alkışlıyordu. Birkaç gün boyunca Antalya ve çevresinde geziler yapan Atatürk, Erenkuş’a, Antalya Müzesi’ne ve Aspendos’a, çiftlikleri ve narenciye bahçelerine giderek incelemelerde bulundu. Atatüjrk bir hafta kaldığı Antalya’dan 12 Mart sabahı ayrıldı.”

Haberin Devamı

ANTALYA ATA’YI ‘PAŞAMIZ’  DİYEREK KARŞILADI

MOTORLA ANTALYA’YA ÇIKTI
Bir yıl sonra İzmir’den Ege vapuru ile Akdeniz gezisine çıkan Atatürk’ün Antalya’ya ikinci defa 10 Şubat günü 1931 günü öğleye doğru geldiğini söyleyen Beden şöyle bilgi verdi: “Bir motorla Antalya’ya çıkan Atatürk, Alay Karargâhını ve Antalya Valiliği’ni ziyaret ederek Antalya’nın meseleleri ile ilgili bilgi aldı. Burada Maarif Emini Ali Rıza Bey ve Maarif Müdürü Aziz Bey’i kabul ederek Antalya’daki eğitim çalışmalarını dinledi. Antalya–Burdur yolunun inşaası, ziraatin çeşitlendirilmesi ve kentin ticari faaliyetleri konusunda göşüşmeler yaptı. Cemal Bey Yokuşu’ndan Askeri Kışla’ya giden Atatürk, birlikleri denetledi. Bazı kaynaklar Atatürk’ün 29 Ocak 1933’te de Antalya’ya kısa bir resmi ziyaretinin daha olduğunu söylüyor. Gülcemal Vapuru ile Mersin’den Antalya’ya gelen Atatürk’ün burada resmi ziyaretlerde bulunup bir gün sonra İzmir’e gitmek üzere Antalya’dan ayrıldığı belirtiliyor.”

Haberin Devamı

HALK FENER ALAYI YAPTI
Son Akdeniz gezisine çıkan Atatürk’ün yanında kız kardeşi Makbule Atadan, Afet İnan, Fahrettin Altay, Nuri Conker, Cevat Abbas Gürer, Muhafız Komutanı Hakkı Tekçe, Yaver Celal Tolgay, Bayan Nebile, Rıza Soyak, Naşit Mengü, Şükrü Özer ve Kılıç Ali ile birlikte yola çıktığını belirten Aydın Beden, bu yolculukta yaşananları şöyle anlattı: “Ege Vapuru’na binerek İstanbul’dan hareket eden Atatürk, Ege sahillerinde Zafer Destroyerine geçerek Alanya’ya geldi. 18 Şubat 1935 Pazartesi sabahı 7.30’da Alanya İskelesi’ne çıktıkları zaman henüz güneş doğmamıştı. Alanya Kaymakamı Hami Arıkan ve Alanya Belediye Başkanı Hüseyin Doğan’la bölgeyi gezen Paşa, bugün Atatürk Evi ve Müzesi olan yapıda bir süre istirahat etti. Daha sonra Zafer Torpidosu’na dönerek saat 10.30’da Antalya doğru hareket etti. Kıyıda kendisini bekleyen teknede “Hoşgeldiniz Antalya size candan saygı ve sevgilerini sunar” yazıyordu. Antalyalılar Atatürk’ü büyük tezahüratlarla karşıladılar. Baştan başa süslenmiş sokaklarda halk fener alayı yaptı. Atatürk’ün Yenikapı’da kaldığı köşkün önünden marşlar söylenerek geçildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!