ANKARA’YA AFET RAPORU

Güncelleme Tarihi:

ANKARA’YA AFET RAPORU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2020 09:04

Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, son dönemde ülke genelinde sıkça yaşanan afetlere karşı kenti dirençli hale getirmek üzere atılması gereken adımları içeren bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE genelinde son dönemde art arda seller, su taşkınları ve depremler yaşanırken, bilim insanları ve meslek odaları, afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmalara hız verdi. Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, her türlü afetin oluşturduğu tehlikeye karşı atılması gereken adımları içeren bir rapor hazırladı. Antalya’da öncelikle geniş kapsamlı yapı stok envanteri ve risk tespitinin gerektiğinin ortaya koyulduğu afet raporunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sunulmak üzere planlama önerileri yer aldı.

GÖÇ ORANINDA 3’ÜNCÜ SIRADA
Antalya’nın en fazla göç alan 3’üncü kent olmasının plansız şehirleşmedeki en büyük etken olduğunun altı çizilen raporda, “Artarak devam eden kentleşme, yapılaşma talebi, yerleşime uygun olmayan alanlarda imar aflarıyla yasallaşan yapılaşmaların denetlenmemesi, doğal alanların tahribi ve rant baskısı Antalya’da doğal afetlerin olumsuz etkilerini daha da arttırdı. Özellikle plansız alanlarda ve şehircilik ilkelerine aykırı yapılaşma, su taşkını gibi doğal olayların felakete dönüşmesine neden oldu. Her an risk altında olmamıza rağmen, kalıcı çözümler oluşturulmadı, planlı adım atılmadı, bunun yanında imar barışı altında imar affı düzenlemesi ile kaçak yapılar yasallaştırıldı, doğal alanlarımız ve kıyılarımız plan değişiklikleriyle farklı kullanımlara dönüştürüldü” denildi.

Haberin Devamı

YAPILARA ENVANTER ÇALIŞMASI
Riskli alanların daha detaylı tespitinin Antalya’nın öncelikli ihtiyacı olduğunun vurgulandığı çalışmada, kenti afete karşı dirençli hale getirmek üzere şu öneriler yer aldı: “Risk teşkil eden yapı stoklarının, hastane ve eğitim kurumları başta olmak üzere kamusal binaların, tarihi ve kültürel varlığın bilim ve tekniğe uygun envanter çalışmaları yapılmalı. Afet risklerini en aza indirgeyecek, depremlerin neden olabileceği fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel ve politik zarar ve kayıpları önleyip azaltacak, depreme dirençli, güvenli ve hazırlıklı yeni yaşam çevreleri oluşturulmalı. Güncel bilgi teknolojileri yeni projelerde uygulanmalı.”

Haberin Devamı

SAKINIM PLANI VE MASTER PLAN
Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde, afet risklerinin önlenmesi için kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilecek stratejilerin oluşturulması çağrısında bulunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, deprem ve olası afetlere karşı atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları katılımıyla kentteki riskleri önleyici ‘Sakınım Planlaması’ ve ‘Deprem Master Planı’ hazırlanması büyük önem taşıyor. Antalya’da bir an önce yaşanabilir, güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması için bilimsel, afete duyarlı, üst ölçekli planlama kararlarına uygun, sosyal dokuyu gözeten proje ve planlamalara ihtiyaç var.”

BAKMADAN GEÇME!